Czy można prosić o zdjęcie discocactusa ?tom_ek pisze:Tomku, te, które wymieniłeś, również uważam za stosunkowo łatwe w uprawie na własnym korzeniu. Mam je, stosunkowo krótko co prawda, bo sezon lub dwa, ale rosną - lepiej lub gorzej (choć potrafią się boczyć). Trudny obiektywnie jest np. Pediocactus, Austrocactus itp. (no właśnie, mrozaki), subiektywnie - różnie, dla mnie np. wyzwaniem są wciąż niektóre frailee , za to uchodzący u nas za trudny discocactus nie robi mi problemów (i to w uprawie na parapecie wewnętrznym).
Balkonowce, parapetowce i ogrodowce - tom_ek
-
- 200p
- Od: 25 cze 2017, o 11:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Balkonowce, parapetowce i ogrodowce - tom_ek
Pozdrawiam,
Sławek
Sławek
- tom_ek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 sie 2015, o 14:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jacku, zgadzam się z Tobą.
Moniko, dzięki
C.h., disco pokazuję na s. 16 (pierwsze zdjęcie od góry) i s. 14 zdjęcia 8, 9.
I kilka jeszcze nowych zdjęć:
Trzecie w tym roku kwitnienie strombo
Moniko, dzięki
C.h., disco pokazuję na s. 16 (pierwsze zdjęcie od góry) i s. 14 zdjęcia 8, 9.
I kilka jeszcze nowych zdjęć:
Trzecie w tym roku kwitnienie strombo
- DAK
- Od: 16 lip 2008, o 19:45
Jak ktoś chce sobie pooglądać piękne ciernie to do ciebie może walić w ciemno. A do tego jeszcze futrzak ciernisty niczym mój Portos. I widać, że tak jak on zaprzyjaźniony z cierniakami.
- PiotrAPD
- Od: 28 kwie 2015, o 01:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jak zwykle dużo ciekawych zdjęć
Sieweczki super uwielbiam podglądać czy to u mnie czy u innych jak rosną
A nawet już nasionka kupiłeś. Będziesz wysiewał jesienią czy dopiero na wiosnę
Mogę śmiało powiedzieć, że jesteś bezkonkurencyjny jeżeli chodzi o rodzaj Copiapoa . Ba, można powiedzieć, że jesteś "Król Copiapoa"
Sieweczki super uwielbiam podglądać czy to u mnie czy u innych jak rosną
A nawet już nasionka kupiłeś. Będziesz wysiewał jesienią czy dopiero na wiosnę
Mogę śmiało powiedzieć, że jesteś bezkonkurencyjny jeżeli chodzi o rodzaj Copiapoa . Ba, można powiedzieć, że jesteś "Król Copiapoa"
- Aileen
- Od: 20 cze 2015, o 17:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Podziwiam Twój światek roślinny, tak odmienny od tego, który mam u siebie, ogólnie bardzo ciekawy
Sieweczki tegoroczne już całkiem fajne, widać gołym okiem Nie mogę oczywiście przejść obojętnie obok świetnych gymnoli jak Gymnocalycium riojense CH 1133, Gymnocalycium piltziorum i wszystkich tych bardzo nastroszonych np. Acanthocalycia i Pyrrhocactus bulbocalyx
Sieweczki tegoroczne już całkiem fajne, widać gołym okiem Nie mogę oczywiście przejść obojętnie obok świetnych gymnoli jak Gymnocalycium riojense CH 1133, Gymnocalycium piltziorum i wszystkich tych bardzo nastroszonych np. Acanthocalycia i Pyrrhocactus bulbocalyx
- onectica
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
Ostatnia fotka bardzo fajna
To ten kot, co go, jako kaktusiarz, powinieneś mieć, a de facto nie masz?
To ten kot, co go, jako kaktusiarz, powinieneś mieć, a de facto nie masz?
- tom_ek
DAK, on (a właściwie ona, jak się niedawno okazało) dopiero z nimi zaprzyjaźnia
Piotrze, dzięki. Jaki tam król, nawet nie królik, moje Copiapoa to mimo wszystko małe państewko, taki Lichtensztajn czy coś Choć rzeczywiście to u nas mało popularny rodzaj. Nie mam lamp, więc wysiewy u mnie zaczną się na wiosnę, na szczęście Copiapoa w naszym klimacie wysiewa się wcześnie, na przełomie lutego i marca.
Lidio, dzięki. Z tegorocznych najlepiej wyrosły Copiapoa i niektóre Frailea, trochę słabiej Mammillaria i Turbinicarpus, no ale te wysiewane były dwa miesiące później.
Lucy, zgadza się, ten sam
Piotrze, dzięki. Jaki tam król, nawet nie królik, moje Copiapoa to mimo wszystko małe państewko, taki Lichtensztajn czy coś Choć rzeczywiście to u nas mało popularny rodzaj. Nie mam lamp, więc wysiewy u mnie zaczną się na wiosnę, na szczęście Copiapoa w naszym klimacie wysiewa się wcześnie, na przełomie lutego i marca.
Lidio, dzięki. Z tegorocznych najlepiej wyrosły Copiapoa i niektóre Frailea, trochę słabiej Mammillaria i Turbinicarpus, no ale te wysiewane były dwa miesiące później.
Lucy, zgadza się, ten sam
- tom_ek
Kilka mniejszych roślin, których chyba jeszcze nie pokazywałem:
Epithelantha, której ściąłem głowę, wypuściła 10 nowych:
3 mammillarie:
Wyjątkowo chętnie kwitną mi Islaye:
Epithelantha, której ściąłem głowę, wypuściła 10 nowych:
3 mammillarie:
Wyjątkowo chętnie kwitną mi Islaye:
- tom_ek
Dziękuję Rafale.
Młodzież u mnie wzięła się za siebie, dwu- i trzylatki zaczęły znowu tworzyć nowe ciernie. Na początek Melocactus i meksykańczyki: Escobaria, Echinomastus, Coryphantha, Toumeya, Echinocereus.
Młodzież u mnie wzięła się za siebie, dwu- i trzylatki zaczęły znowu tworzyć nowe ciernie. Na początek Melocactus i meksykańczyki: Escobaria, Echinomastus, Coryphantha, Toumeya, Echinocereus.
-
- 200p
- Od: 25 cze 2017, o 11:39
U mnie też to widać, chociaż u starszaków. Pierwszy uaktywnił się Gymnocalycium ferox var. ferocior kupiony w czerwcu prawie bez korzeni. Może będzie dobrze.tom_ek pisze:Młodzież u mnie wzięła się za siebie, dwu- i trzylatki zaczęły znowu tworzyć nowe ciernie. Na początek Melocactus i meksykańczyki: Escobaria, Echinomastus, Coryphantha, Toumeya, Echinocereus oraz jeden z Ameryki Południowej
Pozdrawiam,
Sławek
Sławek
- cokolwiek
- 500p
- Od: 7 wrz 2016, o 12:44
Piękne cierniaki Niektóre wyglądają jakby je pająki oblazły
Pozdrawiam! Basia w krainie kaktusów
- tom_ek
Basiu, dziękuję.
C.h., mam nadzieję że się ukorzenił, bo u mnie puszcza ciernie także ścięty z podkładki i ukorzeniany w słoiku Ancistrocactus.
A z młodych pokażę jeszcze: Copiapoa, Acanthocalycium, chilijczyki i jedno Gymnocalycium:
C.h., mam nadzieję że się ukorzenił, bo u mnie puszcza ciernie także ścięty z podkładki i ukorzeniany w słoiku Ancistrocactus.
A z młodych pokażę jeszcze: Copiapoa, Acanthocalycium, chilijczyki i jedno Gymnocalycium: