Kapusta- kiszenie,metody,sposoby - dyskusje
- justa_be
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 lut 2014, o 08:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Kapusta- kiszenie,metody,sposoby - dyskusje
Choć sama osobiście bym ich kapusty nie zjadła, Ale pewnie gdy byłam mała i zafascynowana wsią jak każde dziecko to wcinałam aż się uszy trzęsły
Pozdrawiam ;)
- TomekD
- 200p
- Od: 16 lut 2013, o 20:26
Wczoraj po niespełna 2 tygodniach skończył mi się zapas pierwszy raz w życiu zrobionego kimczi.
To naprawdę niebezpieczna wersja kiszenia kapusty i wielce prawdopodobne że uzależnia.
Tak więc zdecydowanie polecam - dzisiaj zrobiony kolejny, drugi rzut:
Przepis na bazie klasycznego kimczi od skośnookiej pani z USA, jak wpisać w wyszukiwarkę 'maangchi traditional kimczi' znajdzie się bez problemu tak film jak i przepis tekstowy .
Pracowicie przeliczyłem empirycznie dziwne miarki zza wielkiej wody na nasze gramy.
Rzodkiew koreańską zastąpiła nasza biała rzodkiew,
Pominąłem chyba nie do kupienia w Polsce fermentowane krewetki w całości, podobnie jak minari czyli seler japoński / wodny vel chińska pietruszka.
Podobny los spotkał buchu czyli bodaj szczypiorek chiński vel czosnkowy który chyba u nas da się uprawić. Zgodnie z radami pani skośnookiej poszło w zastępstwie więcej naszego szczypioru.
Udało mi się jednak kupić tak słodką/kleistą mąkę ryżową jak i paprykę gochugaru.
Jeżeli kogoś przeraża sos rybny to mogę zagwarantować że można go spokojnie użyć - w żaden sposób nie dominuje smaku.
W każdym razie jak tylko otworzę pojemnik i spojrzę:
nie mogę powstrzymać ślinotoku...
Może naprawdę mam niezdiagnozowany spory niedobór endorfin
(Można kliknąć na zdjęciach aby je powiększyć)
To naprawdę niebezpieczna wersja kiszenia kapusty i wielce prawdopodobne że uzależnia.
Tak więc zdecydowanie polecam - dzisiaj zrobiony kolejny, drugi rzut:
Przepis na bazie klasycznego kimczi od skośnookiej pani z USA, jak wpisać w wyszukiwarkę 'maangchi traditional kimczi' znajdzie się bez problemu tak film jak i przepis tekstowy .
Pracowicie przeliczyłem empirycznie dziwne miarki zza wielkiej wody na nasze gramy.
Rzodkiew koreańską zastąpiła nasza biała rzodkiew,
Pominąłem chyba nie do kupienia w Polsce fermentowane krewetki w całości, podobnie jak minari czyli seler japoński / wodny vel chińska pietruszka.
Podobny los spotkał buchu czyli bodaj szczypiorek chiński vel czosnkowy który chyba u nas da się uprawić. Zgodnie z radami pani skośnookiej poszło w zastępstwie więcej naszego szczypioru.
Udało mi się jednak kupić tak słodką/kleistą mąkę ryżową jak i paprykę gochugaru.
Jeżeli kogoś przeraża sos rybny to mogę zagwarantować że można go spokojnie użyć - w żaden sposób nie dominuje smaku.
W każdym razie jak tylko otworzę pojemnik i spojrzę:
nie mogę powstrzymać ślinotoku...
Może naprawdę mam niezdiagnozowany spory niedobór endorfin
(Można kliknąć na zdjęciach aby je powiększyć)
pozdrawiam, Tomek
Najlepsza wersja kimchi Robię tę samą i zgadzam się, że uzależnia jak nic przedtem. Dla męża weganina robię bez morskich dodatków i też z nóg powala.
Przez całe lato obok małosolnych robiłam również ogórki kimchi Oi-sobagi, polecam
Kasia
- onectica
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
No i nie ukisiłam dużego baniaka z kapustą Trzeba będzie małymi porcjami na bieżąco
- onectica
Czy myślicie, że teraz jeszcze jest sens kisić kapustę, czy już się nie nadaje?
- franus
- 50p
- Od: 16 wrz 2011, o 13:48
Jeżeli kapusta będzie miała ciepło to na pewno warto kisić.
Pozdrawiam Longina.
-
- 200p
- Od: 25 mar 2016, o 14:54
Wydaje mi się że najlepsza kapusta jest ta ukiszona późną jesienią gdyż ma w sobie dużo wody. Teraz pewnie też można, sama się nad tym zastanawiałam bo mój zapas już się skończył.
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2009, o 18:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kupiłam kapustę do kiszenia w Biedronce bo zapas zimowy się skończył, słój 3-litrowy już gotowy!
Kapusta była soczysta, czułam to już przy szatkowaniu.
Kapusta była soczysta, czułam to już przy szatkowaniu.
Witajcie
Wracając dzisiaj z miasta kupiłam małą główkę kapusty, 3 marchewki, kapustę uszatkowałam, marchewkę utarłam, posoliłam, wymieszałam i do słoja
to dzisiejsza, nastawiona, a solę zawsze solą himalajską i nic, a nic złego się nie dzieje, a może dlatego, że robię małe ilości i jak tylko ukiśnie to zaraz zostaje zjedzona i tak w kółko, nie kupuję w sklepie wcale kapusty, bo zawsze mam swoją soli zwykłej od bardzo dawna moja rodzina nie używa, ta jest zdrowsza, polecam
Jeszcze nie zdarzyło mi się, żeby kapusta wyszła mi nie smaczna lubię nie tylko do obiadu, ale na kanapkach również
Wracając dzisiaj z miasta kupiłam małą główkę kapusty, 3 marchewki, kapustę uszatkowałam, marchewkę utarłam, posoliłam, wymieszałam i do słoja
to dzisiejsza, nastawiona, a solę zawsze solą himalajską i nic, a nic złego się nie dzieje, a może dlatego, że robię małe ilości i jak tylko ukiśnie to zaraz zostaje zjedzona i tak w kółko, nie kupuję w sklepie wcale kapusty, bo zawsze mam swoją soli zwykłej od bardzo dawna moja rodzina nie używa, ta jest zdrowsza, polecam
Jeszcze nie zdarzyło mi się, żeby kapusta wyszła mi nie smaczna lubię nie tylko do obiadu, ale na kanapkach również
- onectica
Ile czasu Wam mija od zasłoikowania do pierwszego konsumowania? Dwa tygodnie?
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2009, o 18:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Bogumiłka nie spotkałam się z takimi liśćmi, ale warto wiedzieć że są.
Koniecznie zdaj relacje z ich smaku w gołąbkach.
Onectica między 10 a 14 dniem na pewno.
Wszystko zależy od temperatury otoczenia i w związku z tym, szybkości kiszenia.
Koniecznie zdaj relacje z ich smaku w gołąbkach.
Onectica między 10 a 14 dniem na pewno.
Wszystko zależy od temperatury otoczenia i w związku z tym, szybkości kiszenia.
ZEPSUTA KISZONA kAPUSTA
Witam wszystkich.
Kak co roku kisiłem kapustę. Ja szatkuje, mieszam i ubijam a tata kładzie pokrągi i kamienie.
Wszystko było dość sterylnie tzn. beczka plastikowa wymyta, worek kupiony nowy, tłuczek, szatkownica, umyte. Kapusta wygłąbiona i usunięte każde oznaki zepsucia i zepsute liście. Wyszło mi 1 beczka duża i jedna mniejsza. Z mniejszej była bardzo miękka tuż przez rozpoczęciem procesu kiszenia. z większej jakieś 1/4 tak samo.
Czy przyczyną może być że worek był otwarty(w poprzednich latach był zwinięty i na niego pokrągi), a kamienie były dane po jakiś 2-3 dniach. W poprzednich latach nie mieliśmy problemów Proszę o pomoc.
Kak co roku kisiłem kapustę. Ja szatkuje, mieszam i ubijam a tata kładzie pokrągi i kamienie.
Wszystko było dość sterylnie tzn. beczka plastikowa wymyta, worek kupiony nowy, tłuczek, szatkownica, umyte. Kapusta wygłąbiona i usunięte każde oznaki zepsucia i zepsute liście. Wyszło mi 1 beczka duża i jedna mniejsza. Z mniejszej była bardzo miękka tuż przez rozpoczęciem procesu kiszenia. z większej jakieś 1/4 tak samo.
Czy przyczyną może być że worek był otwarty(w poprzednich latach był zwinięty i na niego pokrągi), a kamienie były dane po jakiś 2-3 dniach. W poprzednich latach nie mieliśmy problemów Proszę o pomoc.