Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.9
- Ginka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 wrz 2014, o 16:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.9
Ah cud, miód i orzeszki, też takie chcę (dopiero jedna zaczęła chyba rosnąć, bo zauważyłam że pęd opadł).
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
dziś zerwałem 2 dynie rouge d etampes
- Florka-potworka
- 10p - Początkujący
- Od: 10 kwie 2017, o 23:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Tak tylko napiszę jeśli ktoś miałby ochotę powielić mój pomysł dyniowego żywopłotu
Między sąsiadem mamy brzydkie ogrodzenie z prętów i tak goło było i brzydko
więc wszystkie dynie wysiałam w rogu ogrodu i zrobiłam tak by pięły się po siatce,
dynie pięknie rozrosły się do góry i poprowadziłam je (zaplatając) w bok
zarosły całość idealnie, i całe mnóstwo dyń zwisających po mojej i sąsiada stronie.
Prezentuje się to bardzo fajnie.
Wyrosły dynie Hokkaido, piżmowa i dwa jakieś inne gatunki, których nazwy nie znam bo ich nie siałam, a po prostu wyrosły z kompostownika i też go pięknie zarosły
Między sąsiadem mamy brzydkie ogrodzenie z prętów i tak goło było i brzydko
więc wszystkie dynie wysiałam w rogu ogrodu i zrobiłam tak by pięły się po siatce,
dynie pięknie rozrosły się do góry i poprowadziłam je (zaplatając) w bok
zarosły całość idealnie, i całe mnóstwo dyń zwisających po mojej i sąsiada stronie.
Prezentuje się to bardzo fajnie.
Wyrosły dynie Hokkaido, piżmowa i dwa jakieś inne gatunki, których nazwy nie znam bo ich nie siałam, a po prostu wyrosły z kompostownika i też go pięknie zarosły
- Ginka
Oczywiście że się tak robi, to nie powinna być "ciekawostka" tylko "obowiązek" przy każdym małym placu i gospodarstwie gdzie dynia miałaby jakieś zastosowanie, za każdym razem gdy jestem na spacerze rozglądam się ile miejsca się marnuje, tak samo na przydrożach, ugorach jak i podwórzach, z łatwością można by te miejsca zagospodarować...ale niektórzy albo nie mają wyobraźni, albo chęci...lub są zbyt leniwi/zapracowani (chociaż to dużo roboty nie wymaga).
Moja Junona wspięła się na płot bo miała za ciemno, więc dałam jej stalową kratkę aby miała łatwiej i dumplingi teraz zaczynają się z nią przeplatać, także mam "płotową" dyńkę.
Na "dyniowy żywopłot" najlepiej sadzić dynie o małych owocach, bo przez to że rosną "w powietrzu" nie mają możliwości zapuścić korzeni przybyszowych, także żywią się tylko korzeniem głównym (a żeby wiązały dużo, musi być dużo słońca i dużo solidnych nawozów).
Moja Junona wspięła się na płot bo miała za ciemno, więc dałam jej stalową kratkę aby miała łatwiej i dumplingi teraz zaczynają się z nią przeplatać, także mam "płotową" dyńkę.
Na "dyniowy żywopłot" najlepiej sadzić dynie o małych owocach, bo przez to że rosną "w powietrzu" nie mają możliwości zapuścić korzeni przybyszowych, także żywią się tylko korzeniem głównym (a żeby wiązały dużo, musi być dużo słońca i dużo solidnych nawozów).
- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Duże dyni też lubią rosnąć wysoko na podporach:
Potiron Bleu de Hongrie
Na płocie ocalała mi tylko ta, bo rośnie zbyt wysoko dla kosy spalinowej sąsiada
Potiron Bleu de Hongrie
Na płocie ocalała mi tylko ta, bo rośnie zbyt wysoko dla kosy spalinowej sąsiada
Beata
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
- Ginka
W rzeczywistości każda dynia będzie się piąć nawet i na kilka metrów wzwyż, ale dla bezpieczeństwa lepiej wyżej lepiej puszczać mniejsze odmiany (duże pod ciężarem mogą się obrywać lub uszkadzać ).
- Foxowa
- Od: 11 kwie 2017, o 06:55
No właśnie to zalezy kto jak ma sąsiada...Albo jakiego
U mnie sąsiad niby miły, ale jak mi dynia przerosła zbyt na jego stronę to zdejmowałam i pilnowałam żeby się wspinała tylko po moim płocie.
A jak już z ciekawostek - na moim osiedlu ktoś ma dynię na balkonie, obserwowałam całe lato jak rośnie i byłam ciekawa jak ktoś to ogarnie, bo balkon jednak mały. Okazuje się, że bez problemu - zwisa sobie taka dyńka w powietrzu z wysokości jakiegoś 3-4 piętra między jednym balkonem a drugim. Byle by tylko nie odpadła
U mnie sąsiad niby miły, ale jak mi dynia przerosła zbyt na jego stronę to zdejmowałam i pilnowałam żeby się wspinała tylko po moim płocie.
A jak już z ciekawostek - na moim osiedlu ktoś ma dynię na balkonie, obserwowałam całe lato jak rośnie i byłam ciekawa jak ktoś to ogarnie, bo balkon jednak mały. Okazuje się, że bez problemu - zwisa sobie taka dyńka w powietrzu z wysokości jakiegoś 3-4 piętra między jednym balkonem a drugim. Byle by tylko nie odpadła
- Ginka
Ze zwisaniem jest lepiej (podobnie z pomidorami), przy ciężkich gronach/owocach rosnących w dół przy pionowym pędzie jest gorzej, bo jest szansa naderwania ogonków i oderwania owocu (dlatego przy ciekawostce wieszania pomidorów w workach nie trzeba nic robić aby ani pęd ani owoce się nie obłamały ).
- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
Foxowa ( wolałabym znać imię ), ja pilnowałam i zaraz jak któryś pęd przeszedł przez oczka w siatce to go zawracałam ale mój sąsiad jak kosił to wszystkie te zakrętasy na siatce wyciął w pień.
Niby nie wiedział ale kto go tam wie.
To straszna roBaczki jest, niby młody ale wszystko mu przeszkadza jak staremu zgredowi. Nawet samochód nie może stanąć " na jego chodniku" na chwilkę
Niby nie wiedział ale kto go tam wie.
To straszna roBaczki jest, niby młody ale wszystko mu przeszkadza jak staremu zgredowi. Nawet samochód nie może stanąć " na jego chodniku" na chwilkę
Beata
- Foxowa
- Od: 11 kwie 2017, o 06:55
Już zmodyfikowałam mój podpis żeby było łatwiej mnie identyfikować ;)
Ja sąsiada mam poczcwiego, ale nie oznacza to że ma mu moja dynia owocować na działce.
Już raz pozwoliłam dyni lecieć i zawiązać owoc w krytycznym miejscu - przeszła mi przez ścieżkę i wwinęła się między dwa pręty i oczywiście tam pojawiła się dynia, której już nie szło ruszyć. Drugi raz nie ryzykuję, potem latać prosić się, albo płakać że była a znikła.
A z wiszeniem to wiem, nie od parady dynia się tak chwyta wszędzie wąsikami. Nawet dobrze te malutkie wąsy trzymają skoro są w stanie dźwigać taki ciężar. Mimo wszytsko dynia zwisająca z blokowego balkonu w centrum miasta wygląda zabawnie
Ja sąsiada mam poczcwiego, ale nie oznacza to że ma mu moja dynia owocować na działce.
Już raz pozwoliłam dyni lecieć i zawiązać owoc w krytycznym miejscu - przeszła mi przez ścieżkę i wwinęła się między dwa pręty i oczywiście tam pojawiła się dynia, której już nie szło ruszyć. Drugi raz nie ryzykuję, potem latać prosić się, albo płakać że była a znikła.
A z wiszeniem to wiem, nie od parady dynia się tak chwyta wszędzie wąsikami. Nawet dobrze te malutkie wąsy trzymają skoro są w stanie dźwigać taki ciężar. Mimo wszytsko dynia zwisająca z blokowego balkonu w centrum miasta wygląda zabawnie
Czy dynia Lunga di Napoli nadaje się na frytki dyniowe - takie z piekarnika czy raczej się rozpadnie?
Agnieszka
Akcja Wymiany Nasion 2019/2020
- elaos
- 500p
- Od: 10 kwie 2016, o 17:03
Nie jestem do końca pewna czy moja dynia to Lunga di Napoli, bo miała być butternut Waltham, a wyrosła inna, bardzo podobna do Lunga. Frytki z niej wyszły bardzo dobre, mimo, ze nie była do końca dojrzała, nic się nie rozpadło.
Pozdrawiam-Ela
Prawdziwie wielki jest ten człowiek, który chce sie czegoś nauczyć.
Prawdziwie wielki jest ten człowiek, który chce sie czegoś nauczyć.
Moja dyńka kolorystycznie wygląda bardzo podobnie, dupkę ma trochę mniejszą. Muszę ją przerobić w trybie awaryjnym, bo przy ogonku zaczęła się psuć.
Agnieszka