Rozmnażanie storczyków-keiki
- Emila707
- 500p
- Od: 2 sie 2013, o 14:58
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Rozmnażanie storczyków-keiki
Jak ktoś chce, to myślę że może być też drobny seramis zamiast np. perlitu. Płatki styropianu można dodać nawet do zwykłej ziemi kwiatowej.
"Rośliny to zdrowe uzależnienie, nie choroba.."
Pozdrawiam , Emila ?
Pozdrawiam , Emila ?
Dzień dobry,
Bardzo proszę o pomoc: mam takie oto zasadzone poprzedniego dnia keiki storczyka Dendrobium Nobile. Roślinki mają korzenie schowane w ziemi na wysokości połowy doniczki, są całkowicie pokryte ziemią. Pytanie: czy mogą takie zostać czy trzeba je odgrzebać i posadzić na powierzchni ziemi?
Z góry bardzo dziękuję za pomoc:-)
Bardzo proszę o pomoc: mam takie oto zasadzone poprzedniego dnia keiki storczyka Dendrobium Nobile. Roślinki mają korzenie schowane w ziemi na wysokości połowy doniczki, są całkowicie pokryte ziemią. Pytanie: czy mogą takie zostać czy trzeba je odgrzebać i posadzić na powierzchni ziemi?
Z góry bardzo dziękuję za pomoc:-)
Re: Ratowanie storczyków
Witam wszystkich, natknęłam się dzisiaj na zdjęcie na pinterest https://i.pinimg.com/originals/fb/f3/17 ... c33c42.png To fake czy naprawdę można tak rozmnażać storczyki?
Agnieszka
Akcja Wymiany Nasion 2019/2020
Akcja Wymiany Nasion 2019/2020
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
Fake. Zobacz sobie grubość i długość tych patyków, a grubość i wysokość trzonu przeciętnego storczyka, np. falenopsisa. Srorczyki rozmnaża się przede wszystkim przez keiki, rzadziej przez podział.
Następnym razem radzę omijać takie strony.
Następnym razem radzę omijać takie strony.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- zabkamarta
- Od: 1 maja 2017, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Tak to są te sławne keiki, tylko że Twój storczyk też błaga o przesadzanie... podłoże z tego co widzę już kiepskiej jakości. Pewnie mu źle i dlatego "keikuje"
- norbert76
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
Zapraszam do lektury tego wątku, do którego przeniosłem Twój post, znajdziesz w nim wszystkie potrzebne informacje.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Czy ktoś już rozmnażał dendrobium phalenopsis z keiki? Na moim wyrosły dwa pędy z korzonkami i chciałabym je odciąć i posadzić do osobnej doniczki - oba do jednej. Ktoś ma jakieś doświadczenia?
- zabkamarta
Ja akurat z Dendrobium Phalaenopsis nie miałam keiki, ale myślę, że odnośnie wszystkich keiki jest taka sama zasada, że 3-4 korzenie po ładnych parę centymetrów i dopiero można oddzielić.
- zabkamarta
Generalnie gotowy do odcięcia, ale dla spokoju poczekaj na koniec kwitnienia, po co stresować roślinę.
Czy roślina wypuszcza keiki tylko wówczas gdy ma się nie za dobrze? Ostatnio nawiozłam swoje pałeczkami nawozowymi dla storczyków i cztery z 7 puściły basal keiki. Ba na jednym było ich 4 na innym jest trzy, dwa pozostałe mają po jednym. Czy to może mieć jakiś związek?