Balkonowce, parapetowce i ogrodowce - tom_ek
- nolina
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 mar 2010, o 21:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Balkonowce, parapetowce i ogrodowce - tom_ek
Gymnocalycia miodzio
- Black Rose
- Od: 5 cze 2017, o 15:19
Trwam w zachwycie.tom_ek pisze:
I wciąż kwitnąca Crassula, która Wam się podoba
Pozdrawiam, Urszula. * Wady i zalety to często jedno i to samo, tylko z różnych punktów widzenia.
Działka Black Rose - mój sposób na walkę z depresją - cz. 2,
Moje nadwyżki - zapraszam.
Działka Black Rose - mój sposób na walkę z depresją - cz. 2,
Moje nadwyżki - zapraszam.
- tom_ek
- Od: 16 sie 2015, o 14:57
Pięknie Paniom dziękuję
Po środzie kończę sezon i wszystkie rośliny wynoszę na zimowiska, więc pora na jakieś podsumowanie. Pomyślałem, że pokażę cały dobytek (oczywiście nie roślina po roślinie, tylko parę ujęć zbiorowych) oraz trochę zbliżeń tych kaktusów, które w ostatnich dniach okazały się szczególnie fotogeniczne.
Na początek parapety wewnętrzne i to, co na nich rośnie cały sezon albo już zniosłem z balkonu:
Pierwszy parapet - tu w zasadzie tylko siewki, których jeszcze nie rozsadzałem:
Drugi parapet - discoteka i parę innych roślin. Disco przez cały sezon uprawiam na parapecie wewnętrznym, radzą sobie chyba przyzwoicie:
I trzeci parapet:
Po środzie kończę sezon i wszystkie rośliny wynoszę na zimowiska, więc pora na jakieś podsumowanie. Pomyślałem, że pokażę cały dobytek (oczywiście nie roślina po roślinie, tylko parę ujęć zbiorowych) oraz trochę zbliżeń tych kaktusów, które w ostatnich dniach okazały się szczególnie fotogeniczne.
Na początek parapety wewnętrzne i to, co na nich rośnie cały sezon albo już zniosłem z balkonu:
Pierwszy parapet - tu w zasadzie tylko siewki, których jeszcze nie rozsadzałem:
Drugi parapet - discoteka i parę innych roślin. Disco przez cały sezon uprawiam na parapecie wewnętrznym, radzą sobie chyba przyzwoicie:
I trzeci parapet:
- tom_ek
Dalej balkony - na początek dwa regały na moim tycim balkonie blokowym, na końcu dwie kuwety na balkonie u teściowej:
U teściowej:
U teściowej:
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nie są to pewnie najlepsze warunki do hodowli ale jak widzę Twoja pasja i umiejętności sprawiają, że rośliny mają się dobrze i wyglądają dobrze. No i kwitną co jest również ważne.
Dla mnie pokaz super!
Dla mnie pokaz super!
- Aileen
- Od: 20 cze 2015, o 17:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Tomek masz wszystko bardzo ładnie poukładane, kaktusy na zbiorówkach świetnie się prezentują Bardzo ciekawy, różnorodny i wypieszczony zbiorek. Fajne podsumowanie
- PiotrAPD
- Od: 28 kwie 2015, o 01:07
Dla każdego coś miłego
Bardzo ciekawa, różnorodna i wypieszczona kolekcja Każdy znajdzie kaktusy ze swoich ulubionych rodzajów a nawet takie których wcześniej nigdy nie widział
Bardzo mi się Twój wątek podoba i szkoda, że nie długo kaktusy pójdą na zimowisko
Bardzo ciekawa, różnorodna i wypieszczona kolekcja Każdy znajdzie kaktusy ze swoich ulubionych rodzajów a nawet takie których wcześniej nigdy nie widział
Bardzo mi się Twój wątek podoba i szkoda, że nie długo kaktusy pójdą na zimowisko
- tom_ek
Dziękuję za miłe słowa.
Henryku, warunki jednak nie najgorsze, na balkonie słońce pojawia się już przed jedenastą i świeci do samego wieczora, więc w pełni sezonu to nawet 9 godzin bezpośredniego słońca dziennie, do tego dobra wentylacja, osłona przed opadami - nie jest tak źle z warunkami. Natomiast te na parapetach wewnętrznych albo zaczęły zimowanie, albo wkrótce zaczną i są na stanowisku przejściowym. W sezonie wewnątrz trzymam tylko siewki i Discocactus. A na przyszły sezon planuję sporą część zbiorku wystawić do inspektu w ogrodzie, gdzie słońca będą miały od wschodu do zachodu.
Piotrze, Lidio, dzięki za częste wpisy, cieszę się, że rośliny się podobają. Różnorodność mam nadzieję długo jeszcze u mnie będzie, choć niektórych rodzajów jest więcej niż innych.
I dla kontrastu trochę zbliżeń na te, które już w większości pokazywałem, ale w ostatnich dniach ładnie się prezentowały (mam tych zdjęć trochę, więc może w seriach odsłonach je pokażę):
Na początku ubiegłego roku to był goły odrost bez korzeni:
Poniżej (na czterech kolejnych zdjęciach) dwie rośliny - ten sam gatunek, odmiana i numer polowy, a inne pokroje:
Henryku, warunki jednak nie najgorsze, na balkonie słońce pojawia się już przed jedenastą i świeci do samego wieczora, więc w pełni sezonu to nawet 9 godzin bezpośredniego słońca dziennie, do tego dobra wentylacja, osłona przed opadami - nie jest tak źle z warunkami. Natomiast te na parapetach wewnętrznych albo zaczęły zimowanie, albo wkrótce zaczną i są na stanowisku przejściowym. W sezonie wewnątrz trzymam tylko siewki i Discocactus. A na przyszły sezon planuję sporą część zbiorku wystawić do inspektu w ogrodzie, gdzie słońca będą miały od wschodu do zachodu.
Piotrze, Lidio, dzięki za częste wpisy, cieszę się, że rośliny się podobają. Różnorodność mam nadzieję długo jeszcze u mnie będzie, choć niektórych rodzajów jest więcej niż innych.
I dla kontrastu trochę zbliżeń na te, które już w większości pokazywałem, ale w ostatnich dniach ładnie się prezentowały (mam tych zdjęć trochę, więc może w seriach odsłonach je pokażę):
Na początku ubiegłego roku to był goły odrost bez korzeni:
Poniżej (na czterech kolejnych zdjęciach) dwie rośliny - ten sam gatunek, odmiana i numer polowy, a inne pokroje:
- ejacek
- Od: 16 lis 2008, o 19:58
Nie tylko fotek duża ilość ale same rarytaśne okazy
Co to za wspaniały okaz na ostatnim zdjęciu ?
Kolekcja świetna, mimo małej ilości lubianych przeze mnie gymnoli ( wypatrzyłem kilka ciekawych okazów )
Kolekcja świetna, mimo małej ilości lubianych przeze mnie gymnoli ( wypatrzyłem kilka ciekawych okazów )
- tom_ek
- gdzie to rarytasy, pospólstwo: melokaktus, mamilaria, euforbia japonica, gymno sp...ejacek pisze:rarytaśne okazy
D-avi-d, będzie ich trochę więcej, bo jakoś się ostatnio jednak do nich przekonałem (choć nie do wszystkich, a do plaskatych, brązowych i dobrze uciernionych).
Nazwy gatunkowej ostatniego nie pamiętam, wiem, że jakoś niepewnie był podpisany, mogę sprawdzić jutro, jak wrócę do domu.
Wstawiam drugą serię zdjęć z końca sezonu. Na początek ciekawa Frailea (w doniczce "czwórce") - największa ma trochę ponad 1 cm średnicy, dwie z nich kwitły, dwa owoce z nasionami już zebrałem, na zdjęciu trzeci, ostatni:
Cztery małe strombo: te z pierwszego zdjęcia wystawione pod folię na balkon w tym roku (do tego czasu rosły pod poliwęglanem), te z następnego już drugi sezon stoją na balkonie, przyzwyczajone do słońca i zielone:
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Mów i pisz co chcesz - i tak to tu pokazane parodie najładniejsze.
-
- Od: 23 sie 2010, o 11:08
Ładne rośliny, te mniejsze i te większe
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)