Sansewieria (Sansevieria) - wszystko o uprawie, cz. 2

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Gbr___
100p
100p
Od: 22 wrz 2011, o 00:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Sansewieria (Sansevieria) - wszystko o uprawie, cz. 2

Post »

Dzień dobry.
Od jakiegoś miesiąca jestem w posiadaniu kradziejki "oderwinóżki" z zakladowej stołówki. Roślinka powoli rusza ze wzrostem jednak marzę o wersji żółtobrzegiej bardziej dekoracyjnej. Ta na fotce to "sansevieria trifasciata hahnii"
Obrazek

Zmoderowano - max. rozmiar zdjęcia to 500px oraz proszę ograniczyć się do kwestii związanych z uprawą/mod.
digitalis
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 23 mar 2017, o 19:53

Post »

Witajcie już po sezonie. Pomyślałam, że zrobię mały update;-)
To były moje przedszkolaki 4 miesiące temu:
Obrazek

A tak wyglądają dzisiaj:
Obrazek
Obrazek

Jak widzicie, w trakcie tych miesięcy pojawił sie nowy przedszkolak, w postaci małej S. trifasciata "Green Hahni" (chyba, bo nigdy nie jestem pewna nazwy) Poza tym, jak widzicie, doniczka się mocno zagęściła. Wszystkie roślinki ruszyły, najbardziej chyba te cylindryczne makaroniki, a najmniej "Boncel" (jeden listek, czy jak go zwać) i S. trifasciata "Golden Flame"

Przybyła też do mnie 4 miesiące temu taka oto osobniczka:
Obrazek

która też ładnie rozrosła wzdłuż i wszerz:
Obrazek

A tak wyglądają pozostałe, w tym malutka wyhodowana z liścia"
Obrazek
Obrazek

Nie ukrywam, że bardzo mnie cieszy, że wszystkie roślinki miały taki dobry sezon. Nie były co prawda na dworze, ale i tak nieźle podrosły Nadrobiłam wątkowe zaległości i widziałam, że u Was też wiele zmian ;:108
Powiedzcie, proszę, czy czas już przygotowywać sansevierie na zimę, czy przenieść je już do chłodniejszego pomieszczenia?
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nie ma potrzeby na okres jesienno-zimowy wynosić sansewierii do zimniejszego pomieszczenia. Przez zimę wystarczy im jasny parapet. Jedynie to w tym okresie ograniczasz nieco podlewanie.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
digitalis
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

O, to super. A czy jednak taka niższa temperatura im nie zaszkodzi? I w druga stronę, czy nie zaszkodzi im bliskość kaloryfera? Co będzie lepsze? Bo ja mam albo jasny parapet w chłodniejszym pomieszczeniu (wschodni), albo jasny parapet dość blisko grzejnika (zachodni).
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Chłodniejszy parapet, tzn. ile stopni?
Suche powietrze od grzejnika nie powinno raczej zaszkodzić, to są sukulenty.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
digitalis
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Myślę, że to chłodniejsze pomieszczenie może mieć ok. 16 stopni. W każdym razie, jeśli mogę je trzymać gdzieś w pobliżu grzejnika, to dobrze i znacznie mi ułatwia sprawę. Zawsze myślałam, że rośliny nie lubią kaloryferów, nie przyszło mi do głowy, że sukulenty mogą być pod tym względem bardziej tolerancyjne.
Korzystając z okazji, chciałam zapytać o coś, co mnie zastanowiło. Na pierwszym zdjęciu w moim poście jest sansevieria cylindryczna (kupiona jako Fernwood Mikado, ale przypuszczam, że nie jest to właściwa nazwa). Kiedy ją kupiłam, składała się z kilku cylindrycznych makaroników o wysokości ok. 10 cm, tak jak na zdjęciu. Potem pokazywałam, jak pojawiają się przyrosty, o te:
Obrazek

Myślałam, że te nowe przyrosty będą miały taki sam pokrój, jak roślina, którą kupiłam, czyli cylindryczne liście. Tymczasem pojawiło się dużo rozwichrzonych rozetek o płaskich liściach, o takich:
Obrazek

Czy ktoś mógłby mi to wyjaśnić? Dlaczego te nowe listki są inne? I czy tylko takie już będą, czy pojawią się gdzieś te cylindryczne?
To samo zresztą dotyczy mojej S. "Boncel". Wszystkie, które tu na forum widziałam, mają cylindryczne liście, a moja ma takie rozwarte, może niezupełnie płaskie, bo jednak dość grube i mięsiste, ale rozpłaszczone. Dopiero ten najmłodszy listek jest taki jak u Was widziałam, walcowaty.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Co do stanowiska, to drugie też może być. Pod tym względem, sansewierie nie są specjalnie wymagającymi roślinami.
Co do drugiego pytania, tak to normalne zjawisko. Kwestia jest tego rodzaju, że tzw "pałki" są po prostu odcinane i wsadzane do ziemi. Młode odrosty są zupełnie inne.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
Teeger
100p
100p
Od: 12 lis 2016, o 12:28

Post »

Hej Digitalis! Ja też mam taką cylindryczną i miałam podobną zagwozdkę jak zaczęła wypuszczać maluchy. Były takie same jak twoje - rozetki z płaskimi listkami. Z czasem z rozetek zaczęły wyrastać nowe liście, które już były cylindryczne. Również te płaskie z czasem stały się grubsze, ale nie cylindryczne.
Zapraszam do mojego wątku:
Zielono w oczach - rośliny początkującej
Ewa
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
barbra13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2015, o 20:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Sansevierie cylindryczne tak mają - młodociane liście są płaskie, później wyrastają te walcowate. Jeżeli chodzi o nazwę "Mikado", to oznacza ona sposób sadzenia, kilka dorosłych pędów jest ukorzenionych w jednej doniczce i potem każdy ( albo i nie każdy) z tych pędów wypuszcza nowe rośliny. Może być S.cylindrica Mikado, S.bacularis Mikado, czy S. Fernwood Mikado.
Z mojego doświadczenia wynika, że gorące powietrze od kaloryferów nie szkodzi, ale zimne pomieszczenie tak, chyba że się zrezygnuje zupełnie z podlewania. Ale wtedy mamy opóźniony start na wiosnę.
digitalis
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

norbert76, Teeger, barbra13, bardzo dziękuję za odpowiedzi.
barbra, typ bardzo ciekawe, co piszesz. Nigdzie wcześniej nie spotkałam się z informacją, że Mikado, to sposób sadzenia, chociaż czytałam o tym, jak sadzi się odcięte liście sansevierii cylindrycznych. Sprawdzałam sanseverix.com. i tam nazwa Mikado się pojawia, chociaż dla osoby nieznającej niemieckiego najbardziej informatywne są i tak zdjęcia. Przyznam, że kiedy pojawiły się te rozetki, przyszło mi do głowy, że pewnie w doniczce siedziały poodcinane liście o pokroju cylindrycznym...
AgataD
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 23 cze 2015, o 07:59

Post »

Ja podobnie jak digitalis mam sansevierkę, która dziwnie się zachowuje rosnąc :D

Obrazek

Poza nią mam jeszcze
S. masoniana Victoria
Obrazek

S.boncel

Obrazek

S.pinguicula

Obrazek

S.cylindrica

Obrazek

i ostatni zakup, bez nazwy...może ktoś rozpozna? ;:219 byłabym wdzięczna..

Obrazek

Czekam jeszcze na maluchy, jak je ogarnę to wrzucę zdjęcia..
digitalis
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Hej, Agata :wit
Twoja pierwsza roślina wygląda jak dwa w jednym :lol:
Też jestem ciekawa, jak nazywa się ostatnia pokazana przez Ciebie, bo mam taka na oku...
A S. pinguicula to moje marzenie, ale jakoś nigdzie nie mogę jej znaleźć, albo jest masakrycznie droga. Jak duża jest Twoja?
AgataD
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 23 cze 2015, o 07:59

Post »

S. pinguicula jest niewielka, średnica rozetki ma ok. 13 cm, od podłoża w doniczce ok.9 cm. Dostałam ją od siostry, która nie mogła znieść powolnego wzrostu, mi tam to nie przeszkadza :)
Moontea
50p
50p
Od: 28 cze 2017, o 12:02

Post »

Czy S. dooneri ma miękkie liście, jak parva?
Awatar użytkownika
ewa321
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2014, o 17:13

Post »

Moontea - tak, obydwie mają liście miękkie i bardzo elastyczne :lol:
Bardzo łatwo je uszkodzić.
Co do różnic, to są dość znaczne - zarówno w kształcie jak i kolorystyce liści.
Pierwsza S. dooneri druga S. parva

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam i zapraszam
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”