Chlebek owsiany
5 dag drożdży
1 łyżeczka cukru
10 łyżek płatków owsianych
1 l ciepłej wody
2 łyżeczki soli
1 kg mąki pszennej
garść nasion słonecznika
garść siemienia lnianego
mak, sezam, czarnuszka,dynia itp do posypania
Drożdże rozrobić z cukrem, dodać wodę, płatki owsiane, mąkę i sól. Wymieszać, odstawić na pół godziny. Następnie dodać słonecznik i siemię lniane. Dobrze wymieszać. Przełożyć do 2 foremek "keksówek". Posmarować mlekiem, posypać nasionami. Piec w piekarniku nagrzanym do 170-180*C około godziny.
Chlebki wyjąć z foremek jak najszybciej po upieczeniu, bo "pocą" się i skórka na spodzie będzie miękka.
Można dodać (ograniczając ilość mąki pszennej) kilka łyżek otrębów, mąki żytniej, krupczatki.
Mam prośbę, jeśli macie sprawdzone, łatwe przepisy na chleb to proszę o podanie, bo chcę wypróbować różne.
