u mnie na krzakach jeszcze kilka kg wisiJarowo pisze:W mazowieckim nie mam już nic na krzakach, nad samym morzem jeszcze jeszcze z tydzień spokojnie będą. Więc jak widzisz lokalizacja ma duży wpływ na okres dojrzewania.
Borówka amerykańska - 9 cz.
Re: Borówka amerykańska - 9 cz.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 15 sie 2017, o 22:12
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Tak wyglądem ten owad pasuje do ziemiórki, dziękuję za wskazanie. Pułapkę na nie to tak intuicyjnie wymyśliłem i okazała się bardzo skuteczna, bo praktycznie już nie zauważam latających osobników. W opadłych, nadgniłych owocach nie ma robaków. Czy przyczyną z moimi borówkami były ziemiórki, teraz to nie wiem, na nie wskazałem, bo było ich ogrom, ale czy one kaleczyły owoce, czy inne muchy? W tym roku jest jakoś dziwnie, nigdy muchy nie atakowały u mnie słodkich owoców, a teraz muchy różnej maści panoszą się na jabłkach, jeżynach, malinach, borówkach, winogronach. Chciałem je załatwić wyciągiem z wrotycza (zakupiony susz w sklepie zielarskim), na razie bez efektu, jestem na etapie zwiększania stężenia wyciągu. Załamka jest taka, że mam w ogródku wrotycz a na nim siedzą mszyce, a przecież wrotycz ma w sobie tujon, czyli trutkę na mszyce.andrzej1050 pisze:Czytałem w poradniku ogrodniczym o Ziemiórkach. sprawdź tutaj: http://poradnikogrodniczy.pl/ziemiorki.php?no_window=1Roman__W pisze:...W tym roku pojawił się problem z czarnymi muchami wielkości komara (foto w zał). Żadnen owoc nie dochodzi do pełni dojrzałości, bo ta mucha nakłuwa go, on w miejscu nakłucia robi się miękki czyli nadgniwa i opada lub dobierają się do tego motyle i inne tradycyjne znane od lat muchy i to pałaszują. Nie mogąc doczekać się żadnej sztuki dojrzałej jagody, zrobiłem pułapkę na muchy: do kubeczka nalałem 50ml wody + łyżeczka cukru + parę kropli octu spirytusowego + pół łyżeczki proszku na mrówki (takie z torebki co reklamują na zwalczanie gniazd mrówek). ..
Problem tylko, że ziemiórki spotykane są zazwyczaj w roślinach doniczkowych. Ale sposób zwalczania prawie dokładnie taki jak zastosowałeś. Może Ci to pomoże.
-
- 500p
- Od: 7 lip 2015, o 15:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Tak piszecie o tych ptakach a u mnie jest tego pełno i żadnej borówki nie zjadły z kilkudziesięciu krzaków i ani jednej jagody kamczackiej. Może mają co jeść.
- Jarowo
- 200p
- Od: 9 maja 2016, o 07:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Może masz późne odmiany, albo rosną w miejscu lekko zacienionym. U mnie odmiany średniowczesne, teraz posadzę odmianę pożną Darrow i może będę miał dłużej owoce.dsk121 pisze:u mnie na krzakach jeszcze kilka kg wisiJarowo pisze:W mazowieckim nie mam już nic na krzakach, nad samym morzem jeszcze jeszcze z tydzień spokojnie będą. Więc jak widzisz lokalizacja ma duży wpływ na okres dojrzewania.
Wcześniej nie miałem z nimi problemów, w tym roku dopiero dały popalić. Mam nadzieje ze to dlatego że nie ma innych owoców.Tomala3d pisze:Tak piszecie o tych ptakach a u mnie jest tego pełno i żadnej borówki nie zjadły z kilkudziesięciu krzaków i ani jednej jagody kamczackiej. Może mają co jeść.
...poza ałyczą, ale tego ptaszyska bezczelne nie chcą jeść
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jestem z mazowieckiego i nadal zbieram borówkę .
Borówka bardzo słabo puszcza sok .
Borówka bardzo słabo puszcza sok .
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Roman__W. Ziemiórki to fałszywy trop. Po pierwsze są co najwyżej wielkości muszki owocówki, czyli kilka razy mniejsze od komara a po drugie gdyby wcinały owoce to by się nie nazywały ziemiórki tylko owocówki . Larwy ziemiórek żywią się korzonkami, czyli tym co jest dokładnie po drugiej stronie rośliny. Żółta pułapka działa na wiele różnych muchówek i to, że łapią się w nią Twoje muszki nie przesądza o przynależności gatunkowej.
-
- 100p
- Od: 20 sty 2016, o 09:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jakie polecacie odmiany borówki ? Mam bluecropa,
Chciał bym coś wcześniejszego i późniejszego,
Co sądzicie o toro i bonus ?
Chciał bym coś wcześniejszego i późniejszego,
Co sądzicie o toro i bonus ?
Prośba o pomoc
Witam,
proszę o pomoc w zdiagnozowaniu niedoboru/nadmiaru pierwiastków w roślinie.
Roślina posadzona w zeszłym roku we właściwie przygotowane podłoże (odpowiednia szerokość, głębokość, izolacja, mieszanina torfu, ściółki leśnej i ziemi). pH = 4
Roślina ma około 120cm wysokości.
Przyrosty i rozrost bardzo dobry.
Nawożone magiczną siłą, gnojówką z pokrzyw, końskiego obornika i odpadów rybnych.
Nie jest to jesienne czerwienienie, bo roślina ma wiele pędów rosnących i chcących rosnąć dalej. Roślina nie szykuje się na spoczynek.
Po zerwaniu jagód wzrost nowych pędów się nasilił.
Borówki uprawiam amatorsko od 20 lat i czegoś takiego jeszcze nie miałem. Mam ich około 20 sztuk.
W białej doniczce to cytryna wyniesiona na lato do ogrodu.
Bardzo proszę o dobrą radę.
proszę o pomoc w zdiagnozowaniu niedoboru/nadmiaru pierwiastków w roślinie.
Roślina posadzona w zeszłym roku we właściwie przygotowane podłoże (odpowiednia szerokość, głębokość, izolacja, mieszanina torfu, ściółki leśnej i ziemi). pH = 4
Roślina ma około 120cm wysokości.
Przyrosty i rozrost bardzo dobry.
Nawożone magiczną siłą, gnojówką z pokrzyw, końskiego obornika i odpadów rybnych.
Nie jest to jesienne czerwienienie, bo roślina ma wiele pędów rosnących i chcących rosnąć dalej. Roślina nie szykuje się na spoczynek.
Po zerwaniu jagód wzrost nowych pędów się nasilił.
Borówki uprawiam amatorsko od 20 lat i czegoś takiego jeszcze nie miałem. Mam ich około 20 sztuk.
W białej doniczce to cytryna wyniesiona na lato do ogrodu.
Bardzo proszę o dobrą radę.
sailor62 ja na drugim zdjęciu widzę krzak tylko z zielonymi liśćmi
Bo dotyczy to głównie liści na szczytach pędów i na zdjeciu całej rosliny tego nie widać .
Może coś tam z pobieraniem magnezu, zrób oprysk 0,5% roztworem siarczanu magnezu
Dzięki , też tak myślę . Znalazłem coś na exstension.psu.edu/plants/vegetable-fruit/news bluberry fertylization . Zdjęcia podobne do moich .Ja kilka dni temu popryskałem po kilka listków azotem ,kilka potasem i kilka magnezem . Żeby zobaczyc co będzie . Ale na efekt trzeba bedzie czekac klika/kilkanaście dni a wtedy liście mogą juz naturalnie zacząc czerwienieć i się nie dowiem . Ja stawiam na magnez , ale trochę zbił mnie z pantałyku fim na you tube- borowka 3 , gdzie mgr inż . Tomasz Sobczak pokazuje między innymi niedobory potasu i magnezu ,ale te jego liscie wyglądają nie tak jak na moich krzakach . Moje są prawie identyczne jak na stronie angielskojęzycznej . Obejrzyj to proszę i odezwij się .