Morela - choroby i szkodniki
- whitedame
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Morela - choroby i szkodniki
Jeżeli monilioza już występowała w latach poprzednich trzeba 3krotnie prysnąć Topsinem, tuż przed rozkwitnięciem pąków, w czasie kwitnienia i po przekwitnięciu.
Jeśli zauważysz zasychające liście i kwiaty należy natychmiast tę gałązkę usunąć a rany zasmarować.
Jeśli zauważysz zasychające liście i kwiaty należy natychmiast tę gałązkę usunąć a rany zasmarować.
Beata
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
- grazka100
- 500p
- Od: 25 paź 2010, o 10:39
Moja 4-letnia morela wygląda strasznie po ostatnich przymrozkach.
Kwitła pięknie. Oblatywały ją całe roje owadów. Pszczoły, osy, bąki, nawet motyle. Było to ok 21 kwietnia. Kolejne majowe dni przyniosły - sami wiecie jaka pogodę. W nocy nawet -3 st.C
Teraz wygląda tak
Liście, które teraz wypuszcza są zdrowe, ale jest ich na razie niewiele.
Czy mogę jej jakoś pomóc? Czy na pewno jest to monilioza, a nie zmarznięte gałązki?? Pojawiło się to po zimnych nocach.
Kwitła pięknie. Oblatywały ją całe roje owadów. Pszczoły, osy, bąki, nawet motyle. Było to ok 21 kwietnia. Kolejne majowe dni przyniosły - sami wiecie jaka pogodę. W nocy nawet -3 st.C
Teraz wygląda tak
Liście, które teraz wypuszcza są zdrowe, ale jest ich na razie niewiele.
Czy mogę jej jakoś pomóc? Czy na pewno jest to monilioza, a nie zmarznięte gałązki?? Pojawiło się to po zimnych nocach.
-
- 200p
- Od: 20 kwie 2014, o 18:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam
Mam problem ze swoją morelą. Kupiłem ją 2 lata temu, w zeszłym roku miała ładne ponad metrowe przyrosty. Wszystko było ładnie aż do końca kwietnia. 2 tygodnie temu, lekki przymrozek musnął mi czereśnie i dość mocno morelę. Około 50% młodych liści zmarzło. Niestety pozostałe 50% wygląda jakby uschło. Pomimo tego, iż było podlewane a dodatkowo podsypane korą. Obecnie drzewko wygląda jak zwiędłe a miejscami jest suche. Nawet młode zeszłoroczne pędy są w wielu miejscach suche. Na działce mam karczownika który zjdał korzenie jabłonki. Więc pomyślałem, że i morelę mi zjadł ale dziś ją wykopałem i okazało się, że korzenie ma całe. Może wiecie co się stało z moją morelą?
Obecnie zetnę ją do poziomu zielonych i żywych części, opryskam topsinem i zasmaruje rany. Może jakoś odbije, morela ma duże roczne przyrosty.
Mam problem ze swoją morelą. Kupiłem ją 2 lata temu, w zeszłym roku miała ładne ponad metrowe przyrosty. Wszystko było ładnie aż do końca kwietnia. 2 tygodnie temu, lekki przymrozek musnął mi czereśnie i dość mocno morelę. Około 50% młodych liści zmarzło. Niestety pozostałe 50% wygląda jakby uschło. Pomimo tego, iż było podlewane a dodatkowo podsypane korą. Obecnie drzewko wygląda jak zwiędłe a miejscami jest suche. Nawet młode zeszłoroczne pędy są w wielu miejscach suche. Na działce mam karczownika który zjdał korzenie jabłonki. Więc pomyślałem, że i morelę mi zjadł ale dziś ją wykopałem i okazało się, że korzenie ma całe. Może wiecie co się stało z moją morelą?
Obecnie zetnę ją do poziomu zielonych i żywych części, opryskam topsinem i zasmaruje rany. Może jakoś odbije, morela ma duże roczne przyrosty.
Witam,
Drzewko ma 2 lata, na wiosnę ładnie zaczęło puszczać listki i nawet pierwszy raz morela miała dwa kwiatki .
Obecnie zauważyłem że liście straciły swą soczystą zieloną barwę i nie są w pełni rozwinięte. Co się mogło stać, ostatnio parę dni padało i było zimno. Spryskać jakimś preparatem? Z góry dziękuję za pomoc.
Drzewko ma 2 lata, na wiosnę ładnie zaczęło puszczać listki i nawet pierwszy raz morela miała dwa kwiatki .
Obecnie zauważyłem że liście straciły swą soczystą zieloną barwę i nie są w pełni rozwinięte. Co się mogło stać, ostatnio parę dni padało i było zimno. Spryskać jakimś preparatem? Z góry dziękuję za pomoc.
Problem z Morelą
Dzień dobry,
Mam problem z mojalą morela. Wszystkie kwiaty uschły. Pojawiło się kilka zielonych listków. Zdjęcia poglądowe w załączeniu.
Proszę o pomoc co może jej pomóc.
Zdjecia:
https://ibb.co/N6bVYZt
https://ibb.co/p2wbWNv
https://ibb.co/pwGTfrR
Mam problem z mojalą morela. Wszystkie kwiaty uschły. Pojawiło się kilka zielonych listków. Zdjęcia poglądowe w załączeniu.
Proszę o pomoc co może jej pomóc.
Zdjecia:
https://ibb.co/N6bVYZt
https://ibb.co/p2wbWNv
https://ibb.co/pwGTfrR
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Niestety nie wiem, możliwe że wymarzły bo noce ostatnio były zimne.
Można jeszcze coś zaradzić?
Można jeszcze coś zaradzić?
Kuba777 może być brunatna zgnilizna drzew pestkowych. Pierwsze objawy pojawiają się właśnie po opadnięciu płatków kwiatowych. Kwiaty brunatnieją i zasychają na drzewie.
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Jagusia, i tak wszystkie kwiatki co do jednego? Qurcze , wierzyć się nie chce.
Kuba , nic teraz nie poradzisz. Poczekasz miesiąc i jak zaczną zamierac pędy , no to na bank brunatna zgnilizna.
Podaj chociaż w swoim profilu swoją lokalizacje.
Kuba , nic teraz nie poradzisz. Poczekasz miesiąc i jak zaczną zamierac pędy , no to na bank brunatna zgnilizna.
Podaj chociaż w swoim profilu swoją lokalizacje.
Pozdrawiam! Gienia.
Gieniu trudno powiedzieć, ale objawy są dość charakterystyczne. Przemarznięte kwiaty raczej tak się nie zachowują. Chyba żeby to coś fizjologicznego było. Ale mamy za mało informacji żeby gdybać.