Ogród z angielską nutą cz.11

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród z angielską nutą cz.11

Post »

JLG pisze:Połączenie astrów z rozplenicą przyprawiło mnie o szybsze bicie serca. Jakoś nigdy nie przepadałam za astrami i innymi jesiennymi kwiatami - ale w ubiegłym roku o tej porze bez tych roślin praktycznie nic nie kwitło w ogrodzie i po prostu było smutno...
Czy masz jakąś sprawdzoną odmianę astra niskiego, białego na brzeg rabaty?
Otóż to - końcem września kończą kwitnienie letnie byliny i gdyby nie astry i zawilce, to ogród byłby smutny, a tak z kwiatami skraca się długie oczekiwanie na kolejny sezon ogrodowy :wink: Astry zdobią ogród do późnej jesieni i za to bardzo je lubię ;:167

Obrazek
April pisze:Moniko, po twoich zdjęciach na forum nastanie moda na astry ;:oj Ale trudno nie ulec magii takich ujęć ;:180 Mi chyba też się udzieli ;:306
;:cm za twój głos
:lol: dziękuję ;:196
Taka zaraza to tylko dobrze zrobi ogródkom ;:215
Obrazek
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kaszka pisze:Alaniu piękne masz te rozplenice Moudry ;:215 Jak długo trzeba czekać na taki efekt przepięknie kwitnących kęp?
Czy ona jest łatwa w uprawie,jak duża rośnie? Czy zima jej nie straszna?Chodzi o przemarzanie.
A jeszcze mam pytanie o astry. Ślicznie u Ciebie prezentują się na rabatach ;:138 Robią wrażenie w takiej masie i te przepiękne kolorki począwszy od różu poprzez różne odcienie fioletu.
Jak z ich z wrażliwością na mącznika? Masz sprawdzone odmiany? Bo słyszy się,że one wrażliwe właśnie na to.I czy nie podsychają od dołu im gałązki,podsadzasz je czymś?
A jakie byś poleciła odmiany z niższych-takich do 50 cm bo wiem,że są i odmiany wysokie ale te chyba wylegują prawda? Jak nie to sprostuj mnie.
Przepiękna jesień w Twoim ogrodzie :heja
Rozplenice rosną stosunkowo szybko i tworzą ozdobne kępy już w drugim sezonie. Najważniejsze, żeby zapewnić im dobre stanowisko bez zastoin wody ;:333 U mnie rozplenice nigdy nie zmarzły, choć mam naprawdę zimny i wietrzny ogród. Wg mnie najważniejsze dla nich jest podłoże - ziemia w miarę przepuszczalna.
Zaskoczyłas mnie informacją o mączniaku na astrach ;:218 Moje nigdy nie łapały mączniaka. Może to kwestia tego, że właśnie ogród jest dość przewiewny? Niektórym astrom mogą brązowieć gałązki, ale ja mam zawsze posadzone w pobliżu inne rośliny i tego nie widać. Inna sprawa, że raczej nie brązowieją - chyba, że przy samej ziemi. U mnie też nie mam problemu z wykładaniem się astrów, ponieważ mam ziemię przepuszczalną i ogólnie w ogrodzie nie mam z tym kłopotu. Na zdjęciach z dalszej perspektywy widać, że u mnie wszystko stoi prościutko ;:333

Obrazek
Tamaryszek pisze:Moniko, budujesz z nowej cegły, ale ma jakieś parametry, numery, nazwę..? Czy pierwsza lepsza z marketu budowlanego?
A kule cisowe robisz z repandensa czy jaki Ci podpadnie?
Fioletowe astry z rozplenicą wyglądają pięknie!
:wit Budujemy z cegły z marketu budowlanego, ponieważ innej u nas nie sposób dostać, a ponieważ jest tam dostępny jeden rodzaj, to powiem szczerze, że nawet się nad tym nie zastanawiałam jakie ma ta cegła parametry ;:131 Jeśli masz możliwość wyboru, to jednak warto pokusić się o analizę jakości cegieł ;:333 Generalnie im bardziej "dzwoni" przy uderzeniu, tym lepsza jakość ;:333
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

pela11 pisze:Witaj Moniczko . Nigdy nie byłam fanką traw i dopiero teraz mając je w ogrodzie doceniam ich urok .Podsadziłaś swoje trawy astrami i potwierdzasz moje spostrzeżenia , że trawom do twarzy z wieloma roślinami .Ślicznie to wygląda i fajnie że powiększasz ilość odmian , przecież te małe , niepozorne kwiatki kwitną długo i dają niesamowitą energię naszym ogrodom , warto je mieć .Ja swoje marcinki ciągle rozdaję sąsiadkom na wsi a potem one rozdają dalej i o to właśnie chodzi .Na wsi też może być ładnie .Pozdrawiam cieplutko ;:167
Ooo, tak, Eluś, masz rację - trawy świetnie komponują się z wieloma roślinami ;:333 U mnie w pobliżu traw rosną tez jeżówki (teraz nie widać, bo przekwitły) i kocimiętki i również pasują doskonale :D
Rozmnażaj marcinki, bo to śliczne kwiaty jesieni :D
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzisiaj w końcu na moment wyszło słońce ;:3 , choć i tak z przerwami padał deszcz ;:218 Ogród robi się prawdziwie jesienny - żółkną liście host, miłorzębów, traw, hortensji, czerwienieją liście kalin. Jest pięknie, bo astry i trawy nadają rabatom uroku, ale jednak chłód jest coraz bardziej odczuwalny i przebywanie w ogrodzie nie daje takiej przyjemności jak wiosną i latem...
W ogrodzie królują astry - posadziłam je chyba już na każdej możliwej rabacie ;:306
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

zdecydowanie jednak najlepiej wyglądają w grupie - jak to mówią "w kupie siła" :;230
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Róże całe w pakach, ale w tym roku nie ponowią kwitnienia - zbyt długo latem była susza.
Obrazek
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

I jeszcze kilka jesiennych fotek - tym razem sprzed domu
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

i z ogrodu
Obrazek

Obrazek

Obrazek
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Monia, ładna Twoja jesień ;:333 Tak właśnie widzę ogród o tej porze roku, z przepychem astrów, wiechów hortensji, traw.
Widzę też kwitnące lawendy, kocimiętki, zawilce. Pięknie to wszystko Moniś pokazałaś.
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wiesz , mi kiedyś nie podobały się trawy.
Ale może nie trafiłam na takich rekomendatorów jak ty . ;:196 ;:196
Pięknezdjęcia , katalogowe. ;:63 ;:63
Piękne te trawy są w twoim wydaniu.
Albo dopiero nimi się raziłam i zauważam ich piękno.
Rozplenicę Moudry sobie juz zapisałam do zakupów już wiosennych.I nawet zapisałam gdzie ją posadzić. :)
Widoczki z przed domu świetne.
Hortensje wciąć czarują, wciąż przyciągają wzork, piękne rośliny ;:215
Awatar użytkownika
bejsonki84
200p
200p
Od: 7 maja 2014, o 11:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Monia, jak ogląda się Twój piękny ogród, to człowieka po prostu zatyka ;:oj . Kompozycje masz mistrzowskie - o każdej porze roku są interesujące i zapierające dech w piersiach. Wielką sztuką jest urządzenie ogrodu aby cały rok był piękny. Tobie się to udało w 100% ;:180
Ja, w te deszczowe u mnie (całe :evil: ) lato, postanowiłam zacząć wywalać chorowite i rzadko kwitnące róże z ogrodu. Wreszcie do tego dojrzałam. Zaczynam wiosną, bo teraz już nie mam siły na mój zgniły ogród :cry:
W miejsce wielu róż posadzę bezproblemowe hortensje bukietowe, liliowce, astry, jeżówki i trawki itp. W zimę pewnie nabiorę zapału i będę wiosną działać ;:108
Pozdrawiam Werka
Po­cie­szam się myślą, że zwierzęta ni­jakiej świado­mości nie mają, bo byłoby jeszcze więcej zroz­paczo­nych is­tot na świecie.
Wisława Szymborska
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Moniko :wit . Zawsze kiedy tylko oglądam zdjęcia z Twojego ogrodu to wzdycham do monitora ;:224 . Bosko jest tam u Ciebie ;:138 . Wszystko wspaniale wygląda i pasuje do siebie a rabaty z astrami są teraz niesamowite ;:138 . Hortensje masz przepiękne i zawilce bardzo urodziwe ;:108 . Do tego wszystkiego jeszcze piękne trawy ;:167 . Bajka ;:180 . Pozdrawiam i słoneczka życzę :wit .
Awatar użytkownika
pela11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2015, o 00:21

Post »

Moniczko , nie ważne czy wiosna to , czy jesień bo i tak Twój ogród wygląda bajecznie i pora roku nie ma tu nic do rzeczy .Przy wejściu do ogrodu powinna znajdować się płyta a na niej odciśnięte dłonie ogrodnika , który stworzył ten ogród , Twoje dłonie . ;:196
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Kontakt:

Post »

Moniko długo u Ciebie nie pisałam :oops: jeżeli nadal interesuje Cię temat mączki skalnej piszę, co wiem: jest to naturalny nawóz długodziałający, który jednocześnie poprawia strukturę gleby, co ciekawe zbyt luźną zagęszcza, zbyt zwartą rozluźnia. Zawiera wszystkie niezbędne roślinom pierwiastki z wyjątkiem azotu, można więc ją sypać przez cały rok. Są różne mączki, stosuje się je zależnie od tego, jaki efekt chcemy osiągnąć - ja akurat używam bazaltowej, najbardziej bogatej w pierwiastki i mikroelementy, idealnej na słabą glebę. Taką mączkę można przekopać z ziemią, podsypać sadzonej roślinie, posypać ziemię na rabatach albo śnieg zalegający na nich zimą, wtedy z roztopioną wodą wchłonie się w ziemię. Można ją dodawać do gnojówki by tak nie śmierdziała, chociaż wiem z doświadczenia że całkiem tego zapachu nie zabije. Na koniec dodam że najbardziej opłaca się kupić tak tonę na raz, wychodzi wtedy bardzo tanio :;230 Ale tak na poważnie to dobry, choć długofalowy sposób na poprawę jakości gleby, obok kompostu i nawozów zielonych ;:108
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
kasia100780
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2014, o 16:39

Post »

Pięknie u Ciebie jak zawsze ;:167 Nic tylko brać przykład.
Jesteś moją inspiracją, a raczej Twój ogród.
Rabaty pięknie skomponowane, zawsze coś kwitnie.
Metalowe dodatki urocze.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Moniko astry jednak teraz cudnie zdobią ogród. ;:oj Już zapisałam w kajecie, żeby przesadzić bliżej traw. :wink: Żywopłot cisowy wspaniale wygląda. ;:215 U mnie są dołem prześwity i już myślę, jak go przyciąć wiosną. ;:218 słońca i ciepła. ;:196
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Przepiękna ta rabata z astrami. Najgorsze jest to, że ja już nie mam miejsca.
Ale muszę coś wymyślić i posadzić choć jednego wysokiego astra. Nie mam żadnego, oprócz Lady in Black, ale na razie marny.
Nadal kwitną astry? U mnie już tylko biały. Fioletowy przekwitł.
Chodziło mi o jeżówkę Cherry Fluff
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kochani - odpowiem i napiszę co nieco później, ale póki pamiętam, chcę się z Wami podzielić nową wiedzą i podaję nazwę rośliny alternatywnej dla bukszpanów, które niestety łapie zaraza w całej Europie. Długo poszukiwałam czegoś, co rosłoby niewysokie, nadawało się do cięcia i zdobiło ogród jak bukszpan. Póki co były to cisy, ale one na niskie obwódki nie za bardzo się nadają, aż tu dzisiaj rano w programie "Maja w ogrodzie" była mowa o takiej niskiej alternatywie dla bukszpanu - to ostrokrzew karbowanolistny. Znalazłam też po chwili poszukiwań w necie nazwę odmianową, która właśnie tak jak bukszpan wygląda - to ostrokrzew karbowanolistny "Convexa". Trzeba poszukiwać w szkółkach ;:224
:wit ;:4
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”