Ogród zielonej

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród zielonej

Post »

Soniu, kilka dni mnie nie było i nowy wątek, ale trafiłam :wink:
pięknie u Ciebie! Twoje hortensje wymiatają! ;:167
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Ach, Soniu! Te Twoje hortensje! ;:215
Szczególnie piękne zdjęcie bielutkiej 'Bobo" ;:215

Spokojnej nocy ;:19 i miłej słonecznej niedzieli życzę. ;:167 ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Podziwiam cynie, które u mnie w tym sezonie marniutkie, jakieś mizerne pojedyncze egzemplarze. Zauważyłam, że z roku na rok coraz mniej sieję jednorocznych. I chociaż jestem wierna kilku żelaznym pozycjom, to i te zaczynają być zagrożone....moim lenistwem. Szkoda, że nie wszystkie potrafią się same wysiać. Siewek werbeny miałam mnóstwo, ale siewki nie zdążyłyby zakwitnąć.
Miłej niedzieli :wit
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Soniu wena na forumowanie uleciała. Natłok obowiązków związany z powrotemdo pracy po miesięcznym urlopie, rozpoczęciem roku szkolnego, gdy ma się dwoje dzieci w obowiązku szkolnym, do tego "posypane" wyniki przy okazji okresowych wyników badań nie zachęcają mnie zbytnio. :oops:
Brak mi forum... tęsknię... ale jakoś napisanie u siebie mnie przytłacza...
Mówisz, że u Ciebie nie pada. U mnie za to co chwilę.
Podlewać nie muszę ale i posiedzieć na działce przez to nie mogę.
Jestem za to bardzo ciekawa Soniu, jak Ty to robisz, że wiosną u Ciebie pięknie i latem tak samo a i jesienią cudnie? Nadziwić się nie mogę. Aż miło u Ciebie posiedzieć. ;:167
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

Zaznaczam sobie Twój wątek robiąc wpis. Jestem pod wielkim wrażeniem i muszę nadrobić poprzednie wątki. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Kaszka
100p
100p
Od: 10 paź 2014, o 16:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Soniu Królowo Hortensjowa ;:138
Piękne te Twoje damy,podziwiam a teraz właśnie królują w ogrodach.
Mam pytanie Soniu a jaki sposób radzisz sobie z ciężkimi kwiatostanami.Masz jakiś sposób na to by nie polegiwały?
Czy to zależy od cięcia? Tniesz krócej wiosną? Chodzi mi o bukietowe hortensje. Jaka odmianę polecasz by miała sztywne pędy?
Moje leżą,spróbowałam każdy kwiatostan podwiązać do kijka ale za późno o tym pomyślałam.

Pozdrawiam :wit
Kasia
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Przepędzasz Soniu nornice i ślimaki piszesz...U mnie wydaje się,że nie ma nornic,cztery koty spacerują po działce,dostają jedzonko...Ostatnio M wyrwał selera i okazało się,że bulwa była w połowie zjedzona...Choć przypominam sobie,że była niedawno w jego okolicy pokaźna jama w ziemi ...za duża nawet jak na nornicę ;:7 ...A już szykowałam się na sadzenie cebulek do ziemi ... ;:oj
Co do ślimaków to też je mam... 2 rodzaje długie,obłe i oskorupione... Jedne wspinają się na wierzchołki roślin te drugie obrzmiałe wypełnione jajami schroniły się pod każdy kamień czy doniczkę.Dzisiaj też ich trochę unicestwiłam... ;:173
Jutro załamanie pogody ma być..przerwa wymuszona w ogrodowaniu a tak dobrze zapowiadał się tydzień... ;:oj

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Wyjątkowo ciepły dzień, ponad 26 stopni. Gryzonie chyba przygotowują się na zimę, M ma zajęcie, testuje jakiś nowy środek. Miałam posadzić irysy żyłkowane i krokusy, ale M zepsuł się samochód i zadzwonił, żeby go odebrać a warsztatu. :roll:

Kasiu jakoś już nie wyobrażam sobie ogrodu bez jeżówek. Moja pokazywana do znudzenia Green Jewel, czyż można jej nie lubić, będzie kwitła do mrozów. ;:108 Może masz możliwość posadzenia odmianowych jeżówek na podwyższonej rabacie, wtedy woda nie będzie zalegać w korzeniach i łatwiej przetrzymają zimę.

Obrazek

Basiu dzięki, ;:196 już mniej biało, ale jednak hortensje dominują i długo będą cieszyć kwiatami. ;:215

Obrazek

Lucynko dziękuję. ;:168 Niedziela była miła wyjątkowo, cała rodzina spotkała się u syna na urodzinach. Wnusio szalał, mając tylu chętnych do zabawiania go. :D Kilka hortensji rozwija pojedyncze kwiaty, więc czasem wśród różu jaśnieje biel.

Obrazek

Małgosiu cynie różowe nawet ładnie kwitną, ale jakiś nieciekawy kolor mają. ;:222 Białych też kilka przeżyło inwazję ślimaków. Mam inne doświadczenia z werbeną, siana w domu, niewiele wcześniej kwitła niż samosiejki. Może jednak u mnie wiosna trochę wcześniej. ;:131 Mam z jednorocznych kleome, werbenę, żeniszek, szałwię omączoną, nawet kilka astrów, wszystko to z samosiewu. Siałam tylko białe astry, cynie i kilka sztuk werbeny Rigidy, bo bałam się, że nie rozróżnię samosiejek. Skusiłam się jeszcze na laurencję zatokową, ale susza jej nie służyła, więc rezygnuję z niej na przyszłość.

Obrazek

Aniu życie w realu ważniejsze, niż forum. Znajdziesz motywację i czas, wrócisz, będziemy na Ciebie czekać. Dużo zdrowia i spokoju. ;:168 Właściwie coraz mniej czasu poświęcam ogrodowi, powoli rabaty się zapełniają, a pojedyncze nowości już tylko kolorowe kupuję. Zdecydowanie więcej traw rośnie, więc nie widać za dużo pustych miejsc. ;:173

Obrazek

Marzenko miło Cię powitać. ;:196 Szkoda czasu na inne wątki, zajrzyj do pierwszego. Zaczynałam na pustym polu, beż żadnej wiedzy, teraz już trochę więcej wiem, choć błędy popełnione na początku, denerwują mnie niezmiennie. ;:108 Szczególnie niefortunne było zbyt gęste sadzenie drzew i krzewów, więc teraz niektóre rabaty nie wyglądają tak, jak bym chciała. ;:174

Obrazek

Kasiu Kaszka nie podwiązuję hortensji, mam ich ponad dwadzieścia, to nierealne żebym znalazła czas na wiązanie. Tylko Vanilla Fraise pokłada się bardziej, więc M zrobił mi z drutu 6 mm półkola z pionowymi bokami, które wbiłam i one podtrzymują kwiaty przed pokładaniem się po deszczu. Podobają mi się jej bielutkie kwiaty, ale ze względu na wiotkie pędy kolejnych nie kupuję. Mam głównie Limelight, a ona ma na tyle sztywne pędy, że się nie pokłada. Jedynie po deszczu zwiesza kwiaty, ale jak wyschną, wracają do pionu. Niskie cięcie pewnie też ma znaczenie. Tnę na jeża najczęściej na 1-2 oczka. Nie pamiętam jakie masz odmiany. :oops:

Obrazek

Maryniu całe lato miałam spokój z gryzoniami, teraz sobie przypomniały o moim ogrodzie, zbierają zapasy na zimę. Ślimaków bezskorupkowych za dużo nie ma, ale jednak kilka zawsze M upoluje. Winniczki przerzucam na sąsiednie ugory, pewnie wracają, ale nie mam sumienia ich unicestwiać. :) Jutro szykują nam się chłody i deszcz, jakoś się nie martwię, bo mam zajęty dzień, a w ogrodzie nie za wiele pracy. Właściwie tylko ścinam przekwitłe kwiaty, to szybko się uwijam. ;:108 Już nie zamierzam sadzić cebul w doniczkach, wszystko będzie w glebie. Zjedzą trochę, ale pewnie wszystkim cebulom nie dadzą rady. ;:131

Obrazek
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

Przecudnie wygląda ta szałwia na tle hortensji ;:215 Green Jewel nie pokazujesz do znudzenia, bo nią się nie można znudzić :wink: Za każdym razem się nią zachwycam ;:173 Tym bardziej, że do towarzystwa ma taką cudną kępę piórkówki...
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małgosiu uwielbiam kolor szałwii omączonej i nawet dwie samosiejki na biało właśnie zakwitły. :tan Zachwycałam się u innych, a mam swoje. :) Rabata z Green Jewel chyba wiosną trochę zmieni wygląd od czoła. Piórkówki zostaną, świetnie tu rosną, choć gleba słaba.

Obrazek
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Jestem i ja, chociaż trochę mi to zajęło czasu
Pedzisz z tymi wątkami, że nie można za Tobą nadążyć.
Twoje hortensje są bezkonkurencyjne, zresztą trawy też.
Nie mogę się na nie napatrzeć
Pamiętam cały czas o irysku, ale w weekend miałam głowę zajętą innymi sprawami
Dzisiaj wróciłam do domu po 20, a jutro pewnie będzie lało, ale postaram się jak najszybciej to załatwić
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Soniu fotki ukazują, dostojność twoich rabatek ;:333 Trawy super uzupełniają rabatki. A ja już wiem, że na pewno ukorzeniła mi się Polar Bear ;:173 pozostałe muszę jeszcze rozpoznawać... które z hortensji mają bordowe łodyżki ?
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiu miło, ;:196 że widzisz ładne hortensje i trawy, to jednak najbardziej ulubione rośliny w moim ogrodzie. Iryskiem się nie stresuj, jak nie teraz, za rok będzie większa karpa. :wink:

Ewuniu czerwone pędy ma Pinki Vinki, są też najbardziej sztywne. Również Pink Diamond ma czerwonawe, ale mniej nasycone. U mnie Polar Bear nie chciał współpracować. ;:174 Zrobiłam odkład z cieniutkiego pędu, więc okazałej sadzonki nie będzie, ale poczekam cierpliwie. Dostałam też od miłej forumki patyki Phantom, ale żaden nie raczył się ukorzenić. ;:222 Gratulowałam już tyle razy ukorzeniania, ale znowu powtarzam, jesteś wielka. ;:180
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Soniu z tą wielkością to lekka przesada :) po prostu mi się udało :wink: Ja będę przesadzać maluszki pojutrze bo, wczoraj przygotowywałam miejsce, dzisiaj mi podlało , jutro mam wizytę u medyka no to przesadzanie w czwartek ;:173 U siebie pokazałam kilka fotek maluszków... zetnę je przede przesadzeniem niech się nie męczą tylko rosną w korzenie a potem śpią do wiosny ... trzy dałam wczoraj sąsiadce ...posadzi pod nasza wiejską figurką i będzie doglądać (bo ona ma bliżej) :) Oglądałam więc bryły korzeniowe... ładnie przyrosły ;:333
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04

Post »

Jestem u Ciebie Soniu po raz pierwszy bo przekopać tyle wątków jest trudne. :wink:
Cudny ogród z pięknymi roślinami gdzie głównie królują hortensje przynajmniej o tej porze roku no i piękny trawnik.
:D
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”