,,TURKUĆ I PRZYJACIELE" czyli nasze przepisy.
Re: ,,TURKUĆ I PRZYJACIELE" czyli nasze przepisy.
No ba...cóż w tej sytuacji można tu powiedzieć?
Nic nie widziałam, nic nie słyszałam.
Jak znajdę czas lub ktoś inny to przepis tu się znów pojawi.
Nic nie widziałam, nic nie słyszałam.
Jak znajdę czas lub ktoś inny to przepis tu się znów pojawi.
Re: ,,TURKUĆ I PRZYJACIELE" czyli nasze przepisy.
Dzięki. Mam nadzieję, że pomidory wtedy jeszcze będą
Pozdrawiam Agnieszka
Re: ,,TURKUĆ I PRZYJACIELE" czyli nasze przepisy.
Będą, będą.
Może też się skuszę na tę marmoladę.
Może też się skuszę na tę marmoladę.
Re: ,,TURKUĆ I PRZYJACIELE" czyli nasze przepisy.
Poprosiłam autorkę przepisu i zgodziła się go zdradzić jeszcze raz (ale tylko dla forumowych przyjaciół )
Konfitura z dojrzałych pomidorów (z przepisu Warzywkowo)
na patelnię olej rzepakowy - 4,5 drobno posiekanych ząbków czosnku (smażyć chwilunię).
Ćwiartki pomidorów (dobrze obrać ze skóry bo potem między zęby włazi, ale mogą być ze skórą).
Smażyć aż woda całkiem odparuje i zostanie papa jak marmolada.
Jakieś 5 minut przed końcem (trzeba wyczuć) dodać posiekaną natkę pietruszki (sporo) i świeżą bazylię (suszona nie bo inaczej smakuje i wg. mnie suszona psuje smak, podobnie suszone oregano).
Doprawiamy do smaku - sól, pieprz, cukier.
Można dać w słoiki na zimę, ale polecam przygotowywanie świeżej ze mrożonych pomidorów.
Podziękowania za przepis można wpisywać tutaj, przekażę.
Konfitura z dojrzałych pomidorów (z przepisu Warzywkowo)
na patelnię olej rzepakowy - 4,5 drobno posiekanych ząbków czosnku (smażyć chwilunię).
Ćwiartki pomidorów (dobrze obrać ze skóry bo potem między zęby włazi, ale mogą być ze skórą).
Smażyć aż woda całkiem odparuje i zostanie papa jak marmolada.
Jakieś 5 minut przed końcem (trzeba wyczuć) dodać posiekaną natkę pietruszki (sporo) i świeżą bazylię (suszona nie bo inaczej smakuje i wg. mnie suszona psuje smak, podobnie suszone oregano).
Doprawiamy do smaku - sól, pieprz, cukier.
Można dać w słoiki na zimę, ale polecam przygotowywanie świeżej ze mrożonych pomidorów.
Podziękowania za przepis można wpisywać tutaj, przekażę.
Re: ,,TURKUĆ I PRZYJACIELE" czyli nasze przepisy.
Bardzo dziękuję Tobie Elu , że zechciałaś drążyć temat . Przekaż też oczywiście gorące podziękowania Warzywkowo (Eli) Bardzo szkoda, że zniknęły jej wypowiedzi. Bo teraz czyta się wątki jak książkę z powyrywanymi kartkami.
Pozdrawiam Agnieszka
- ivonar
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1129
- Od: 25 lut 2016, o 01:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Gorzów Wielkopolski
Re: ,,TURKUĆ I PRZYJACIELE" czyli nasze przepisy.
Mój dzisiejszy obiad. Mąż pokrzyżował mi plany. Miały być pulpety w sosie pomidorowym, a On kupił mi pierś z kurczaka. No i z pulpetów nici Chciało mi się coś pomidorowego. Wymyśliłam więc "naprędce" .
Składniki:
- 0,5 kg piersi (tyle miałam)
- 1 naprawdę duża, ale młoda cukinia
- 1 duża papryka
- 2 cebule
- 3 duże ząbki czosnku
- ok. 400ml rosołu z wczorajszego obiadu (jeżeli ktoś używa, to pewnie bulion z kostki też może być)
- esencja pomidorowa "Pudliszki", około 150g
- papryka słodka w proszku - dużo, dałam na oko czubatą łyżkę stołową
- bazylia (miałam tylko suszoną)
- oregano (jak wyżej)
- cząber (jak wyżej)
- sól, biały pieprz, odrobina ostrej papryki, cukier
- oliwa z oliwek
Przygotowanie
Cebulę pokroiłam w grubszą kostkę, czosnek pokroiłam drobniutko. Na patelni typu wok rozgrzałam troszkę oliwy z oliwek i wrzuciłam cebulę i czosnek dodałam nieco soli. Zeszkliłam leciutko. Dalej dorzuciłam paprykę pokrojoną w paski i cukinię pokrojoną w grubszą kostkę bez skórki (pestek nie wybierałam, bo były malutkie). Znowu troszkę poddusiłam i dodałam przyprawy i zioła. Jak warzywa nieco zmiękły dodałam esencję pomidorową i trochę cukru dla zrównoważenia smaku. Woda zaczęła się mocno redukować, więc dodawałam po trochę rosołu. W między czasie na osobnej patelni rozgrzałam mocno nieco oliwy i usmażyłam na złoto pierś pokrojoną w cienkie plasterki, posoliłam pod koniec smażenia. Dodałam mięso do warzyw. Doprawiłam do smaku. Gotowe w 40 minut. Jedliśmy z chlebem. Było Polecam, jako pyszne i szybkie danie
Składniki:
- 0,5 kg piersi (tyle miałam)
- 1 naprawdę duża, ale młoda cukinia
- 1 duża papryka
- 2 cebule
- 3 duże ząbki czosnku
- ok. 400ml rosołu z wczorajszego obiadu (jeżeli ktoś używa, to pewnie bulion z kostki też może być)
- esencja pomidorowa "Pudliszki", około 150g
- papryka słodka w proszku - dużo, dałam na oko czubatą łyżkę stołową
- bazylia (miałam tylko suszoną)
- oregano (jak wyżej)
- cząber (jak wyżej)
- sól, biały pieprz, odrobina ostrej papryki, cukier
- oliwa z oliwek
Przygotowanie
Cebulę pokroiłam w grubszą kostkę, czosnek pokroiłam drobniutko. Na patelni typu wok rozgrzałam troszkę oliwy z oliwek i wrzuciłam cebulę i czosnek dodałam nieco soli. Zeszkliłam leciutko. Dalej dorzuciłam paprykę pokrojoną w paski i cukinię pokrojoną w grubszą kostkę bez skórki (pestek nie wybierałam, bo były malutkie). Znowu troszkę poddusiłam i dodałam przyprawy i zioła. Jak warzywa nieco zmiękły dodałam esencję pomidorową i trochę cukru dla zrównoważenia smaku. Woda zaczęła się mocno redukować, więc dodawałam po trochę rosołu. W między czasie na osobnej patelni rozgrzałam mocno nieco oliwy i usmażyłam na złoto pierś pokrojoną w cienkie plasterki, posoliłam pod koniec smażenia. Dodałam mięso do warzyw. Doprawiłam do smaku. Gotowe w 40 minut. Jedliśmy z chlebem. Było Polecam, jako pyszne i szybkie danie
Per aspera ad astra
Zakręcona na zielono - zapraszam
Zakręcona na zielono - zapraszam
Re: ,,TURKUĆ I PRZYJACIELE" czyli nasze przepisy.
Iwona, robię podobnie bez cukinii, ale z cukinią może być nieco inne...następnym razem dodam cukinię.
- ivonar
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1129
- Od: 25 lut 2016, o 01:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Gorzów Wielkopolski
Re: ,,TURKUĆ I PRZYJACIELE" czyli nasze przepisy.
W mojej kuchni cukinia zagościła dopiero w zeszłym roku. Własny dom prowadzę... oj dłuuuugo. Do tej pory nie potrafiłam jej zdobić tak, by domownicy (szczególnie ta męska część ) zechcieli jeść. Teraz doceniam jej walory
Per aspera ad astra
Zakręcona na zielono - zapraszam
Zakręcona na zielono - zapraszam
- onectica
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7899
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Wrocław/skraj zachodni
Re: ,,TURKUĆ I PRZYJACIELE" czyli nasze przepisy.
Moi faceci też za cukinią nie przepadają. A ja bardzo lubię
Dodaję często na surowo, pokrojoną w drobną kostkę np. do sałatki z pomidorów.
Dodaję często na surowo, pokrojoną w drobną kostkę np. do sałatki z pomidorów.
- ivonar
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1129
- Od: 25 lut 2016, o 01:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Gorzów Wielkopolski
Re: ,,TURKUĆ I PRZYJACIELE" czyli nasze przepisy.
O... ciekawy pomysł, dzięki Onectica Jeszcze kilka cukinii rośnie w ogrodzie, więc z pewnością skorzystam
Per aspera ad astra
Zakręcona na zielono - zapraszam
Zakręcona na zielono - zapraszam
Re: ,,TURKUĆ I PRZYJACIELE" czyli nasze przepisy.
A ja robię z cukinii tzw jarzynkę z marchewką (marchewkę w kostkę wrzucamy wcześniej, a cukinię dopiero pod koniec i dodajemy masło, sól)
Naprawdę pyszny dodatek do obiadu zamiast surówki.
Zupa krem z cukinii z serem wędzonym trochę nam się już przejadła, ale też jest pyyyszna.
Zupa krem z cukinii.
1 marchewaka
1 pietruszka
1 ziemniak
1 cebulka (lub podsmażoną cebulkę dodać na końcu)
Warzywa wrzucamy do garnka i zalewamy około szklanką wody tak by zakryła warzywa.
Kiedy warzywa zmiękną dodajemy obraną ze skórki (młodą ze skórką) 1 średniej wielkości pokrojoną w grubą kostkę cukinię bez pestek.
Kiedy cukinia zmięknie blendujemy wszystko i dodajemy 1 łyżkę masła, sól , pieprz mielony i świeży tymianek.
Do każdej porcji gorącego kremu dodajemy ok 2 łyżki grubo startego żółtego wędzonego sera.
Zupa jest naprawdę pyszna, a mi zwłaszcza z tym wędzonym serem smakuje. Niestety z serem kaloryczność się podnosi....ale dzieciom nie żałuję.
Naprawdę pyszny dodatek do obiadu zamiast surówki.
Zupa krem z cukinii z serem wędzonym trochę nam się już przejadła, ale też jest pyyyszna.
Zupa krem z cukinii.
1 marchewaka
1 pietruszka
1 ziemniak
1 cebulka (lub podsmażoną cebulkę dodać na końcu)
Warzywa wrzucamy do garnka i zalewamy około szklanką wody tak by zakryła warzywa.
Kiedy warzywa zmiękną dodajemy obraną ze skórki (młodą ze skórką) 1 średniej wielkości pokrojoną w grubą kostkę cukinię bez pestek.
Kiedy cukinia zmięknie blendujemy wszystko i dodajemy 1 łyżkę masła, sól , pieprz mielony i świeży tymianek.
Do każdej porcji gorącego kremu dodajemy ok 2 łyżki grubo startego żółtego wędzonego sera.
Zupa jest naprawdę pyszna, a mi zwłaszcza z tym wędzonym serem smakuje. Niestety z serem kaloryczność się podnosi....ale dzieciom nie żałuję.
- ivonar
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1129
- Od: 25 lut 2016, o 01:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Gorzów Wielkopolski
Re: ,,TURKUĆ I PRZYJACIELE" czyli nasze przepisy.
Skopiowałam i mam. Dziękuję, ela151
Per aspera ad astra
Zakręcona na zielono - zapraszam
Zakręcona na zielono - zapraszam
- Agnieszka1234
- 200p
- Posty: 276
- Od: 29 sty 2016, o 09:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: lódzkie
Re: ,,TURKUĆ I PRZYJACIELE" czyli nasze przepisy.
Zrobię i ja!