Przycinanie pędu storczyka po kwitnieniu
- Emila707
- 500p
- Od: 2 sie 2013, o 14:58
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Przycinanie pędu storczyka po kwitnieniu
Z obserwacji wywnioskowałam że zmiana otoczenia nie ma zbytniego znaczenia. Dlaczego? Bo temperatury panujące w sklepach supermarketach są zbliżone do warunków domowych.
Więc jakby nie patrzeć, to zewnętrzne poszczególne czynniki mają wpływ na utrzymanie kwiatostanu przez roślinę. Podsumowując; niesprzyjające warunki latem i zimą, transport,
ilość w pełni rozkwitniętych pąków, długi czas spędzony w sklepie w trakcie kwitnienia; co oznacza że z chwilą zakupu wszystkie pąki są już rozkwitnięte,
przegapienie terminu podlewania z dużym poślizgiem, zimne przeciągi itd..
Nie sprzeczam się, bo rośliny nie lubią natarczywego przestawiania z miejsca na miejsce - ale według mnie nijak ma się to do kwitnienia.
Jeżeli Phalaenopsis nie kwitnie, czy inny storczyk, to nic innego nie oznacza jak w zasadzie pominięcie właściwych potrzeb indywidualnych każdej rośliny.
Kiedyś bywało różnie z Falenopsisami; podcinałam nad pierwszym oczkiem aby pobudzić szybsze kwitnienie, wycinałam łodygi uschnięte, lub zielone(zdarzyło się jeden, czy dwa razy)..
Obecnie od kilku miesięcy nie robię tego. W zasadzie nawet nie odcinam uschłych i nie jest to z lenistwa.
Nie robię tego, bo zrobię to przy okazji kolejnego przesadzania.
Obcinając całą zieloną łodygę kwiatową pozbawiamy roślinę możliwości przedłużenia pędu, jak i wypuszczenia z oczka bocznej łodygi, czy nawet młodej sadzonki.
W 100% zostawiam tę decyzję roślinie, niech sama decyduje. Po prostu, zauważyłam że tak jest lepiej..
Więc jakby nie patrzeć, to zewnętrzne poszczególne czynniki mają wpływ na utrzymanie kwiatostanu przez roślinę. Podsumowując; niesprzyjające warunki latem i zimą, transport,
ilość w pełni rozkwitniętych pąków, długi czas spędzony w sklepie w trakcie kwitnienia; co oznacza że z chwilą zakupu wszystkie pąki są już rozkwitnięte,
przegapienie terminu podlewania z dużym poślizgiem, zimne przeciągi itd..
Nie sprzeczam się, bo rośliny nie lubią natarczywego przestawiania z miejsca na miejsce - ale według mnie nijak ma się to do kwitnienia.
Jeżeli Phalaenopsis nie kwitnie, czy inny storczyk, to nic innego nie oznacza jak w zasadzie pominięcie właściwych potrzeb indywidualnych każdej rośliny.
Kiedyś bywało różnie z Falenopsisami; podcinałam nad pierwszym oczkiem aby pobudzić szybsze kwitnienie, wycinałam łodygi uschnięte, lub zielone(zdarzyło się jeden, czy dwa razy)..
Obecnie od kilku miesięcy nie robię tego. W zasadzie nawet nie odcinam uschłych i nie jest to z lenistwa.
Nie robię tego, bo zrobię to przy okazji kolejnego przesadzania.
Obcinając całą zieloną łodygę kwiatową pozbawiamy roślinę możliwości przedłużenia pędu, jak i wypuszczenia z oczka bocznej łodygi, czy nawet młodej sadzonki.
W 100% zostawiam tę decyzję roślinie, niech sama decyduje. Po prostu, zauważyłam że tak jest lepiej..
"Rośliny to zdrowe uzależnienie, nie choroba.."
Pozdrawiam , Emila ?
Pozdrawiam , Emila ?
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 18 kwie 2017, o 20:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Przeglądam to forum i postanowiłam zabrać głos. Mam w sumie 12 storczyków w różnej fazie wzrostu jedną przekwitniete inne kwitnące . Są też małe sadzonki z keików i ratowane z przelania przez moja kolezanke. Storczyki to bardzo zlozony temat.
Przyklad pierwszy jedna łodyga przekwitla. Obcielam za kwiatkami po pewnym czasie pojawiła się kolejna odnoga która po jakimś czacie przekwitla . Teraz
idzie kolejna odnoga . Nie wspominając że jeszcze kwitnie i wypuściła nowy pęd kwiatowy .
A co najfajniejsze że jest to roślina pozyskane z keika.
---20 kwi 2017, o 09:51----
To sa wszystkie.
Ten ratowany z przelania. Wypuszcza nowe korzenie.
Jak go przynioslam to liście były pomarszczone . Teraz nabraly wigoru
.
To roślinki z keików.
Te właśnie są po przekwitnieciu. I jak idzie zauważyć to patyki po kwiatach są nie obcinanie i są nadal zielone. Jeden już odbija
.
Moje storczyki nie mają łatwego życia. Niektóre mają polamane liście bo synek kopnąl piłkę i storczyk spadł. Czasami słońce przypalilo liścia. Ale wszystkie kwitną.
przypalony liść przez słońce
Przyklad pierwszy jedna łodyga przekwitla. Obcielam za kwiatkami po pewnym czasie pojawiła się kolejna odnoga która po jakimś czacie przekwitla . Teraz
idzie kolejna odnoga . Nie wspominając że jeszcze kwitnie i wypuściła nowy pęd kwiatowy .
A co najfajniejsze że jest to roślina pozyskane z keika.
---20 kwi 2017, o 09:51----
To sa wszystkie.
Ten ratowany z przelania. Wypuszcza nowe korzenie.
Jak go przynioslam to liście były pomarszczone . Teraz nabraly wigoru
.
To roślinki z keików.
Te właśnie są po przekwitnieciu. I jak idzie zauważyć to patyki po kwiatach są nie obcinanie i są nadal zielone. Jeden już odbija
.
Moje storczyki nie mają łatwego życia. Niektóre mają polamane liście bo synek kopnąl piłkę i storczyk spadł. Czasami słońce przypalilo liścia. Ale wszystkie kwitną.
przypalony liść przez słońce
Mam usychające pędy kwiatowe. Czy istotne jest, w którym miejscu zostają przycięte?
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
To zależy, czy całe czy tylko końcówka. Jeśli całe, to wycinasz cały, jeśli sama końcówka to do zielonego powyżej oczka.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- Emila707
- 500p
- Od: 2 sie 2013, o 14:58
Jeżeli uschła łodyga do połowy, to myślę najlepiej jest skrócić tą uschniętą część, tym samym nie naruszając zielonej.
"Rośliny to zdrowe uzależnienie, nie choroba.."
Pozdrawiam , Emila ?
Pozdrawiam , Emila ?
- norbert76
Odciąć, czasami tak bywa.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Podpowiedzcie bo już sama nie wiem co robić.
3 z 4 Falków ma po dwa pędy kwiatowe z zasuszonymi końcówkami - i tak stoją w miejscu od co najmniej dwóch lat. Co mogę zrobić żeby ruszyły? Ściąć je ? Jeden z trójcy właśnie puszcza dziesiąty (!) liść, drugi puszcza liść nr 7 a trzeci ma ich 4, korzenie dorodne powoli zaczynają przerastać doniczkę więc na wiosnę będzie przesadzanie w większe doniczki. Co zrobić żeby Falki szły w kwiaty a nie liście i korzenie ?
Czwarty Falek odratowany z przelania i przegnicia korzeni 3 lata temu również nie zamierza puszczać pędów kwiatowych.
Są na wystawie południowo-wschodniej, Falek nr 4 tego lata dostał odrobinę fioletu na liściach.
3 z 4 Falków ma po dwa pędy kwiatowe z zasuszonymi końcówkami - i tak stoją w miejscu od co najmniej dwóch lat. Co mogę zrobić żeby ruszyły? Ściąć je ? Jeden z trójcy właśnie puszcza dziesiąty (!) liść, drugi puszcza liść nr 7 a trzeci ma ich 4, korzenie dorodne powoli zaczynają przerastać doniczkę więc na wiosnę będzie przesadzanie w większe doniczki. Co zrobić żeby Falki szły w kwiaty a nie liście i korzenie ?
Czwarty Falek odratowany z przelania i przegnicia korzeni 3 lata temu również nie zamierza puszczać pędów kwiatowych.
Są na wystawie południowo-wschodniej, Falek nr 4 tego lata dostał odrobinę fioletu na liściach.
- norbert76
To co ususzone odetnij.
Co trzeba zrobić, żeby zakwitły? Zapewnić jasne stanowisko, czyli najlepiej parapet, regularne nawożenie wiosna - lato, oraz zapewnienie paru stopniowej różnicy temperatur między dniem, a nocą.
Co trzeba zrobić, żeby zakwitły? Zapewnić jasne stanowisko, czyli najlepiej parapet, regularne nawożenie wiosna - lato, oraz zapewnienie paru stopniowej różnicy temperatur między dniem, a nocą.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Wszystko to mają i dalej nic
- norbert76
Jaką różnicę mają w temperaturze? A jak podlewasz? Jak często nawozisz?
Zajrzyj też tutaj:
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=56723
Zajrzyj też tutaj:
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=56723
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- zabkamarta
- Od: 1 maja 2017, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Moim zdaniem jak przesadzisz na wiosnę to Cię szybko miło zaskoczą. Coś musisz robić niezgodnie ze sztuką jak nie kwitną... zweryfikuje to jednak...
Od wiosny stały w sypialni na oknie ( południowo-wschodnim ) obok drzwi balkonowych (całe lato otwartych więc różnica temperatur jak na dworze), co prawda miałam ostatnio nalot wciornastków ale i przed nalotem powinny coś ruszyć. Cały czas puszczają nowe liście i korzenie.
Nawóz (Agrecol w żelu) co 3 moczenia (30 minut w wodzie 3/4 doniczki). Moczenie średnio raz na 7 dni.
Nawóz (Agrecol w żelu) co 3 moczenia (30 minut w wodzie 3/4 doniczki). Moczenie średnio raz na 7 dni.