Wierzba japońska 'Hakuro Nishiki'- choroby i szkodniki
-
- 500p
- Od: 9 lut 2012, o 11:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Wierzba japońska 'Hakuro Nishiki'- choroby i szkodniki
Nic nie wspominasz o malutkich (do 0,5 cm) gąsieniczkach, a "falbanki" są podobne do tych robionych przez jątrewkę na wierzbach energetycznych. Co do innych możliwości się nie wypowiem.
Francik
Francik
Francik
Nie zauważyłam żadnych gąsienic, a przyglądałam się wręcz z lupą. Wewnątrz "falbanek" również nic nie ma.
wierzba hakuro - problem z identyfikacją szkodnika
Mam problem z wierzbą. Uschła połowa drzewa, a pod drzewem i na gałęziach pojawił się jasno brązowy proszek jakby próchnica. Gdy go usuwam po jakimś czasie pojawia się znowu. Znalazłam też otwory w pniu i grubych gałęziach. Pomyślałam, że to może kornik i wpuściłam w te otwory preparat na korniki, ale to nie pomogło. Nakleiłam taśmy z klejem, ale złapały się same muchy. Zdjęcia robione po deszczu, dlatego proszek jest ciemny.
Może ktoś wie co to i jak się tego pozbyć??
- vivien333
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 paź 2015, o 12:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: wierzba hakuro - problem z identyfikacją szkodnika
Wygląda jakby Ci trociniarka wsuwała drzewo. Pewnie już po nim?crow pisze:Mam problem z wierzbą. Uschła połowa drzewa, a pod drzewem i na gałęziach pojawił się jasno brązowy proszek jakby próchnica. Gdy go usuwam po jakimś czasie pojawia się znowu. Znalazłam też otwory w pniu i grubych gałęziach. Pomyślałam, że to może kornik i wpuściłam w te otwory preparat na korniki, ale to nie pomogło. Nakleiłam taśmy z klejem, ale złapały się same muchy. Zdjęcia robione po deszczu, dlatego proszek jest ciemny.
/.../
Pozdrawiam,Vivien333
-
- 200p
- Od: 8 lut 2017, o 13:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witajcie, czy to jesień, czy grzyb?
Posadzone kilka dni temu hakuro od środka żółkną liście. Dodam, że tuje sąsiada mają jakiegoś grzyba i martwię się czy moje wierzby się nie zaraziły
Posadzone kilka dni temu hakuro od środka żółkną liście. Dodam, że tuje sąsiada mają jakiegoś grzyba i martwię się czy moje wierzby się nie zaraziły
Milena
Re: wierzba hakuro - problem z identyfikacją szkodnika
Mam to samo i błagam o pomoccrow pisze:Mam problem z wierzbą. Uschła połowa drzewa, a pod drzewem i na gałęziach pojawił się jasno brązowy proszek jakby próchnica. Gdy go usuwam po jakimś czasie pojawia się znowu. Znalazłam też otwory w pniu i grubych gałęziach. Pomyślałam, że to może kornik i wpuściłam w te otwory preparat na korniki, ale to nie pomogło. Nakleiłam taśmy z klejem, ale złapały się same muchy. Zdjęcia robione po deszczu, dlatego proszek jest ciemny.
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
W pniu zagnieździł się krytoryjek olchowiec.
Jego larwy drążą korytarze wewnątrz pnia, powodując jego zamieranie.
Jeśli drzewko nie jest jeszcze zbyt mocno zaatakowane możesz użyć np.Karate Gold lub Kohinor ale to trudny przeciwnik z uwagi na jego cykl rozwojowy.
Być może nie ma co ratować a drzewo należy wykopać i spalić.
Poczytaj też tutaj o nim https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 9#p5591059
Jeśli drzewko nie jest jeszcze zbyt mocno zaatakowane możesz użyć np.Karate Gold lub Kohinor ale to trudny przeciwnik z uwagi na jego cykl rozwojowy.
Zauważyłem wczoraj, jest szansa że trwa to max 2 tyg
Dodatkowo na tym drzewie od zawsze mam dużo mrówek
Dodatkowo na tym drzewie od zawsze mam dużo mrówek
Ok mam Kohinor ale to mocna chemia, jak to dawkować na tego zwierza aby go wypalić ?Karo pisze:W pniu zagnieździł się krytoryjek olchowiec.
wierzba Hakuro
Cześć Wszystkim. Mam duży problem z wierzbą Hakura, Otóż liście jej na ich obrzeżach są skręcone lekko grubawe i tworzą falbankę, Nie wiem co to takiego. Nie widzę szkodników. Co mam robić? bo wszystkie nowe listki są pofalowane. Proszę o pomoc.
Cześć wszystkim
Ja też od jakiegoś czasu mam problem z wierzbą usycha, mąż pryskał na grzyba przycinał, niewiele to pomogło co robić nie mam pomysłu, czy to już koniec, wrzucam zdjęcia:
Ja też od jakiegoś czasu mam problem z wierzbą usycha, mąż pryskał na grzyba przycinał, niewiele to pomogło co robić nie mam pomysłu, czy to już koniec, wrzucam zdjęcia:
Basia