Sansewieria (Sansevieria) - wszystko o uprawie, cz. 2
- onectica
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Sansewieria (Sansevieria) - wszystko o uprawie, cz. 2
Aja się właśnie cylindrycznych pozbyłam bez żalu 

- raflezja
- Od: 25 lip 2009, o 21:51
Basiu- barbra13, w tym poście, w czerwcu pytałaś o S. fischerii rozmnażaną z listka
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 8#p5871928
Wydaje mi się, że będzie to "pełnoprawna" sadzonka, bo S. fischerii jest gatunkiem. W tej chwili młoda roślina trochę urosła, choć nie powiem, idzie to dość powoli i chyba jest bardzo podobna do "matki".

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 8#p5871928
Wydaje mi się, że będzie to "pełnoprawna" sadzonka, bo S. fischerii jest gatunkiem. W tej chwili młoda roślina trochę urosła, choć nie powiem, idzie to dość powoli i chyba jest bardzo podobna do "matki".
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
Iwona, a ja powiedziałabym, że bardzo szybko pojawił się nowy odrost, piękny jest. Też dotarłam do informacji, że gatunki możemy rozmnażać z liścia, bo powtarzają cechy rośliny matecznej..
I już wiem, co mi wyrośnie z liścia 'Whitney' - z b.dużym prawdopodobieństwem S.tr. Black Robusta. Na razie wygląda to tak

Odrost pochodzi od tej szerokiej zielonej części.
A roślina, którą otrzymałam z liścia , Moonshine' to pełnoprawna S. tr. Robusta. Inni też się w to bawią
.
I już wiem, co mi wyrośnie z liścia 'Whitney' - z b.dużym prawdopodobieństwem S.tr. Black Robusta. Na razie wygląda to tak

Odrost pochodzi od tej szerokiej zielonej części.
A roślina, którą otrzymałam z liścia , Moonshine' to pełnoprawna S. tr. Robusta. Inni też się w to bawią

- raflezja
Basiu!
Jak dla mnie to to małe strasznie wolno rośnie. Mam drugą S. fischerii, trochę inny, jaśniejszy klon, kupiłam ją w maju 2017, bardzo szybko pojawiły się odrosty, takie normalne z kłącza. I rosną w tempie ekspresowym. Zerknij proszę:

Dziękuję za link odnośnie rozmnażania, w którym jest zresztą drugi link. Poczytam w wolnej chwili.
Trzymam kciuki za Twoją S. trifasciata Balck Robusta. To jednak wielka frajda rozmnożyć coś z liścia. Niedawno dowiedziałam się, ze gasterie i haworsje tez można, ale już nie mam na to czasu i siły.
Jak dla mnie to to małe strasznie wolno rośnie. Mam drugą S. fischerii, trochę inny, jaśniejszy klon, kupiłam ją w maju 2017, bardzo szybko pojawiły się odrosty, takie normalne z kłącza. I rosną w tempie ekspresowym. Zerknij proszę:

Dziękuję za link odnośnie rozmnażania, w którym jest zresztą drugi link. Poczytam w wolnej chwili.

Trzymam kciuki za Twoją S. trifasciata Balck Robusta. To jednak wielka frajda rozmnożyć coś z liścia. Niedawno dowiedziałam się, ze gasterie i haworsje tez można, ale już nie mam na to czasu i siły.

Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
Czy jedna i druga S.fischeri była "na wybiegu" w lecie? Jak ogólnie oceniasz stan roślin po wakacjach, są ładniejsze niż po lecie spędzonym w domu?
- raflezja
Nie, ta ciemniejsza , której liść wydał malucha była na południowym, wewnętrznym parapecie. Ta pokazana jako druga, z dwoma odrostami od kłącza - była na zewnątrz.
Wydaje mi się, ze na zewnątrz mają lepiej. Sa jakoś tak ładnie, kontrastowo wybarwione. Ale nie odważyłam się wystawić ich na palące południowe słońce, bo byłyby blade i bez wyrazu. Moje rośliny lato spędzały na skraju daszku altanki, wystawa zachodnia.
Natomiast parę dni temu wróciłam z Majorki, gdzie spotkałam zwyczajną, zielonolistną, ale jakże piękną sansewerię, nazwy gatunkowej nie znam. Ale jakie ona miała paseczki, jak to pięknie wyglądało! Zachwyciłam się i oglądałam. Oto ona

Aha. Jedną z tych zewnętrznych - S. Golden Hahnii nadgryzły mi ślimaki
Ale nie bardzo.
Wydaje mi się, ze na zewnątrz mają lepiej. Sa jakoś tak ładnie, kontrastowo wybarwione. Ale nie odważyłam się wystawić ich na palące południowe słońce, bo byłyby blade i bez wyrazu. Moje rośliny lato spędzały na skraju daszku altanki, wystawa zachodnia.
Natomiast parę dni temu wróciłam z Majorki, gdzie spotkałam zwyczajną, zielonolistną, ale jakże piękną sansewerię, nazwy gatunkowej nie znam. Ale jakie ona miała paseczki, jak to pięknie wyglądało! Zachwyciłam się i oglądałam. Oto ona
Aha. Jedną z tych zewnętrznych - S. Golden Hahnii nadgryzły mi ślimaki

Ale nie bardzo.
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
No właśnie tych ślimaków najbardziej się obawiam, dlatego nie wystawiałam moich ma zewnątrz. Teraz mam potwierdzenie, że ślimaki nimi nie gardzą. Bardzo ciekawa jest ta w paseczki z Majorki, a młode jasne pędy miodzio.
- raflezja
Nie poprawiłam linku, przepraszam, wstawiam zdjęcia z Google +
To jeszcze raz - sansewieria z Majorki.

To jeszcze raz - sansewieria z Majorki.
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
Iwono bardzo ładna ta roślinka, te młode jasne liście są szczególnie atrakcyjne. Szkoda, że też muszą sobie potem ściemnieć 

- pestka
- Od: 1 gru 2008, o 21:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A moja co to za odmiana, dopiero 2 dni temu dostałam,jutro ją wsadzę chyba w uniwersalną ziemię prawda 

Pestka zaprasza na swoją działkę: SPIS moich wątków Działka ROD pestki -rok 2016-2022 Kupię-sprzedam
- norbert76
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
Nigdy w samą ziemię uniwersalną, a mieszankę ziemi (najlepiej poszukać do sukulentów albo uniwersalnej nie torfowej) i żwirku w proporcji 1:1 - 1:2. To są sukulenty i nie sadzi się i nie traktuje jak zwykłe rośliny doniczkowe. Poczytaj wątek od początku.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Pestko ja sam jeszcze nie orientuje się najlepiej w odmianach sansevierii ale Twoja to chyba Green Hahnii. Jeśli się mylę to niech ktoś lepiej obeznany w temacie mnie poprawi 

- Foxowa
- Od: 11 kwie 2017, o 06:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Ta chyba też ta sama odmiana co koleżanki wyżej, prawda?
Ta z tyłu też chyba była wcześniej identyfikowana,ale na wypadek wszelki proszę o potwierdzenie nazw ich obu

- dalisbea
- Od: 15 lut 2016, o 22:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Nie mogę się nigdzie dopatrzeć - czym się różni s. metallica od s. metallica siam silver ??
Już znalazłam w poprzedniej części wątku
Już znalazłam w poprzedniej części wątku

- raflezja
W lipcu bieżącego roku pisałam jak to odrosty rozpychają sie w doniczkach, a niektóre z nich mają trudności z wydostaniem się na powierzchnię
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 4#p5898814
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 5#p5899275
Okazało się że podobnie dzieje się u S. aethipica, która wypuściłą dwa pionowa idące w kierunku dna doniczki pędy, które jakby podnosiły roślinę w doniczce.

Niestety do dnia dzisiejszego nie pokazały się na powierzchni i postanowiłam zrobić eksperyment.W doniczce storczykowej wycięłam fragmenty plastiku
Górę obkleiłam taśmą i postawiłam roślinę na półce w oknie tak, aby do odrostów dochodziło światło
Zobaczcie

Będę dokumentować postępy
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 4#p5898814
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 5#p5899275
Okazało się że podobnie dzieje się u S. aethipica, która wypuściłą dwa pionowa idące w kierunku dna doniczki pędy, które jakby podnosiły roślinę w doniczce.
Niestety do dnia dzisiejszego nie pokazały się na powierzchni i postanowiłam zrobić eksperyment.W doniczce storczykowej wycięłam fragmenty plastiku
Górę obkleiłam taśmą i postawiłam roślinę na półce w oknie tak, aby do odrostów dochodziło światło
Zobaczcie

Będę dokumentować postępy
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis