Malina - uprawa, nawożenie, cięcie cz. 3
Re: Malina - uprawa, nawożenie, cięcie cz. 3
@newrom Valentina owocuje na pędach jednorocznych? Można ją "wyciąć" na zimę czy trzeba zostawiać pędy na następny rok?
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 2 lut 2013, o 19:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Tak jak pisałem, dopiero kupiłem tą odmianę. Internety twierdzą że za zeszłorocznych czyli nie można jej wycinać.
Jak chcesz żółtą na jednorocznych to poranna rosa.
Jak chcesz żółtą na jednorocznych to poranna rosa.
Szczurbobik Valentina nie ma kolców (owocuje na dwuletnich) - pierwsze zdjęcie, a kolce ma np Golden Everest
-
Wczoraj przyglądnąłem się młodym, mającym do 15cm wysokości pędom Valentiny. Faktycznie wyglądają jak róża - kolców od groma. Czyżby później je gubiła? Odrost od innej odmiany niemożliwy bo rosną 20m dalej.
Newrom a może masz Rubus ellipticus
-
Nie te liście, kolor owocu bardziej w brzoskwiniowy wpadający. Na pewno "nasza" malina, jak pisałem w górnych częściach pędów nie widać dużej ilości kolców. Ale na dole kolec na kolcu
Żartowałem ..ale jakaś hybryda z kolczastą musi być
-
No ale jak ? Szczepiona ?
Pisałem, starsze pędy są w zasadzie bez kolców, tegoroczne mają kolce. Zobaczymy czy im zostaną do przyszłego roku.
Pisałem, starsze pędy są w zasadzie bez kolców, tegoroczne mają kolce. Zobaczymy czy im zostaną do przyszłego roku.
A zrazik nie może być hybrydą? Jeśli nie to nie wiedziałem
Piszesz, ze starsze pędy nie mają kolców a młode wychodzące z ziemi mają jak rugosa..to co to może być?
Piszesz, ze starsze pędy nie mają kolców a młode wychodzące z ziemi mają jak rugosa..to co to może być?
-
Pelikano, może być tak że kupiłem w doniczce 2 odmiany. Może być tak że w czasie wzrostu kolce zanikną. Dowiem się w przyszłym roku bo to pierwszy rok valentiny u mnie.
Powtórka z ubiegłego roku. Maliny na początku lata (albo i wcześniej, nie pamiętam) owocowały bardzo obficie, owoce były sporych rozmiarów, szybko w ciągu kilku dni udało mi się zebrać kilogram. Teraz rosną małe, owoce mają po kilka ziaren i zauważyłem na prawie wszystkich pędach guzy - to chyba jakieś szkodniki/pasożyty, prawda?