Witam wszystkich miłośników sansevieri
Od niedawna sam się zainteresowałem tymi pięknymi roślinami i dzisiaj zawitały na mój parapet 3 sztuki.Dwie kupione przez internet, a jedna na giełdzie kwiatowej. Mniej więcej już zaczynam się orientować w odmianach szabli ale ponieważ całkowitej pewności nie mam chciałbym poprosić osoby bardziej doświadczone czy nazwy odpowiadają temu co nabyłem.
Według sprzedawcy ze sklepu internetowego są to:
1. Sansevieria Trifasciata Laurentii

2. Sansevieria Trifasciata hahnii Jade marginata
W przypadku trzeciego okazu kupionego przeze mnie na giełdzie rozpoznałem go jako S. Trifasciata Golden Futura.
Ta ostatnia ma zdecydowanie masywniejsze i szersze liście oraz bardziej srebrno wybarwione niż Trifasciata Laurenti mimo, że są do siebie bardzo podobne.
W zasadzie na tej ostatniej zależało mi najbardziej, chociaż wszystkie one są piękne

Przesadziłem je też do podłoża dla kaktusów i dodałem żwirku jaki się dodaje do akwarium. Mam nadzieję że będzie im u mnie dobrze.
Zastanawia mnie też czy nazwy S. Trifasciata Golden Futura i S. Superba to te same odmiany mające tylko swoje synonimy w nazewnictwie? Zdaje się, że gdzieś wyczytałem taką informacje, może nawet na tutejszym forum