Kilka grządek na początek ;)
- silversnow
- 500p
- Od: 30 maja 2016, o 23:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kilka grządek na początek ;)
Hej Jestem kompletną amatorką ogrodnictwa .Pierwszy raz w życiu zaopiekowałam się bardzo malutkim kawałkiem ziemi obok mojego domu oraz kilkoma grządkami na działeczce warzywnej za nim . Wcześniej zdarzało mi się pomagać w pracy z roślinkami , ale kończyło się to na plewieniu czy obsiekaniu grządki . W tym roku zajęłam się tym co było, oraz tym co dosiałam czy dosadziłam po raz pierwszy w życiu od podstaw. O dziwo wyglądało wszystko raczej raczej nienajgorzej Wiem, ze to co mam to zaledwie kropelka w morzu pięknych i niezwykłych roślin jakie mają Forumowicze, ale i tak się moimi pochwalę W następnym sezonie planuje zwiększyć "swoje areały" nad czym już usilnie pracuje . Prezentacje mojego skraweczka ziemi rozpocznę od róż :
.
.
- silversnow
- 500p
Re: Kilka grządek na początek ;)
Mam łącznie 22 krzewy. Jeśli chodzi o odmiany to pewna jestem Chopina, Moniki, Glorii Dei i Kronenberga Podejrzewam ,że czerwone to Ingrid Bergman a kremowe Cassanova, ale nie jestem pewna.
Różyczki w tym roku nie miały lekko ..Walczyłam z mszycą ( ręcznie.. codziennie zgniatając szkodniki ), czarną plamistością, którą zauważyłam już w czerwcu, ale dzięki serii oprysków krzewy praktycznie nie straciły liści i gąsienicami.. Wojna została wygrana o tyle , ze każdy krzew zakwitł dwa razy..Aktualnie szykują się już do odpoczynku, i mimo pewnych problemów z mączniakiem liczę na to , ze pojedynczy kwiat jeszcze gdzieniegdzie się rozwinie ,
Pierwsze kwitnienie ( plus floksy i liliowce w tle )
Drugie kwitnienie
Teraz czeka mnie zabezpieczenie ich na zimę..Pierwszy raz w życiu ..Na szczęście w pobliżu jest ktoś , kto ma praktykę a na Forum mam teorię
-- 14 wrz 2017, o 09:49 --
Kwiat wiosenne ..W tym roku miałam tylko trzy, dość stare odmiany..
Niekłopotliwe u utrzymaniu. Nie wymagały tyle troski co róże ..
Różyczki w tym roku nie miały lekko ..Walczyłam z mszycą ( ręcznie.. codziennie zgniatając szkodniki ), czarną plamistością, którą zauważyłam już w czerwcu, ale dzięki serii oprysków krzewy praktycznie nie straciły liści i gąsienicami.. Wojna została wygrana o tyle , ze każdy krzew zakwitł dwa razy..Aktualnie szykują się już do odpoczynku, i mimo pewnych problemów z mączniakiem liczę na to , ze pojedynczy kwiat jeszcze gdzieniegdzie się rozwinie ,
Pierwsze kwitnienie ( plus floksy i liliowce w tle )
Drugie kwitnienie
Teraz czeka mnie zabezpieczenie ich na zimę..Pierwszy raz w życiu ..Na szczęście w pobliżu jest ktoś , kto ma praktykę a na Forum mam teorię
-- 14 wrz 2017, o 09:49 --
Kwiat wiosenne ..W tym roku miałam tylko trzy, dość stare odmiany..
Niekłopotliwe u utrzymaniu. Nie wymagały tyle troski co róże ..
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 kwie 2008, o 13:05
Witaj
Jak na początek Twoje rabaty wyglądają okazale. Piękne masz róże, bez dwóch zdań.
Mnie również zdarza się niszczyć mszyce ręcznie
Będę zaglądać...
Jak na początek Twoje rabaty wyglądają okazale. Piękne masz róże, bez dwóch zdań.
Mnie również zdarza się niszczyć mszyce ręcznie
Będę zaglądać...
- maniolek
- Od: 21 gru 2016, o 17:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witaj Silversnow małymi krokami i Ty będziesz mieć wspaniały ogródeczek róże prezentują się wspaniale ten rok chyba wszędzie dla róż nie był dobry, ja podobnie jak Ty też miałem problem z mszycą i plamistością. Trochę pracy będzie przy zabezpieczaniu, no ale czego się nie robi dla takich piękności Powodzenia i wytrwałości w dążeniu do celu, będę zaglądał
- silversnow
- 500p
- silversnow
- 500p
Kwiaty , które dzisiaj zdobią moje terytorium ;)
Cynie i aksamitki ..Fota z czerwca..Mieczyki już przekwitły, ale pozostałe kwiaty nadal są piękne ;)
[/
[url=https://www.fotosik.pl/zdjecie/81fb93e109ba3791]
Wilec
Smagliczka nadmorska
i debiutujący u mnie Zimowit :
-- 14 wrz 2017, o 10:16 --
Kropelko . Maniolku dziękuje Wam bardzo za odwiedziny Bardzo mi się spodobała praca w ogródkach.. Pokochałam to tak, że jestem w stanie nawet codziennie tępić mszyce.. Dziękuje Wam serdecznie za miłe słowa . Jeśli nie macie nic przeciwko wpadnę do Was z malutka wizytą
Cynie i aksamitki ..Fota z czerwca..Mieczyki już przekwitły, ale pozostałe kwiaty nadal są piękne ;)
[/
[url=https://www.fotosik.pl/zdjecie/81fb93e109ba3791]
Wilec
Smagliczka nadmorska
i debiutujący u mnie Zimowit :
-- 14 wrz 2017, o 10:16 --
Kropelko . Maniolku dziękuje Wam bardzo za odwiedziny Bardzo mi się spodobała praca w ogródkach.. Pokochałam to tak, że jestem w stanie nawet codziennie tępić mszyce.. Dziękuje Wam serdecznie za miłe słowa . Jeśli nie macie nic przeciwko wpadnę do Was z malutka wizytą
- silversnow
- 500p
- maniolek
- Od: 21 gru 2016, o 17:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ola, no ziemi trochę jest do obrabiania, z czasem pewnie będziesz musiała i przy tym pomagać więcej, albo przerobisz na rabaty kwiatowe ;) cynie bardzo ładnie Ci zakwitły, moje w tym roku słabo, nie chciały jakoś rosnąć
- silversnow
- 500p
Myślimy o zmniejszeniu części warzywnej za rok . Będzie więcej łączki i mocniej skupimy się na kwiatach .Cynie u nas jakoś tak co roku się udają , nawet bez specjalnego nawożenia. Z tym że pole raz na trzy lata jest nawożone obornikiem
- dorcia7
- Od: 13 lip 2011, o 13:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witaj Olu, pokazuj zmiany które poczynisz bo coś czuję,że część warzywna będzie się sukcesywnie zmniejszać na rzecz kwiatów
- silversnow
- 500p
Dorciu dziękuje Ci za odwiedziny. Wiem ,że w porównaniu z innymi Forumowiczami ..to u mnie niewiele jest do oglądanie..wiec tym serdeczniej Ci dziękuję Ilość warzyw i ziemniaków na pewno się zmniejszy , ale będę tam mogła siać tylko rośliny jednoroczne ew.dwuletnie, bo jest to ziemia dzierżawiona. W tym momencie mam do dyspozycji tylko malutki ogródeczek .Spore nadzieje wiąże z 20 arowym sadem , pełnym starych, chorych drzew, które nadają się niestety tylko do usunięcia . No i mam w tym roku ważne zadanie.. Powstanie drugi malutki ogródek ..w miejscu gdzie w maju było tak.
W tle widać pozostałości starych budynków gospodarczych ( stajnia ) .Dużą stodołę i kilka szop rozwaliliśmy.. Na miejscu stajni powstanie odnowiony budyneczek gospodarczy .naprzeciw jest droga.. Z dwóch kolejnych stron "podwórko" zamyka nasz dom i nowy garaż ( dziś przyjechał) ..Mam dla siebie wiec tylko niewielkie pasmo przy ulicy , bo na środku musi być dojazd do wszystkich budynków . Niemniej jednak powstanie tam coś innego , coś nowego, coś tylko mojego ;) I myślę , ze całkiem sporo się tam zmieści . Jutro wstawię aktualną fotkę , bo ten "sajgon" już jest tylko wspomnieniem .
W tle widać pozostałości starych budynków gospodarczych ( stajnia ) .Dużą stodołę i kilka szop rozwaliliśmy.. Na miejscu stajni powstanie odnowiony budyneczek gospodarczy .naprzeciw jest droga.. Z dwóch kolejnych stron "podwórko" zamyka nasz dom i nowy garaż ( dziś przyjechał) ..Mam dla siebie wiec tylko niewielkie pasmo przy ulicy , bo na środku musi być dojazd do wszystkich budynków . Niemniej jednak powstanie tam coś innego , coś nowego, coś tylko mojego ;) I myślę , ze całkiem sporo się tam zmieści . Jutro wstawię aktualną fotkę , bo ten "sajgon" już jest tylko wspomnieniem .
- dorcia7
- Od: 13 lip 2011, o 13:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
W takim razie życzę powodzenia w tworzeniu swojego kwiatowego raju
- silversnow
- 500p
Bardzo Ci dziękuję Dorciu ;) Jeszcze się nie rozejrzałam u Ciebie..ale jestem pewna że znajdę tam niejedna inspiracje ;)