Co zrobić z 20-letnimi, dużymi choinkami ?
Co zrobić z 20-letnimi, dużymi choinkami ?
Proszę o radę w sprawie kilku choinek, które stoja na mojej działce na środku, trochę bez ładu i składu. Są spore dlatego nie bardzo wiem, co z nimi mogę zrobić. Planuję na wiosnę zmiany w ogrodzie i choinki chciałabym posadzić wokół działki(10ar z domem).Interesuje mnie to, czy mogę je przesadzić?Czy pozostaje mi tylko ich wycięcie?Z gory dziękuję za rady!
Sylwia
Sylwia
Dlaczego chcesz je wycinać. Pod choinkami możesz założyć sliczny klomb z kwiatami i niskimi krzewami, a poza tym dają one cień.Potem będziesz żałować ze to zrobiłaś Po prostu usuń gałęzie te najniższe do wysokości 2 m zeby dochodziło słonce i zacznij sadzić POOGLĄDAJ OGRÓDKI NASZYCH FORUMOWICZÓW-duzo z nich tak zrobiło, ja też w najbliższym czasie to zrobię pozdrawiam.
cudze błędy mamy przed oczyma ,własne za plecami
Pozdrawiam Grazyna
Pozdrawiam Grazyna
Kto pomoże?
Dodam jeszcze, ze co roku panowie z zakładu energetycznego obcinają czubki tym moim choinkom ponieważ nad nimi rozciąga się linia.Cóż!Bardzo mi żal tych choinek, które potem stoją takie ogołocone z czubków(w większości drzewek).Nie wiem co zrobić.Może ktoś pomoże?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 sie 2005, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Na wycięcie trzeba mieć zgodę. Pisaliśmy o tym w temacie http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... highlight=
Pozdrawiam Andrzej.
-
- Od: 17 sie 2005, o 13:10
Re: Kto pomoże?
A może zacznij je przycinać w ten sposóbssroczka pisze:Dodam jeszcze, ze co roku panowie z zakładu energetycznego obcinają czubki tym moim choinkom ponieważ nad nimi rozciąga się linia.Cóż!Bardzo mi żal tych choinek, które potem stoją takie ogołocone z czubków(w większości drzewek).Nie wiem co zrobić.Może ktoś pomoże?
Ten świerk ma już ponad 20 lat i jest co roku przycinany. Na drugim zdjęciu za moim świerkiem widać 3 świerki nie przycinane. Są one co najmniej 3 razy wyższe.
Pozdrawiam Andrzej.
-
- Od: 11 wrz 2006, o 00:33
Nelu ja zapłaciłam za takie pozwolenie 24 zł ale ile było przy tym zachoduNela pisze:Znajomy za zgodę urzędu na wycięcie s w o j e g o drzewa na s w o j e j działce zapłacił 70 zł !!!
Podobno owocowe można, a iglaste duże to ze względu na ochronę środowiska- nie, bez zgody urzędu....
Potrzebne było między innymi zaświadczenie, że jestem posiadaczem działki