Adenium - uprawa z nasion, pierwsze miesiące siewek
- Jerzyk
- 200p
- Od: 29 gru 2008, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Adenium - uprawa z nasion, pierwsze miesiące siewek
Pelidea
Joanno możesz te cięcie większych roślin odłożyć do maja a doniczki dla mniejszych roślin bardziej płaskie są faktycznie lepsze, a główny przewodnik w małych roślinach trzeba zawsze skracać przynajmniej o połowę i posypywać cynamonem, po tym przycięciu odpada już cięcie ostre ponieważ przycięcie przewodnika jest wystarczające dla wytworzenia młodych korzeni.
Joanno możesz te cięcie większych roślin odłożyć do maja a doniczki dla mniejszych roślin bardziej płaskie są faktycznie lepsze, a główny przewodnik w małych roślinach trzeba zawsze skracać przynajmniej o połowę i posypywać cynamonem, po tym przycięciu odpada już cięcie ostre ponieważ przycięcie przewodnika jest wystarczające dla wytworzenia młodych korzeni.
?jeżeli chcesz być szczęśliwy jeden wieczór upij się, jeżeli chcesz być szczęśliwy przez rok ożeń się, a jeżeli chcesz być szczęśliwy przez całe życie, załóż swój ogród?.
Jerzy
Jerzy
- Pelidea
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 cze 2013, o 08:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Serdeczne dzięki za dokładne wskazówki. Zatem na wiosnę ruszam z pracami.
-
- 50p
- Od: 21 maja 2010, o 13:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- onectica
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
Re: Adenium obesum(róża pustyni) cz.9 uprawa, pielęgnacja, choroby
To znaczy - to jest to,co zostało?
Piękne!
Piękne!
Tak, te zostały, plus jeszcze sporo Obesum ze sprawdzonego źródła- liczę na pełne kwiaty.
Wstawię fotki następnym razem.
Arabicum jak na 8-9 tygodni wydają się dość spore. Zobaczymy czy będą cały czas tak ładnie rosły.
Wstawię fotki następnym razem.
Arabicum jak na 8-9 tygodni wydają się dość spore. Zobaczymy czy będą cały czas tak ładnie rosły.
- onectica
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
Tez zwróciłam na to uwagę, ale pomyślałam, że karmisz mocno, żeby na zimę przygotować.AleksandraBdg pisze:Arabicum jak na 8-9 tygodni wydają się dość spore.
Mam nasiona arabicum i somalense sprzed dwóch lat, myślisz, że jeszcze się nadają do wysiewu?
Lucynko, jeśli masz nasiona warto spróbować. Pewnie % kiełkowania nie będzie duży,ale coś powinno wyrosnąć. Ja swoje nasiona do z Tajlandii.
A swoich roślin nie dokarmiam,aby nie wybujały przy zbyt słabym świetle.
A swoich roślin nie dokarmiam,aby nie wybujały przy zbyt słabym świetle.
- Kassienka
- 50p
- Od: 13 wrz 2016, o 16:23
AleksandraBdg one na pewno są z tego roku? Nie umiem w to uwierzyć! Moje wyglądają tragicznie przy Twoich, ciekawe czym jest to uwarunkowane.... Co to są za pojemniczki przezroczyste i/czy gdzie można takie dostać? Czy doświetlasz swoje rośliny?
Moje, wszystkie z wysiewu 1 sierpnia 2017r.
Te umieściłam razem, ponieważ brakło mi przepuszczalnego podłoża, a musiałam je już w nim umieścić.
Wszystkie siedzą sobie w mini szklarence na wystawie wschodniej (tylko ta dostępna) oraz są doświetlane żarówką z czerwono-niebieskimi ledami. Podlewam umiarkowanie, temperatura w zależności od pogody i pory dnia waha się między 17-21*C.
Moje, wszystkie z wysiewu 1 sierpnia 2017r.
Te umieściłam razem, ponieważ brakło mi przepuszczalnego podłoża, a musiałam je już w nim umieścić.
Wszystkie siedzą sobie w mini szklarence na wystawie wschodniej (tylko ta dostępna) oraz są doświetlane żarówką z czerwono-niebieskimi ledami. Podlewam umiarkowanie, temperatura w zależności od pogody i pory dnia waha się między 17-21*C.
Kasieńko,
Tak to są rośliny z tego roku. Też z sierpnia jak Twoje.
Adenium Arabicum z reguły są większe od Obesum, plus stawiam na to,że miałam dobry materiał siewny z Tajlandii. Pojemniki w których rosną są przezroczyste, to takie plastikowe kieliszki
Tak to są rośliny z tego roku. Też z sierpnia jak Twoje.
Adenium Arabicum z reguły są większe od Obesum, plus stawiam na to,że miałam dobry materiał siewny z Tajlandii. Pojemniki w których rosną są przezroczyste, to takie plastikowe kieliszki
- Kassienka
- 50p
- Od: 13 wrz 2016, o 16:23
Ja ma teoretycznie 5 Arabicum i reszta mix. Dlatego się dziwię
Witam. Jakiś czas temu otrzymałem do lubej dwie sadzonki Róży Pustyni. W tej chwili mają około 2 miesięcy. Do tej pory rosły zdrowo i mniej więcej co 2 tygodnie szły nowe listki. Niestety od tamtego czasu nic nie ruszyły z miejsca.
Wyglądają tak.
Sadzonki są z wysiewu nasion. Podłoże (torfowe) w którym rosną, było dołączone do zestawu.
Czy mogę zrobić coś, by zaczęły śmigać w górę wraz z nowymi liśćmi? Pałeczka nawozowa? Ziemia do kaktusów? cokolwiek?
Wyglądają tak.
Sadzonki są z wysiewu nasion. Podłoże (torfowe) w którym rosną, było dołączone do zestawu.
Czy mogę zrobić coś, by zaczęły śmigać w górę wraz z nowymi liśćmi? Pałeczka nawozowa? Ziemia do kaktusów? cokolwiek?
"Pamięć to podstawa naszego istnienia" - Autor nieznany