Kapusta- kiszenie,metody,sposoby - dyskusje
-
- 200p
- Posty: 390
- Od: 25 mar 2016, o 14:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: wielkopolska
Re: Kapusta- kiszenie,metody,sposoby - dyskusje
A kapusta z własnej uprawy czy kupiona? Być może właśnie kapusta jest tego powodem.
Re: Kapusta- kiszenie,metody,sposoby - dyskusje
Z własnej uprawy. Od lat kupujemy odmiane kamienna głowa i nie było problemów.
- onectica
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7898
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Wrocław/skraj zachodni
Re: ZEPSUTA KISZONA kAPUSTA
Kapustę obciążać się chyba powinno od razu.thiago pisze: kamienie były dane po jakiś 2-3 dniach.
-
- 200p
- Posty: 390
- Od: 25 mar 2016, o 14:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: wielkopolska
Re: Kapusta- kiszenie,metody,sposoby - dyskusje
Onectica ma rację - kapusta nie powinna być luźna-mocno ubić i obciążyć.
Re: Kapusta- kiszenie,metody,sposoby - dyskusje
thiago a nie zrobiła się taka śluzowata?
Re: Kapusta- kiszenie,metody,sposoby - dyskusje
Nie, po prostu ma konsystencje jakby była gotowana.
-
- 10p - Początkujący
- Posty: 10
- Od: 5 mar 2016, o 20:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: wielkopolskie
Re: Kapusta- kiszenie,metody,sposoby - dyskusje
Ja kilka lat temu jak zaczynałam przygodę z kiszeniem też miałam miękką, przyczyną była zbyt mała ilość soli.
- ANalfabeta
- 200p
- Posty: 288
- Od: 2 lip 2011, o 11:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Mokobody/Siedlce
Re: Kapusta- kiszenie,metody,sposoby - dyskusje
Hej Kochani,
Pomóżcie, bo błądzę po forum i nie tylko już od kilku godzin szukając przepisu na kiszoną kapustę z warzywami.
Główne składniki to kapusta, papryka czerwona, seler, por cebula chyba czosnek i bankowo zioła prowansalskie. Niby mam już komplet, ale chciałbym znaleźć te proporcje, które 2 lata wstecz pozwoliły mi zrobić rewelacyjną sałatkę !
Pamiętam, że było to w jednym z tematów na forum i była lekka kłótnia do kogo przepis należy
Pomóżcie, bo błądzę po forum i nie tylko już od kilku godzin szukając przepisu na kiszoną kapustę z warzywami.
Główne składniki to kapusta, papryka czerwona, seler, por cebula chyba czosnek i bankowo zioła prowansalskie. Niby mam już komplet, ale chciałbym znaleźć te proporcje, które 2 lata wstecz pozwoliły mi zrobić rewelacyjną sałatkę !
Pamiętam, że było to w jednym z tematów na forum i była lekka kłótnia do kogo przepis należy
Stare chińskie przysłowie mówi: ?Jeśli nie masz co powiedzieć, powiedz stare chińskie przysłowie.
- annodomini
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1573
- Od: 13 sty 2008, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: okolice Słupska
Re: Kapusta- kiszenie,metody,sposoby - dyskusje
Zawsze robię "bazę". Kapusta, marchew i sól. Resztę dodaję przed konsumpcją. Wtedy decyduję co dodać, jaki ma być końcowy smak. Jak dodasz wszystkie, wymienione składniki - ograniczasz sobie możliwość wykorzystania całej palety przyszłych dań.
Wypowiadam się na FO, gdy mam o czymś jakiekolwiek pojęcie,
gdy go nie mam, proszę innych o radę.
Pozdrawiam Skrytopodczytywacz Adam
gdy go nie mam, proszę innych o radę.
Pozdrawiam Skrytopodczytywacz Adam
- onectica
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7898
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Wrocław/skraj zachodni
Re: Kapusta- kiszenie,metody,sposoby - dyskusje
A u nas - kapusta i sól. Bez marchwi i bez kminku.
W tym roku nie nastawiam beczułki, będę kisic w 5-litrowym słoiku, na bieżąco.
W tym roku nie nastawiam beczułki, będę kisic w 5-litrowym słoiku, na bieżąco.
Re: Kapusta- kiszenie,metody,sposoby - dyskusje
A ja co roku kiszę 45 kg kapusty i mam zapas na cały rok u nas w domu jemy bardzo dużo kapusty. Na ciepło i na zimno (surówka) no i kapuśniak :)na zimę jak znalazł Kiszę kapustę tylko z marchwią i dużą ilością soli, bez żadnych innych dodatków. Kisiłem kiedyś czerwoną kapustę, ale nie wyszła tak dobrze jak biała, a Wy jakie macie doświadczenie w kiszeniu czerwonej kapusty ?
- ANalfabeta
- 200p
- Posty: 288
- Od: 2 lip 2011, o 11:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Mokobody/Siedlce
Re: Kapusta- kiszenie,metody,sposoby - dyskusje
Ależ czysta kiszona to u mnie 50kg, a to czego szukam to w ilości ok. 20kg.annodomini pisze:Zawsze robię "bazę". Kapusta, marchew i sól. Resztę dodaję przed konsumpcją. Wtedy decyduję co dodać, jaki ma być końcowy smak. Jak dodasz wszystkie, wymienione składniki - ograniczasz sobie możliwość wykorzystania całej palety przyszłych dań.
Stare chińskie przysłowie mówi: ?Jeśli nie masz co powiedzieć, powiedz stare chińskie przysłowie.
Re: Kapusta- kiszenie,metody,sposoby - dyskusje
ANalfabeta a nie była to pekinka? bo coś ten twój skład jakby kimchi jedzie viewtopic.php?p=5765828#p5765828