Gąsiennice/motyle/larwy,.
Re: Białe gąsienice na Budlei
Po co walczyć, budleje już przekwitły, niech sobie jedzą, może z tej gąsienicy będzie ładny motyl Jeśli jakiejś masowej plagi nie ma jak przeszkadzają to można usunąć ręcznie.
Re: Białe gąsienice na Budlei
Właśnie ręcznie usunąłem i jutro sprawdzę czy nie ma kolejnych a tak z ciekawości ktoś może wie co to ?
Re: Gąsienice na bugenwilli
Czy możecie mi poradzić jakiego środka użyć aby zwalczyć te gąsienice i co to za szkodnik ? Z góry dziękuję za odpowiedzi
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Gąsienice na bugenwilli
To raczej nie jest bugenwilla.
Wygląda to na budleję.
Na larwy,gąsiennice,mszyce i inne szkodniki stosujemy insektycydy o działaniu kontaktowym, np. Fastac,Decis,Actellit
Wygląda to na budleję.
Na larwy,gąsiennice,mszyce i inne szkodniki stosujemy insektycydy o działaniu kontaktowym, np. Fastac,Decis,Actellit
- krysp50
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2007, o 12:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Gąsiennice/motyle/larwy,.
Chciałam uciąć trochę pokrzyw na gnojówę a tam "ktoś/coś" mnie uprzedziło Kiedyś taką inwazję widziałam późną jesienią ale teraz jestem zaskoczona. Czy to coś pożytecznego - czyli będą ładne motylki czy raczej szkodnik ?? Pytam bo nie wiem czy usunąć aby pokrzywa się odrodziła czy zostawić i szukać innego źródła na gnojówkę
Pozdrawiam Krystyna
-
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
To są gąsienice motyla - rusałka pokrzywnik.
- krysp50
Dziękuję bardzo
No to koncentratu nie będzie
Przyznam, że dotychczas raczej widywałam gąsienice późnym latem - szczególnie lubiły koper włoski gąsienice pazia królowej. Teraz spotkałam na rucie /koper dopiero rośnie/ :
No to koncentratu nie będzie
Przyznam, że dotychczas raczej widywałam gąsienice późnym latem - szczególnie lubiły koper włoski gąsienice pazia królowej. Teraz spotkałam na rucie /koper dopiero rośnie/ :
Pozdrawiam Krystyna
- krysp50
Ja znowu z prośbą o nazwę "gadziny", która zjadła mi prawie połowę rozchodników na jednej rabacie i zauważyłam, że na innych też powoli atakują. W tym roku nie stosowałam chemii w ogrodzie ale może trzeba będzie...Na roślinach jest tego mnóstwo:
Pozdrawiam Krystyna
- Foxowa
- Od: 11 kwie 2017, o 06:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Gąsiennice pazia są przecudne i przemiłe. Mam na działce wiejskiej i zawsze otaczam je troską ,bardzo chciałabym zobaczyć je w dorosłej formie.
Z gąsiennic mam też uwiecznione bukszpan?wki,jak wr?cę do domu to postaram się dodać tu foto.
Z gąsiennic mam też uwiecznione bukszpan?wki,jak wr?cę do domu to postaram się dodać tu foto.
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Re: Gąsiennice (kłęby) na trawie
Jeszcze się nie spotkałem z pożyteczną gąsienicą chyba, że to część koparki, spychacza lub czołgu . Możesz się postarać o lepszą ostrość, lepszą rozdzielczość, ogólnie o lepsze zdjęcie?