Mój dzisiejszy obiad. Mąż pokrzyżował mi plany. Miały być pulpety w sosie pomidorowym, a On kupił mi pierś z kurczaka. No i z pulpetów nici
![Evil or Very Mad :evil:](./images/smiles/icon_evil.gif)
Chciało mi się coś pomidorowego. Wymyśliłam więc "naprędce" .
Składniki:
- 0,5 kg piersi (tyle miałam)
- 1 naprawdę duża, ale młoda cukinia
- 1 duża papryka
- 2 cebule
- 3 duże ząbki czosnku
- ok. 400ml rosołu z wczorajszego obiadu (jeżeli ktoś używa, to pewnie bulion z kostki też może być)
- esencja pomidorowa "Pudliszki", około 150g
- papryka słodka w proszku - dużo, dałam na oko czubatą łyżkę stołową
- bazylia (miałam tylko suszoną)
- oregano (jak wyżej)
- cząber (jak wyżej)
- sól, biały pieprz, odrobina ostrej papryki, cukier
- oliwa z oliwek
Przygotowanie
Cebulę pokroiłam w grubszą kostkę, czosnek pokroiłam drobniutko. Na patelni typu wok rozgrzałam troszkę oliwy z oliwek i wrzuciłam cebulę i czosnek dodałam nieco soli. Zeszkliłam leciutko. Dalej dorzuciłam paprykę pokrojoną w paski i cukinię pokrojoną w grubszą kostkę bez skórki (pestek nie wybierałam, bo były malutkie). Znowu troszkę poddusiłam i dodałam przyprawy i zioła. Jak warzywa nieco zmiękły dodałam esencję pomidorową i trochę cukru dla zrównoważenia smaku. Woda zaczęła się mocno redukować, więc dodawałam po trochę rosołu. W między czasie na osobnej patelni rozgrzałam mocno nieco oliwy i usmażyłam na złoto pierś pokrojoną w cienkie plasterki, posoliłam pod koniec smażenia. Dodałam mięso do warzyw. Doprawiłam do smaku. Gotowe w 40 minut. Jedliśmy z chlebem. Było
![super ;:333](./images/smiles/thumbsup.gif)
Polecam, jako pyszne i szybkie danie
![Very Happy :D](./images/smiles/icon_biggrin.gif)