Moja działka 7
- Madziagos
- -Moderator Forum-.
- Od: 10 kwie 2012, o 21:44
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Moja działka 7
Lidziu,
figowiec rośnie w gruncie, czy w donicy?
Moje koty łapią jaszczurki, które zjadają, a później rzygają dalej, niż widzą.
I jak dotąd żaden nie nauczył się, że tego nie należy jeść.
Może jednak spryskanie śmierdzącą substancją da lepszy skutek i Daszeńka będzie omijać zaskrońce.
figowiec rośnie w gruncie, czy w donicy?
Moje koty łapią jaszczurki, które zjadają, a później rzygają dalej, niż widzą.
I jak dotąd żaden nie nauczył się, że tego nie należy jeść.
Może jednak spryskanie śmierdzącą substancją da lepszy skutek i Daszeńka będzie omijać zaskrońce.
- delosperma
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 mar 2012, o 00:52
Dzielżan żółty cudo. Czy on jest wysoki????
No i mistrzowskie fotki kwiatów na tle nieba.
No i mistrzowskie fotki kwiatów na tle nieba.
Maria motyczką dziabnięta
Moje wątki Aktualne: https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 4850Wiosna" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje wątki Aktualne: https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 4850Wiosna" onclick="window.open(this.href);return false;
- Locutus
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Areał ograniczony, a wszystkiego mieć się nie da, stąd też i brak eukomisów u mnie...
Zaskroniec kochany...
Pozdrawiam!
LOKI
Zaskroniec kochany...
Pozdrawiam!
LOKI
- Bufo-bufo
- Od: 26 lip 2009, o 20:31
Piękna miechunka i pozostałe kwiaty Tym że mietelnik się rozsiewa to mnie zaskoczyłaś Lidziu miałam go raz dawno temu, nawet wiosną kupiłam nasionka, ale nie zdecydowałam się na wysiew, może w przyszłym roku.
- ewarost
- Od: 14 gru 2010, o 18:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Lidziu nadrobiłam zaległości... wszystko pięknie kwitnie ... żółty kolor w przewadze na koniec lata rozjaśnia rabatki ... Nawet zaskroniec ma żółte policzki ... Daszeńka ciekawska jak na prawdziwego kotka przystało... Mimo zapaszku pogłaskaj ją ode mnie
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
- slila1
- Od: 18 maja 2009, o 19:05
Irenko - adamiec dziękuję i cieszę się, że zajrzałaś do mnie. Mam nadzieję, że jakoś wytrwałaś do rana i przeżyłaś ten smutny dzień.
Marysiu - Maska jestem niezdarą w zbieraniu nasion, ale postaram się.
Moja kirengeszoma w nocy zrzuciła ostatni pąk kwiatowy, myślę, że powodem było nagła obniżka temperatury.
Daszeńka jest prześliczna ale wielki z niej łobuziak. Pieszczotki przyjęła z zadowoleniem.
Małgosiu - clem3 figowiec zimuje z większym lub mniejszym powodzeniem, ale zawsze wiosną odbiła od korzenia. Gdy był mały usypywałam mu kopczyk przed zimą, ale teraz już tego nie robię. W tym roku rozrósł się w ogromny krzew. Traktuję go jako roślinę ozdobną i cenię za wielkie i piękne liście.
A ja pająki bardzo lubię i tropię je z aparatem po całej działce. Właśnie wczoraj wypatrzyłam krzyżaka ogrodowego, który znów w tym roku mieszka pod dachem altany. Jednak zanim przygotowałam aparat, zdążył się schować.
Do zaskrońców na działce przyzwyczaiłam się już dawno, bo były częstymi gośćmi w oczku wodnym, które kiedyś mieliśmy. Teraz zasiedliły chyba ruiny starego domu za płotem i Dasza tam na nie poluje.
Z Daszeńki to taki pieszczoch, że jak najdzie ją ochota na głaskanie i przytulanie, to spokoju mi nie daje. Ostatnio lizała mnie po nodze jak pies, dopóki nie wzięłam jej na kolana.
Madziu - Madziagos figowca mam już około 15 lat i od początku rośnie w gruncie. Czasem przemarza do poziomu gruntu, ale wiosną odbiła od korzeni i rośnie jak szalony. W ubiegłym roku dorósł do około 2 m.wysokości. W tym sezonie będzie jeszcze wyższy i dużo szerszy niż w ubiegłym.
Na szczęście u mnie nie ma jaszczurek, bo Dasza pewnie by im nie odpuściła. Nie wiem jak ona sobie poradziła z tak długim zaskrońcem i jak go przytaszczyła. Nie widziałam jej, bo byłam zajęta zbieraniem spadów pod jabłonią i zauważyłam dopiero jak położyła mi węża pod nogami.
Marysiu - delosperma to już mój trzeci żółty dzielżan. Pierwszego spaliła Roundupem sąsiadka, drugi nie wyszedł po zimie, a ten trzeci, to młoda roślina i ma na razie około 40 cm wysokości.
Dziękuję za pochwałę zdjęć wysokich roślin na tle nieba.
Jurku - Locutus a może tak jak ja, posadzisz eukomisy w doniczkach.
Tak, zaskroniec kochany, dobrze że kotka nie zrobiła mu krzywdy.
Olu - Bufo-bufo dziękuję w imieniu roślinek.
Mietelnik dosyć mocno się rozsiewa, ale siewki bardzo łatwo usunąć.
Ewuniu - ewarost dziękuję i cieszę się, że już jesteś na bieżąco.
Żółty kolor teraz wszechobecny w ogrodach.
Daszeńka już się wywietrzyła i dziękuje za głaski.
Marysiu - Maska jestem niezdarą w zbieraniu nasion, ale postaram się.
Moja kirengeszoma w nocy zrzuciła ostatni pąk kwiatowy, myślę, że powodem było nagła obniżka temperatury.
Daszeńka jest prześliczna ale wielki z niej łobuziak. Pieszczotki przyjęła z zadowoleniem.
Małgosiu - clem3 figowiec zimuje z większym lub mniejszym powodzeniem, ale zawsze wiosną odbiła od korzenia. Gdy był mały usypywałam mu kopczyk przed zimą, ale teraz już tego nie robię. W tym roku rozrósł się w ogromny krzew. Traktuję go jako roślinę ozdobną i cenię za wielkie i piękne liście.
A ja pająki bardzo lubię i tropię je z aparatem po całej działce. Właśnie wczoraj wypatrzyłam krzyżaka ogrodowego, który znów w tym roku mieszka pod dachem altany. Jednak zanim przygotowałam aparat, zdążył się schować.
Do zaskrońców na działce przyzwyczaiłam się już dawno, bo były częstymi gośćmi w oczku wodnym, które kiedyś mieliśmy. Teraz zasiedliły chyba ruiny starego domu za płotem i Dasza tam na nie poluje.
Z Daszeńki to taki pieszczoch, że jak najdzie ją ochota na głaskanie i przytulanie, to spokoju mi nie daje. Ostatnio lizała mnie po nodze jak pies, dopóki nie wzięłam jej na kolana.
Madziu - Madziagos figowca mam już około 15 lat i od początku rośnie w gruncie. Czasem przemarza do poziomu gruntu, ale wiosną odbiła od korzeni i rośnie jak szalony. W ubiegłym roku dorósł do około 2 m.wysokości. W tym sezonie będzie jeszcze wyższy i dużo szerszy niż w ubiegłym.
Na szczęście u mnie nie ma jaszczurek, bo Dasza pewnie by im nie odpuściła. Nie wiem jak ona sobie poradziła z tak długim zaskrońcem i jak go przytaszczyła. Nie widziałam jej, bo byłam zajęta zbieraniem spadów pod jabłonią i zauważyłam dopiero jak położyła mi węża pod nogami.
Marysiu - delosperma to już mój trzeci żółty dzielżan. Pierwszego spaliła Roundupem sąsiadka, drugi nie wyszedł po zimie, a ten trzeci, to młoda roślina i ma na razie około 40 cm wysokości.
Dziękuję za pochwałę zdjęć wysokich roślin na tle nieba.
Jurku - Locutus a może tak jak ja, posadzisz eukomisy w doniczkach.
Tak, zaskroniec kochany, dobrze że kotka nie zrobiła mu krzywdy.
Olu - Bufo-bufo dziękuję w imieniu roślinek.
Mietelnik dosyć mocno się rozsiewa, ale siewki bardzo łatwo usunąć.
Ewuniu - ewarost dziękuję i cieszę się, że już jesteś na bieżąco.
Żółty kolor teraz wszechobecny w ogrodach.
Daszeńka już się wywietrzyła i dziękuje za głaski.
- TerDob
- Od: 13 sty 2008, o 17:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lidziu kwiatuszki piękne ale nasienniki prześliczne to chyba obrazki ?? a następne to co takie cudne ??
Piękne kwitnie budleja
Daszeńkę wygłaskaj proszę .
Piękne kwitnie budleja
Daszeńkę wygłaskaj proszę .
- adamiec
- Od: 4 mar 2010, o 19:30
Lidziu, jeszcze raz dziękuje za wsparcie, jak dobrze mieć przyjaciół
Piękne masz kwiaty,miło wspominam pobyt w Twoim ogródku , sadziec teraz kwitnący przypomina mi tą wizytę
Piękne masz kwiaty,miło wspominam pobyt w Twoim ogródku , sadziec teraz kwitnący przypomina mi tą wizytę
- Locutus
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Kontakt:
Uprawa doniczkowa jest problematyczna w momencie, gdy w lecie wyjeżdża się na urlop. O ile ogród spokojnie przetrwa bez podlewania, o tyle doniczkowce raczej nie. Chyba że kaktusy. ;-)
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI
- delosperma
- Od: 20 mar 2012, o 00:52
Lidziu, bardzo kolorowo jeszcze u Ciebie. A co to takie pomponiaste na ostatniej fotce??? I kwiatki obok owocków obrazków plamistych???
Maria motyczką dziabnięta
- Maska
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Kontakt:
Lidziu więcej wiary w siebie
Niestety znowu pora deszczowa, która czyni spustoszenie na Twojej działce, no chyba że pani prezes dotrzymała słowa i jest już odwodnienie? Owocostany obrazkowatych u mnie jeszcze w pełni zielone Daszeńka jest kotką i musi rozrabiać (polować) to kocurki są bardziej leniwe...przynajmniej u mnie tak jest
Niestety znowu pora deszczowa, która czyni spustoszenie na Twojej działce, no chyba że pani prezes dotrzymała słowa i jest już odwodnienie? Owocostany obrazkowatych u mnie jeszcze w pełni zielone Daszeńka jest kotką i musi rozrabiać (polować) to kocurki są bardziej leniwe...przynajmniej u mnie tak jest
- Florian Silesia
- Od: 3 lip 2016, o 19:56
Zazdroszczę Ci zaskrońców! W starym ogrodzie miałem ich sporo ale tutaj - nie uświadczysz
Mam pod dostatkiem szczypiorku i chyba dlatego zapominam o innych listkach czosnków. Siła przyzwyczajenia.
Mam pod dostatkiem szczypiorku i chyba dlatego zapominam o innych listkach czosnków. Siła przyzwyczajenia.
- slila1
- Od: 18 maja 2009, o 19:05
Tereniu - TerDob dziękuję. Obrazki słabo u mnie rosną i jeszcze nigdy nie miały owocków. To arizema amurska tak ładnie wybarwiła owoce. A na następnym zdjęciu jest szkarłatka, której ptaki objadły jagódki.
Budleje jeszcze mają sporo pąków i oby kwitły jak najdłużej.
Dzisiaj, na dwóch pierwszych zdjęciach, możesz obejrzeć mój miskant cukrowy.
Daszeńka wygłaskana za wszystkie czasy.
Irenko - adamiec dziękuję, ja też miło wspominam pobyt u Ciebie. A podarowane przez Ciebie roślinki ładnie u mnie rosną. To wspaniale, że sadziec Ci kwitnie, bo u mnie niestety nie przetrwał.
Jurku - Locutus no tak, masz rację, ja nigdzie już nie podróżuję, więc doniczek u mnie co niemiara.
Marysiu - delosperma pomponiaste kwiatki ma złocień żółty. To jeden z dwóch złocieni, które zechciały u mnie rosnąć.
Czerwieniejące owocki ma arizema amurska, bo obrazki nie chcą u mnie owocować, a kwiatki na zdjęciu obok to pozostałość po jagódkach szkarłatki, które zostały skonsumowane przez ptaki.
Marysiu - Maska wody już mam za dużo, a dzisiaj znów przylało. W dodatku prognoza zapowiada intensywny deszcz na następne dni. Odwodnienia jeszcze nie ma, ale będzie. Zarząd kupi materiał, a ja muszę sobie wykopać rów pod peszel jedyne 38 metrów, bo nikt inny nie jest zainteresowany.
Florianie - Florian Silesia na samej działce zaskrońców nie mam, bo oczko wodne, w którym kiedyś pływały, już dawno zlikwidowane. Przypuszczam, że gnieżdżą się w ruinach za płotem. Mam w tym roku na działce dwie nieduże żabki i bardzo się z nich cieszę.
Szczypiorek w tym sezonie coś słabo u mnie rósł.
Miskant cukrowy specjalnie dla Tereni.
A co tam jeszcze kwitnie
jastrzębiec pomarańczowy i j.plamisty 'Leopard'
iglica pirenejska i onętek
funkia nn i koniczyna długokłosowa
czarcikęsik Kluka
mekonops i rozchodnik mieszańcowy 'Black Beauty'
jaskier i kokorycz żółta
róże okrywowe
obiedka szerokolistna i odętka
świecznica sercolistna
Dzisiejsze niebo i sarenki za płotem.
Budleje jeszcze mają sporo pąków i oby kwitły jak najdłużej.
Dzisiaj, na dwóch pierwszych zdjęciach, możesz obejrzeć mój miskant cukrowy.
Daszeńka wygłaskana za wszystkie czasy.
Irenko - adamiec dziękuję, ja też miło wspominam pobyt u Ciebie. A podarowane przez Ciebie roślinki ładnie u mnie rosną. To wspaniale, że sadziec Ci kwitnie, bo u mnie niestety nie przetrwał.
Jurku - Locutus no tak, masz rację, ja nigdzie już nie podróżuję, więc doniczek u mnie co niemiara.
Marysiu - delosperma pomponiaste kwiatki ma złocień żółty. To jeden z dwóch złocieni, które zechciały u mnie rosnąć.
Czerwieniejące owocki ma arizema amurska, bo obrazki nie chcą u mnie owocować, a kwiatki na zdjęciu obok to pozostałość po jagódkach szkarłatki, które zostały skonsumowane przez ptaki.
Marysiu - Maska wody już mam za dużo, a dzisiaj znów przylało. W dodatku prognoza zapowiada intensywny deszcz na następne dni. Odwodnienia jeszcze nie ma, ale będzie. Zarząd kupi materiał, a ja muszę sobie wykopać rów pod peszel jedyne 38 metrów, bo nikt inny nie jest zainteresowany.
Florianie - Florian Silesia na samej działce zaskrońców nie mam, bo oczko wodne, w którym kiedyś pływały, już dawno zlikwidowane. Przypuszczam, że gnieżdżą się w ruinach za płotem. Mam w tym roku na działce dwie nieduże żabki i bardzo się z nich cieszę.
Szczypiorek w tym sezonie coś słabo u mnie rósł.
Miskant cukrowy specjalnie dla Tereni.
A co tam jeszcze kwitnie
jastrzębiec pomarańczowy i j.plamisty 'Leopard'
iglica pirenejska i onętek
funkia nn i koniczyna długokłosowa
czarcikęsik Kluka
mekonops i rozchodnik mieszańcowy 'Black Beauty'
jaskier i kokorycz żółta
róże okrywowe
obiedka szerokolistna i odętka
świecznica sercolistna
Dzisiejsze niebo i sarenki za płotem.