Lancety rodzinna ostoja ...cz.2
- maniusika
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 mar 2009, o 20:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Lancety rodzinna ostoja ...cz.2
Ja dalie wykopuję po przymrozkach bo teraz pięknie dekorują ogród . U mnie jak na razie nie ma złodziej chociaż ogród jest przy samej drodze ale może dlatego że mam wszystkiego sporo i jak ktoś coś chce to mu ukopię .Moje kotki też lubią leżeć w daliach ma podwórku .
- pelagia72
- Od: 2 mar 2009, o 21:09
Lodziu
Przykro mi z powodu złodzieja na działce, to bardzo przykre, jak ktoś bezczelnie wkracza w nasz intymny ogrodniczy świat i bezkarnie niszczy i przywłaszcza co nie swoje
Może jakieś potrzaski nastawić, albo wilczy dół wykopać
U nas po kradzieżach w pewnej pasiece, też roślinnych i miodowych chcieliśmy kamerkę zainstalować.
Ale może wystarczy zakupić i przytwierdzić w widocznym miejscu tabliczkę '' Obiekt monitorowany''
Pięknie ktoś ozdobił wejście do domu i te okiennice...
Przykro mi z powodu złodzieja na działce, to bardzo przykre, jak ktoś bezczelnie wkracza w nasz intymny ogrodniczy świat i bezkarnie niszczy i przywłaszcza co nie swoje

Może jakieś potrzaski nastawić, albo wilczy dół wykopać

U nas po kradzieżach w pewnej pasiece, też roślinnych i miodowych chcieliśmy kamerkę zainstalować.
Ale może wystarczy zakupić i przytwierdzić w widocznym miejscu tabliczkę '' Obiekt monitorowany''

Pięknie ktoś ozdobił wejście do domu i te okiennice...
- lanceta
- Od: 13 wrz 2010, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
leszczyna-Krysiu ,u mnie wykopki w 1/3, u Ciebie też rozpoczęte
Ponieważ było więcej przypadków złodziejstwa - działkowcy są teraz bardziej czujni i odłowią intruza
krzysztof01- kochani,ja mam na działce popularne gatunki : liliowce,dalie,chryzantemy i rozrzucone po całej działce astry jesienne.Z tego,ten ktoś wybiera te najładniejsze i które są w małych ilościach.Intruz wpadnie
karolacha-Karolino,dzięki za miłe jak zwykle słowa
maniusika-Janko, nasz złodziej nie prosi , tylko sam się obsługuje
pelagia72-Agnieszko, dzięki za empatię,którą mnie obdarzyłaś..
Myślę o kamerce, takiej z jakiej korzystają leśnicy.

Widoczna wierzba idzie "pod topór"- korzenie zarosły dno 10 m studni na alei-to był szok....

Ponieważ było więcej przypadków złodziejstwa - działkowcy są teraz bardziej czujni i odłowią intruza

krzysztof01- kochani,ja mam na działce popularne gatunki : liliowce,dalie,chryzantemy i rozrzucone po całej działce astry jesienne.Z tego,ten ktoś wybiera te najładniejsze i które są w małych ilościach.Intruz wpadnie

karolacha-Karolino,dzięki za miłe jak zwykle słowa

maniusika-Janko, nasz złodziej nie prosi , tylko sam się obsługuje

pelagia72-Agnieszko, dzięki za empatię,którą mnie obdarzyłaś..

Widoczna wierzba idzie "pod topór"- korzenie zarosły dno 10 m studni na alei-to był szok....

- duju
- Od: 13 paź 2008, o 12:31
Lodziu, piękne chryzantemy. ŚLicznie zdobią wejście do domku 

Pozdrawiam - Justyna
Moje pytanie dotyczy pięknych chryzantem od Zibiego które także ja posiadam czy jest szansa aby je przechować na przyszły rok i ewentualnie jak to zrobić
- lanceta
duju-Justynko,dziękuję za wizytę i miłe słowa.Kocham również chryzantemy.Lubię specyficzny zapach tych roślin.
anna62-Aniu , nie wiem jakie masz warunki do przechowania .Gdybyś miała odpowiednie pomieszczenie,można by przechować w doniczce,umiarkowanie podlewać,na przedwiośniu więcej,aby pobudzić wzrost.Pobrać sadzonki i je ukorzenić,potem do gruntu.Trzeba pamiętać o uszczykiwaniu pędów,żeby roślina się rozkrzewiła.Ale po co tyle zachodu,skoro jest Zybi.
A teraz,co ja robię......chryzantemy od Zybiego wykorzystałam do dekoracji wejścia do domu.Część wykorzystam do kompozycji na Wszystkich Świętych, a te pozostałe - zostaną w gruncie otulone gałązkami świerka,ściętymi marcinkami,trochę ziemią- żeby korzenie nie wymarzły.Wszystko zależy od temperatury w zimie i na przedwiośniu.

To jest chryzantema od Zybiego,która w zeszłym roku nie zakwitła,mróz ściął ją w pąkach.Na fot. stan w dniu
dzisiejszym.Jest u mnie 3-ci rok w tym samym miejscu.
anna62-Aniu , nie wiem jakie masz warunki do przechowania .Gdybyś miała odpowiednie pomieszczenie,można by przechować w doniczce,umiarkowanie podlewać,na przedwiośniu więcej,aby pobudzić wzrost.Pobrać sadzonki i je ukorzenić,potem do gruntu.Trzeba pamiętać o uszczykiwaniu pędów,żeby roślina się rozkrzewiła.Ale po co tyle zachodu,skoro jest Zybi.
A teraz,co ja robię......chryzantemy od Zybiego wykorzystałam do dekoracji wejścia do domu.Część wykorzystam do kompozycji na Wszystkich Świętych, a te pozostałe - zostaną w gruncie otulone gałązkami świerka,ściętymi marcinkami,trochę ziemią- żeby korzenie nie wymarzły.Wszystko zależy od temperatury w zimie i na przedwiośniu.

To jest chryzantema od Zybiego,która w zeszłym roku nie zakwitła,mróz ściął ją w pąkach.Na fot. stan w dniu
dzisiejszym.Jest u mnie 3-ci rok w tym samym miejscu.
- maniusika
- Od: 18 mar 2009, o 20:50
Piękna chryzantema ,moja taka zginęła.. Mam swoje stare odmiany które ładnie mi zimują a te nowe tez traktuję jak jednoroczne . Przezimują to dobrze nie to znowu jakiś kolorek dokupię na wiosnę ..
- Florian Silesia
- Od: 3 lip 2016, o 19:56
Piękne energetyczne kolory astrów i chryzantem! Jesień to wspaniała pora roku!
- daysy
- Od: 13 lut 2014, o 12:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lodziu masz rację, dolnośląskie jest piękne, dopóki córka mieszkała we Wrocławiu często ją odwiedzaliśmy ostatnio zafundowała nam wycieczkę do przepięknych Wojsławic, mieliśmy jeszcze jechać na Zamek w Książu, ale wyjazd nie wypalił. Może w przyszłości jeszcze uda się tam dotrzeć.
Chryzantemy masz cuuudne, szkoda, że spodobały się też złodziejowi, oby szybko wpadł, trzymam kciuki
Chryzantemy masz cuuudne, szkoda, że spodobały się też złodziejowi, oby szybko wpadł, trzymam kciuki

- daysy
Lodziu zapomniałam wczoraj napisać, że rozplenica o którą pytałaś to Red Head

- lanceta
maniusika-Janko, każda z nas ma własną filozofię dot.swoich ogrodów,dlatego mamy taka różnorodnośc form i gatunków.
Florian Silesia, Florianie dziękuję.
Podzielam Twoje zdanie na temat jesieni, mimo, że tegoroczna dała nam sporo opadów, a za mało słonecznych dni.
daysy, dziękuję za podanie odmiany rozplenicy,będę wiedziała o co pytać
Cieszę się,że zawitaliście do Wojsławic, które piękne są cały rok, a szczególnie w maju/rododendrony/,a w lipcu
liliowce.
Do Książa warto przyjechać,nie tylko ze względu na zamek,ale również park/stare rododendrony,azalie/ i stadninę.
Dzisiaj szczególny Dzień Wszystkich Świętych "Człowiek żyje tak długo,jak długo trwa pamięć o nim"...

Florian Silesia, Florianie dziękuję.
Podzielam Twoje zdanie na temat jesieni, mimo, że tegoroczna dała nam sporo opadów, a za mało słonecznych dni.
daysy, dziękuję za podanie odmiany rozplenicy,będę wiedziała o co pytać

Cieszę się,że zawitaliście do Wojsławic, które piękne są cały rok, a szczególnie w maju/rododendrony/,a w lipcu
liliowce.
Do Książa warto przyjechać,nie tylko ze względu na zamek,ale również park/stare rododendrony,azalie/ i stadninę.
Dzisiaj szczególny Dzień Wszystkich Świętych "Człowiek żyje tak długo,jak długo trwa pamięć o nim"...

-
- 1000p
- Od: 9 lis 2009, o 19:26
- Kontakt:
Lacetko cudownie u Ciebie a ten domek

- lanceta
- duju
- Od: 13 paź 2008, o 12:31
Piękne to zdjęcie z czerwonym zniczem
Chryzantemy masz cudne, o tej porze uwielbiam te kwiatki; ) Na pewno na nowej działce będą musiały znaleźć swoje miejsce.

Pozdrawiam - Justyna
- daysy
Lodziu powiedz mi kochana ile lat masz swoją fuksję magellanicę. Mojej to pierwszy sezon w ogrodzie, mam nadzieję, że przezimuje, na wszelki wypadek ukorzeniłam patyczek, ale tylko z jednej
.