Identyfikujemy kaktusy i inne sukulenty cz. 6
-
- 500p
- Od: 31 sie 2006, o 13:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Identyfikujemy kaktusy i inne sukulenty cz. 6
Cereus, ale jaki? Nasiona kiedyś były dołączone do czasopisma "Kwietnik", mieszanka. Zdjęcia z różnych epok. Nigdy nie kwitł. Zimowany w chłodnym miejscu co roku, parę stopni powyżej zera, oczywiście na sucho.
B.
B.
-
- 500p
Puk puk, jest tu kto? Za trudne pytanie? Ten mój kaktus to na pewno jakiś pospoliciak, ale bardzo bym chciała się dowiedzieć jaki
B.
B.
- basiaamatorka
- 200p
- Od: 12 lip 2013, o 14:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Sprawdź może to "Cereus peruanus" , wygląd w dużej mierze zależy - mówię o tych doniczkowych - od warunków , jakie miał, a że jest wiele podobnych to i trudniej rozpoznać.
Basia
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Z cereusami jest ten problem, że nawet w naturze trudno je zidentyfikować bo często są rozprzestrzeniane przez człowieka i przez to potrafią się krzyżować. Co do Cereus peruvianus to jest to gatunek-zagadka. Opis jest ale jest tak stary i mało precyzyjny, że nawet nie wiadomo jakiego rodzaju dotyczy. Przypuszcza się, że t to dzisiejszy rodzaj Neoraimondia. Generalnie rośliny dziś znane z ogrodów botanicznych jako Cereus peruvianus w Peru nie zostały odnalezione. Mi udało się w ubiegłym roku namierzyć oryginalne stanowisko jakiegoś cereusa w Peru ale było to na pewno coś innego. Oznaczyłem to jako Cereus vargasianus.
Sugeruję zostawić roślinkę z opisem Cereus spec. a w przyszłości, jeśli zależy Ci na posiadaniu dobrze opisanych roślin zaopatrywać się w materiał do kolekcji ze sprawdzonych źródeł.
Kaktusy kolumnowe trudno się oznacza, bo praktycznie nie ma w Polsce żadnego specjalisty od patyków (może z jednym wyjątkiem) a także dlatego, że bardzo trudno dotrwać z rośliną do kwitnienia i zawiązania owoców a to są czasem dane niezbędne w procesie identyfikacji.
Sugeruję zostawić roślinkę z opisem Cereus spec. a w przyszłości, jeśli zależy Ci na posiadaniu dobrze opisanych roślin zaopatrywać się w materiał do kolekcji ze sprawdzonych źródeł.
Kaktusy kolumnowe trudno się oznacza, bo praktycznie nie ma w Polsce żadnego specjalisty od patyków (może z jednym wyjątkiem) a także dlatego, że bardzo trudno dotrwać z rośliną do kwitnienia i zawiązania owoców a to są czasem dane niezbędne w procesie identyfikacji.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
-
- 500p
Dzięki, zostanie jako Cereus sp. To i tak krok do przodu
A pytanie laika (nie jestem i nie będę kaktusiarzem, ten egzemplarz trzymam z sentymentu, bo własnoręcznie wyprodukowany z nasion): czy jest jakakolwiek szansa na zakwitnięcie? Póki co roślina ma z 18 lat.
B.
A pytanie laika (nie jestem i nie będę kaktusiarzem, ten egzemplarz trzymam z sentymentu, bo własnoręcznie wyprodukowany z nasion): czy jest jakakolwiek szansa na zakwitnięcie? Póki co roślina ma z 18 lat.
B.
- raflezja
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 lip 2009, o 21:51
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Basia!
Tak, jest szansa, ale nikt Ci nei powie kiedy to się stanie. Cereusy kwitną w naszych warunkach jak najbardziej.
Sprawdź gatunek Cereus jamacaru
Tak, jest szansa, ale nikt Ci nei powie kiedy to się stanie. Cereusy kwitną w naszych warunkach jak najbardziej.
Sprawdź gatunek Cereus jamacaru
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 1 lip 2017, o 16:02
Jaki to aloes
Witam, jestem tu od niedawna, min. dlatego, że lubię zieleń nie tylko w ogrodzie latem, ale i w domu.
Mam taki aloes, ale nie wiem jaka to odmiana, może ktoś podpowie. Nie jest to barbadensis, ani ferox.
Mam taki aloes, ale nie wiem jaka to odmiana, może ktoś podpowie. Nie jest to barbadensis, ani ferox.
asia
- kasia31610
- 50p
- Od: 28 sie 2014, o 23:51
Na pustyni kaktus cudem...
- PiotrAPD
- Od: 28 kwie 2015, o 01:07
Nie.
Wygląda jak Gymnocalycium anisitsii ssp. damsii. Kwiaty powinny to potwierdzić
Wygląda jak Gymnocalycium anisitsii ssp. damsii. Kwiaty powinny to potwierdzić
- kasia31610
- 50p
- Od: 28 sie 2014, o 23:51
Dziękuję Teraz pozostało mi go przesadzić i czekać na kwiatuszki
Na pustyni kaktus cudem...
- Piotr=)
- Od: 24 maja 2008, o 17:38
Witam poszukuje nazwy tego giganta ma z30 lat lato spędza na polu w ogrodzie, zimę w piwnicy chłodnej, jeszcze nie kwitł nigdy. Czy ktoś wie co to za odm..?
Spis tematów
Róbmy w życiu to co nas cieszy ;)
Róbmy w życiu to co nas cieszy ;)
- PiotrAPD
- Od: 28 kwie 2015, o 01:07
Tu może być duży problem z identyfikacją tego kaktusa. Należy skupić się na dużych kolumnowcach takich jak Carnegiea gigantea i dopóki nie będzie kwiatów to będzie tylko zgadywanka.