Ja nic. Bo mnie to nie kręciSukulentowy pisze:(I jeszcze tak się spytam: ile byście mogli dać za taką 30 centymetrową szczepkę?)
"Kaktusowe Rozmówki..." cz.2
- onectica
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: "Kaktusowe Rozmówki..." cz.2
- norbert76
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
To nie powinno być błędem, sam w tym roku pociąłem duże epi, włącznie ze zdrewniałymi częściami, wsadziłem to wszystko do ziemi i rośnie.Sukulentowy pisze: Dziś dostałem 3 szczepki Epiphyllum . [...]przycięcie w zdrewniałej części!
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Zdrewniałe łodygi trochę dłużej się ukorzeniają - sugeruję, aby w ten sposób cięte liście ukorzeniać wiosną lub latem.
Suuuuuuper odpowiedź.blabla pisze:Każdy za roślinę daje tyle, ile uważa za stosowne. Tzw. cena kolekcjonerska. Katalogów kaktusowych z szacowanymi cenami nie publikuje si
A ile dla Ciebie są warte?Sukulentowy pisze:(I jeszcze tak się spytam: ile byście mogli dać za taką 30 centymetrową szczepkę?)
Jeżeli to cenna jakaś hybryda, to tylko się cieszyć że to wielgachna szczepka.
Nie obraź się, ale człowiek się uczy cały czas, a jak widać tobie także brakuje wiedzy o epi.Sukulentowy pisze:Mają korzenie,lecz pełne glonów, które próbowałem delikatnie usunąć,ale nic
BOŻENA
- Sukulentowy
- 200p
- Od: 7 wrz 2016, o 22:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
O epiphyllum nie wiele wiem, poza tym jestem początkującym kaktusiarzem.
Najbardziej mnie ciekawi systematyka i trudne rodzaje w uprawie...
Na Wikipedii jest artykuł o echinopsisie i dlaczego wrzuca do jednego wora,którym jest echinopsis, multum rodzaji np.lobiwia,mediolobiwia i inne.
I teraz tak zapytam: jakie rodzaje są dla was i innych doświadczony hodowców najtrudniejsze w uprawie?
Najbardziej mnie ciekawi systematyka i trudne rodzaje w uprawie...
Na Wikipedii jest artykuł o echinopsisie i dlaczego wrzuca do jednego wora,którym jest echinopsis, multum rodzaji np.lobiwia,mediolobiwia i inne.
I teraz tak zapytam: jakie rodzaje są dla was i innych doświadczony hodowców najtrudniejsze w uprawie?
- patasko
- Od: 26 maja 2011, o 23:48
Sukulentowy pisze:Tyle lat ze mną przebywają i nic o kaktusach się nie nauczyli.
Nie, że się czepiam, myślałem że jesteś
Tyle lat jesteś początkującym kaktusiarzem?Sukulentowy pisze:początkującym kaktusiarzem
- Sukulentowy
- 200p
2 lata to kupa czasu... coś wiedziałem o uprawie ale odkąd jestem na forum moja wiedza jest o wiele więkrza, lecz piszecie,żę wciąż mała,dletego początkuję.
po ilu latach od wysiewu mogą zakwitnąć astrophyta:
-ornatum
-asterias
-myriostigma
-caapricone
-senille
-coahuilense
nigdzie nie mogę znaleźć informacji o tym.
a tu spójrzcie na ceny nasion...http://www.starastrophytum.com/S-1.html ... ned&page=1
po ilu latach od wysiewu mogą zakwitnąć astrophyta:
-ornatum
-asterias
-myriostigma
-caapricone
-senille
-coahuilense
nigdzie nie mogę znaleźć informacji o tym.
a tu spójrzcie na ceny nasion...http://www.starastrophytum.com/S-1.html ... ned&page=1
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Kontakt:
Kaktusy nie kwitną z zegarkiem w ręku dlatego w literaturze nie podaje się z reguły wieku roślin po którym można spodziewać się kwiatów. Szybciej rozmiar kaktusa może być przesłanką do jego kwitnienia. Wszystko zależy od warunków, jakie roślinom się zapewni. Ja mam astrofyta wysiane w 2010 roku i póki co one jeszcze nie kwitną ale to dlatego, że u mnie kaktusy wolno rośną.
Najpóźniej kwitnie A.ornatum bo musi osiągnąć spore rozmiary, by dać kwiaty.
Najpóźniej kwitnie A.ornatum bo musi osiągnąć spore rozmiary, by dać kwiaty.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- onectica
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
Ja kupiłam kilka lat temu dwa maluchy telokaktusy z tego samego siewu, z tych samych nasion - jeden właśnie zakwitł, drugi ani myśli.
Zawsze to mówię wszystkim.blabla pisze:Wszystko zależy od warunków, jakie roślinom się zapewni
"Ale u pani kwitł ( mullers mandarin) po około 4 latach"
I zaczyna się--- jakie ma pani podłoże, światło, podlewanie itp. itp. itp i ciągle to samo muszę
wysłuchiwać i tłumaczyć godzinami.
A po 4 latach telefon, że pani go przelała i po "KWIOTKU", no i pytanie jak ratować
Nikomu dzisiaj nie chce się już chyba czytać, zgłębiać wiedzy o danej roślince. Ech takie czasy.
BOŻENA
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Kontakt:
Oczywiście są też względy osobnicze. Np. u ludzi jeden facet od małego ogląda się za dziewczynami a drugi woli książki.onectica pisze:jeden właśnie zakwitł, drugi ani myśli.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- Daliana
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 30 sie 2017, o 09:58
- Kontakt:
Fakt. Pamiętam jaką niespodziankę po 10 latach hodowania zrobił mi Echinopsis. Z dnia na dzień zakwitł, wytrzymał prawie półtora dnia. Alle kwiat był ogromny i przepiękny. Mam nadzieję, że doczekam drugiego. Bo kaktus dalej świetnie się trzyma i dumnie rośnie.blabla pisze:Kaktusy nie kwitną z zegarkiem w ręku dlatego w literaturze nie podaje się z reguły wieku roślin po którym można spodziewać się kwiatów.
Chwast to roślina której zalety nie zostały jeszcze odkryte - Ralph Waldo Emerson
- Sukulentowy
- 200p
Powinien kwitnąć co roku
Jakie rodzaje/gatunki kaktusów sprawiają wam i innym wielkim kolekcjonerom kaktusów ?(domyślam się, że nima reguły, lecz indywidualnie chyba wiecie?)
Jakie rodzaje/gatunki kaktusów sprawiają wam i innym wielkim kolekcjonerom kaktusów ?(domyślam się, że nima reguły, lecz indywidualnie chyba wiecie?)