Pleśń, biały nalot na ziemi w doniczce
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 22 kwie 2016, o 18:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
kłopoty z pleśnią
W moich doniczkach, na oknach pojawiła się pleśń. We wszystkich dużo, aż biało. Kwiaty są różne, piętra różne, okna wychodzą na 4 strony świata. Ziemia mieszana, tzn.kupiona + z ogrodu. Co robić?
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Pleśń w doniczce
Przeczytać wątek od początku.
Zapraszam
Zapraszam
- Osmunda
- 500p
- Od: 18 maja 2016, o 08:43
drzewko laurowe na parapecie
Kupiłam doniczkę z krzaczkiem laurowym do postawienia na kuchennym parapecie i skubania na bieżąco.Szybko na ziemi w doniczce pojawiła się pleśń.Wymieniłam ziemię na ile to było możliwe , obficie spryskałam odwarem ze skrzypu i po paru dniach znowu pleśń się panoszy.
Jak się jej pozbyć ?
Krzaczek dorodny i żal by było go wyrzucić.
Jak się jej pozbyć ?
Krzaczek dorodny i żal by było go wyrzucić.
- onectica
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
Re: Pleśń na ziemi w doniczce
Czy to na pewno jest pleśń?
- norbert76
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
W kuchni jest bardzo możliwe pojawienie się pleśni ze względu na wyższą wilgotność powietrza. Usuń jeszcze raz pleśń i przestaw do innego pomieszczenia, gdzie jest suchsze powietrze.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Czy ktoś stosował nadmanganian potasu na pleśń w doniczce? Gdzieś o tym czytałam ale nie zaznaczyłam sobie gdzie: w jakiej ilości wody się rozpuszcza 1 tabletkę (100mg)?
- Osmunda
- 500p
Czy macie jakieś złe doświadczenia z ziemią do roślin doniczkowych ?
Kolejny zakupiony worek i znowu białe wykwity , dla mnie ewidentnie pleśniowe , w doniczce ze świeżo przesadzonym kwiatkiem.
W tych smogowych czasach postanowiłam nasadzić jak najwięcej roślin filtrujących powietrze w mieszkaniu.Na korytarzu miałam dużo zielistek chciałam je wprowadzić do mieszania , porozsadzałam i właśnie w nich mam teraz pleśń.
Kolejny zakupiony worek i znowu białe wykwity , dla mnie ewidentnie pleśniowe , w doniczce ze świeżo przesadzonym kwiatkiem.
W tych smogowych czasach postanowiłam nasadzić jak najwięcej roślin filtrujących powietrze w mieszkaniu.Na korytarzu miałam dużo zielistek chciałam je wprowadzić do mieszania , porozsadzałam i właśnie w nich mam teraz pleśń.
- galaxy
- 500p
- Od: 6 maja 2009, o 17:26
Odkąd zaczęłam używać Astvitu problem pleśni i śmierdzącej ziemi po podlaniu minął, używam go już pół roku i nie zrezygnuję, też używam przy sianiu nasion i nie mam problemu z pleśnieniem.
Spontanicznie, nieco od rzeczy, kompletnie bez kontroli - mój chaos
Poszukuję, wymienię, sprzedam, oddam
Na parapetach miejsce zawsze się znajdzie nawet jak go już nie ma
- Osmunda
- 500p
Nie znam ale poszukam informacji.Na razie rzuciłam okiem wygląda obiecująco.
A można stosować do roślin jadalnych ?
A można stosować do roślin jadalnych ?
- galaxy
- 500p
- Od: 6 maja 2009, o 17:26
Jak najbardziej można bo jest naturalny. Stosuję go i do ozdobnych i jadalnych
Spontanicznie, nieco od rzeczy, kompletnie bez kontroli - mój chaos
Ostatnio zauważyłam pleśń na palmie, co mogło być powodem jej pojawiania się? Palma chamaedorea elegans, siedzi w ziemi do roślin tropikalnych i nie jest podlewana częściej niż raz w tygodniu. Od czasu do czasu spryskuję ją wodą. Latem ją przesadziłam, oczyszczając całą wcześniejszą ziemię przez problem z ziemiórkami (lecz jej chyba nie zaatakowały bo w ziemi nic nie znalazłam).
Taki sam problem mam z hederą, tam białego nalotu jest więcej. Czym najlepiej się tego pozbyć?
Taki sam problem mam z hederą, tam białego nalotu jest więcej. Czym najlepiej się tego pozbyć?
Ja bym przesadziła w nową ziemię (albo jeśli pleśń występuje tylko w wierzchniej jej warstwie to bym tylko ją delikatnie zebrała tak ok. 3 cm) i na wierzch posypała piaskiem (najlepiej takim ze sklepu zoologicznego) ok. 0,5 - 1 cm warstwą - ja tak robię, ale może niech wypowiedzą się jeszcze inni. Czytałam też, że niektórzy posypują cynamonem lub pokruszonym węglem (takim z apteki) - posiadam jedno i drugie tak w razie czego jakby na piasek też wchodziła pleśń, ale póki co w mojej palmie jest ta warstwa piasku od roku i jest ok. I zdecydowanie rzadziej ją podlewaj.
- Black Rose
- Od: 5 cze 2017, o 15:19
Zmieniłam ziemię i na razie spokój z pleśnią. Swoją drogą - ciekawe, że trudno mi trafić na ładną, zdrową ziemię w sklepie. Wypróbowałam już tyle różnych i nadal nie znalazłam tej idealnej, zdrowej.
Pozdrawiam, Urszula. * Wady i zalety to często jedno i to samo, tylko z różnych punktów widzenia.
Działka Black Rose - mój sposób na walkę z depresją - cz. 2,
Moje nadwyżki - zapraszam.
Działka Black Rose - mój sposób na walkę z depresją - cz. 2,
Moje nadwyżki - zapraszam.