Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
-
- 100p
- Posty: 149
- Od: 27 kwie 2013, o 15:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Północna Wielkopolska
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
To jeszcze jedno pytanie - słyszałam też o zaprawianiu do słoików fasolki szparagowej zalanej zwykłą wodą z kranu. Zrobiłam 1 słoik. Na razie nie mam zdania, ale zobaczymy. Przeszkadza mi w fasolce w słoiku smak kwasku, dlatego kombinuję.
Roma
Roma
- ullak
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1678
- Od: 10 mar 2015, o 11:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Kozienice
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Dla mnie najlepsza jest w przecierze pomidorowym. Można też zrobić kiszoną.
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
-
- 200p
- Posty: 390
- Od: 25 mar 2016, o 14:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: wielkopolska
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Jadłam kiszoną fasolkę- smakuje jak ogórki. Jak ktoś lubi kiszonki to jak najbardziej polecam.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11334
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Pionki pow.radomski
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Poszukaj mojego postu na temat konserwowania fasolki. Na 99% podałem przepis. Bez kwasku z sama solą.
Mam, znalazłem . http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... a#p5628895
Okazało się, że jednak odrobina kwasku jest. Całkiem o nim zapomniałem bo 1 g w 3 litrach konserwy jest całkowicie niewyczuwalny.Poza tym jest i cukier i on to maskuje.
Mam, znalazłem . http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... a#p5628895
Okazało się, że jednak odrobina kwasku jest. Całkiem o nim zapomniałem bo 1 g w 3 litrach konserwy jest całkowicie niewyczuwalny.Poza tym jest i cukier i on to maskuje.
-
- 100p
- Posty: 149
- Od: 27 kwie 2013, o 15:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Północna Wielkopolska
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Dzięki Kalo, znalazłam go parę dni temu i pierwszy raz zrobiłam wg Twego przepisu. Oczywiście jeszcze nie próbowałam. Teraz z każdym znajomym gadam jaki mam urodzaj fasolki i podrzucają mi takie rewelacje, których w necie nawet nie widzę. Dlatego pytam. Robię więc tak jak proponujesz jeszcze parę słoiczków pokrojonych, które zużyje do gulaszów z warzywami czy warzyw na patelni.
Roma
Roma
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11334
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Pionki pow.radomski
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
U nas taka fasolka rządzi w zimie jako dodatek do obiadu albo samodzielne danie z przysmażoną bułeczką . Identycznie można zrobić kalafior. Nadaje się też jako dodatek do zup jarzynowych albo powiązana w pęczki plastrami boczku i zapieczona w piekarniku. Opcji jest b. wiele.
- acia1065
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1091
- Od: 7 sty 2014, o 14:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
- Kontakt:
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Witam, poszukuję przepisu na paprykę w zalewie, ale nie z octem. W zaszłym roku robiłam, ale nie zapisałam. Papryka była w kawałkach, nie pieczona i zalana olejem z przyprawami. Można ją było użyć na kanapkę, na zupę, jako dodatek do potraw. Zrobiłam 4 słoiki na próbę i teraz żałuję, że przepis mi uciekł.
Beata
- borowiec
- 0p - Nowonarodzony
- Posty: 4
- Od: 1 lis 2012, o 13:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Lublin
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Dostaliśmy wczoraj 10 kg aronii. Chciałabym zrobić z niej sok (jestem laikiem w sprawach aroniowych).
Czy można to zrobić w sokowniku? Czy to są może za twarde owoce na sokownik? (tak stwierdziła koleżanka z pracy ...)
Proszę o pilną podpowiedź!
Czy można to zrobić w sokowniku? Czy to są może za twarde owoce na sokownik? (tak stwierdziła koleżanka z pracy ...)
Proszę o pilną podpowiedź!
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1349
- Od: 1 lis 2008, o 20:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Podkarpacie okolice Jasła
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Sok z aronii żeby nie był cierpki to trzeba owoce przemrozić.Śmiało można robić w sokowniku.
Pozdrawiam Teresa
Miłe chwile dnia każdego czynią człeka szczęśliwym.
Miłe chwile dnia każdego czynią człeka szczęśliwym.
-
- 200p
- Posty: 390
- Od: 25 mar 2016, o 14:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: wielkopolska
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Wg mnie to przemrożona i nie przemrożona jest dobra na sok. Ta cierpkość mi nie przeszkadza. Soki robę w sokowniku.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11334
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Pionki pow.radomski
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Żeby mrożenie aronii coś dało to powinno sie odbywać w taki sposób jak to dzieje się w naturze. Owoce powinny być zamrożone do temp. kilku stopni poniżej zera następnie pozostawione przez kilkanaście godzin temp. pokojowej . Po tym czasie powtórka albo i dwie. Podczas mrożenia ulegają uszkodzeniu ściany komórkowe i zostają uwolnione enzymy, które w normalnej temperaturze rozkładają garbniki odpowiedzialne za goryczkę. Utrupienie owoców w temp. -20 st i natychmiastowe gotowanie nic w nich nie zmienia.
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
W ubiegłym roku robiłam domowy keczup/sos i chociaż w smaku wyszedł rewelacyjny to miał jedną wadę. Po otworzeniu wytrzymywał w lodówce góra 5-6 dni. Keczup miał w składzie pomidory, cebulę, paprykę słodką i ostrą, jabłka, czosnek, cukier, sól i mnóstwo przypraw. Nie pasteryzowałam go, po włożeniu do słoików siedział w kocyku do wystygnięcia. Czy to może być przyczyną i czy pasteryzacja może to zmienić? A może tak już z nim jest jak np. z przecierem pomidorowym, który długo nie postoi po otworzeniu? Może ktoś ma podobne doświadczenia.