Przesadzanie dużych iglaków
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 2 paź 2006, o 10:32
Przesadzanie dużych iglaków
witam,
moja koleżanka chce przesadzić tuje szmaragdowe 10 letnie o wysokości ok 2m w inną część ogrodu. proszę o informacje - czy jest to możliwe. Jeżeli tak to na jaką głębokość należy ją odkopać przed przesadzeniem, czy docelowe miejsce należy podsypać nawozem, czy/ile należy podlać, w jakim terminie to wykonać?
z góry dziękuję za pomoc
marek
moja koleżanka chce przesadzić tuje szmaragdowe 10 letnie o wysokości ok 2m w inną część ogrodu. proszę o informacje - czy jest to możliwe. Jeżeli tak to na jaką głębokość należy ją odkopać przed przesadzeniem, czy docelowe miejsce należy podsypać nawozem, czy/ile należy podlać, w jakim terminie to wykonać?
z góry dziękuję za pomoc
marek
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 wrz 2006, o 00:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Marku nie wiem czy Twoja koleżanka będzie w stanie przesadzić tak duże tuje.
Należałoby wiosną przeciąć korzenie w promieniu np 0,5 m od pnia.
Do jesieni drzewo wypuści masę nowych korzeni i dopiero wówczas je przesadzić.
Zdajecie sobie sprawę jaki to jest ciężar?
Bez odpowiedniego sprzętu podejrzewam, że nie dacie rady.
Należałoby wiosną przeciąć korzenie w promieniu np 0,5 m od pnia.
Do jesieni drzewo wypuści masę nowych korzeni i dopiero wówczas je przesadzić.
Zdajecie sobie sprawę jaki to jest ciężar?
Bez odpowiedniego sprzętu podejrzewam, że nie dacie rady.
- chatte
- Przyjaciel Forum
- Od: 19 paź 2006, o 08:52
Tak dużych iglaków nie przesadzałam, ale pod każdy warto dać trochę przegniłego obornika albo kompostu. Po posadzeniu trzeba dobrze podlać ( co najmniej wiadro wody).
Najlepszym terminem do przesadzania iglaków jest druga połowa sierpnia. jeśli koleżanka zrobi wiosną tak jak radzi Mariola, a w miejcsu przecięcia korzeni zrobi rowek i wsypie do niego kompostu, to moze do sierpnia będą już nowe korzonki, a jak nie, to będzie trzeba przesadzać na wiosnę przyszłego roku.
Najlepszym terminem do przesadzania iglaków jest druga połowa sierpnia. jeśli koleżanka zrobi wiosną tak jak radzi Mariola, a w miejcsu przecięcia korzeni zrobi rowek i wsypie do niego kompostu, to moze do sierpnia będą już nowe korzonki, a jak nie, to będzie trzeba przesadzać na wiosnę przyszłego roku.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 2 paź 2006, o 10:32
wielkie dzięki!
już przekazuję wszystkie informacje koleżance.
pozdrawiam
marek
pozdrawiam
marek
-
- Od: 17 sie 2005, o 13:10
Mam na działce wyprodukowane młode thuje Brabant w wieku od 2-4 lat. Sadzonki robiłem sam. Chcę je dać córce na plac przed dom. Jaka jest szansa przyjęcia się ich jeżeli będę je przesądzał bez bryły korzeniowej tzn. korzenie będą luzem bez ziemi. Oczywiście pod każdą po posadzeniu wleję minimum 10 l wody. Kiedy najlepiej je przesadzić?
Pozdrawiam Andrzej.
- chatte
- Przyjaciel Forum
- Od: 19 paź 2006, o 08:52
Andrzeju, ja wszystkie moje tuje przesadzałam bez bryły korzeniowej, bo mój piaseczek natychmiast sie z korzeni osypuje, nawet jak jest mokry. Nie należy tylko po wykopaniu przetrzymywać ich zbyt długo, zeby korzenie nie wyschły, albo zabezpieczyć je jakoś przed wyschnięciem. Ja przesadzam thuje ( i nie tylko ) o najróżniejszych porach roku i zawsze mi się przyjmują, ale najlepszym terminem jest druga połowa sierpnia.
-
- Od: 17 sie 2005, o 13:10
Przypomnialem sobie teraz, ze w temacie http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 1&start=30
Czy przyciąć wszystkie korzenie czy tylko te nadłamane (uszkodzone)?
Czyli mam dwa terniny przesadzania.pogotowie ogrodnicze pisze:mnie uczono,
że najintensywniej korzenie iglastych przyrastają tuż po fazie intensywnego wzrostu
to 15 kwiecień-15 maj oraz 15 sierpień- 15 wrzesień
dlatego jest to najlepszy czas na ich przesadzanie...
Czy przyciąć wszystkie korzenie czy tylko te nadłamane (uszkodzone)?
Pozdrawiam Andrzej.
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 paź 2005, o 19:21
- Kontakt:
Twoje czterolatki mają 150 cm wysokości Bardzo dużo Ci urosły -no ,no
Przytnij je teraz. Poprawisz przy okazji stosunek nadziemnej części do podziemnej utraconej częściowo podczas wykopywania roślin. Ograniczysz też transpirację ,co korzystnie wpłynie na rozbudowę korzenia.
Przytnij je teraz. Poprawisz przy okazji stosunek nadziemnej części do podziemnej utraconej częściowo podczas wykopywania roślin. Ograniczysz też transpirację ,co korzystnie wpłynie na rozbudowę korzenia.
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
- FIGA
- Od: 16 cze 2007, o 10:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Przesadzanie jałowca
Czy 2m jałowiec mogę przesadzić
Czy raczej nie
Jeśli tak to czy mogę to zrobić teraz
Czy raczej nie
Jeśli tak to czy mogę to zrobić teraz