Cattleya- uprawa
Re: Cattleya- uprawa
Luiso, piękna historia
Przypomniała mi się rada mojej koleżanki też storczykomaniaczki- nigdy nie wyrzucaj nawet bezlistnej psb, dopóki sama nie "padnie"
Przypomniała mi się rada mojej koleżanki też storczykomaniaczki- nigdy nie wyrzucaj nawet bezlistnej psb, dopóki sama nie "padnie"
Marto, ale póki nie spróbujesz to nie będziesz wiedziała czy się z nimi dogadasz czy nie. A może się okaże, że masz takie katlejowe palce jak Renia, której wszystkie po kolei grzeczniutko kwitną i nie protestują.
- zabkamarta
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 maja 2017, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Luiso podstawowy problem jest ze mną - brak cierpliwość. Trafi mnie jakbym robiła wszystko dobrze, tak jak Ty, a ona by nie kwitła u mnie "akcja-reakcja"
Poczekam jeszcze, aż zdobędę więcej doświadczenia i może cierpliwość
Poczekam jeszcze, aż zdobędę więcej doświadczenia i może cierpliwość
-
- Od: 1 cze 2010, o 23:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Marto najlepiej zacząć od cattleyi ktora chętnie kwitnie. Dla mnie Bc. Yellow Bird jest właśnie taką rośliną, może to nie botaniczna cattleya a krzyżówka z nią ale za to bezproblemowa.
Wystarczy jej poludniowy parapet i przelewanie raz na 7-10 dni. Swojej nawet na dwór nie wystawiam latem a kwitnie z każdego nowego przyrostu, nawet zimą.
Wystarczy jej poludniowy parapet i przelewanie raz na 7-10 dni. Swojej nawet na dwór nie wystawiam latem a kwitnie z każdego nowego przyrostu, nawet zimą.
- zabkamarta
Dziękuję Ci Kasiu za propozycję tej Cattley a raczej widzę że to faktycznie jakaś krzyżówka. Nawet się nie znam na tym co to jest. Ale zawsze to lepiej z czymś łatwym zaczynać, żeby się nie zniechęcać a z drugiej strony móc poznać "wroga" i się z nim zaprzyjaźnić.
Kasiu, a czy przesuszasz ją aby zakwitła
-
- Od: 1 cze 2010, o 23:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nie Michale nie przesuszam, cały rok jest tak samo podlewana.
Obecnie wypuścila 6 nowych przyrostów i wszystkie kwitnące są
Obecnie wypuścila 6 nowych przyrostów i wszystkie kwitnące są
- zabkamarta
Oj faktycznie masz do nich rękę. Kolejne piękne kwitnienie. Podoba mi się w nich to że pachną
z tymi katlejami to roznie bywa. Mialam kilka i widze ze to tak naprawde zalezy od egzemplarza. W moim odczuciu sa latwe w uprawie - potrzebuja bardzo podobnej pielegnacji co phalaenopsis tylko duuuuuuuzo wiecej swiatla. Sa bardzo wytrzymale i duzo bledow zniosa. Trzeba sie bardzo postarac zeby ubic katleje Sa 2 tylko rzeczy przy ktorych moga pojawic sie schody: przesadzanie i kwitnienie.
Przesadzanie moze wydawac sie ciezkie dlatego ze katleje maja to do siebie ze obumieraja im stare korzenie po przesadzaniu. Czyli mamy sobie zdrowa ladnie ukorzeniona katlejke, przesadzamy ja, stare korzenie obumieraja. Tak juz maja. Mozna wtedy rosline stracic jeśli przesadzi sie ja w nieodpowiednim momencie. Dlatego bardzo wazne jest zeby przesadzac dopeiro jak sie zauwazy ze rosna nowe. Wielu doswiadczonych hodocow ( miedzy innymi z American Orchid Society) robi tak ze przed przesadzeniem obcinaja stare korzenie. Zostawiaja tylko te nowo wyklute. Dzięki temu nic tam po przesadzeniu nie gnije nam w doniczce. To sie moze wydawac dziwne i straszne ale wg mnie ma to sens.
Co do kwitnienia - katleje nie zakwina bez duzej ilosci slonca. Musza miec silne poludniowe slonce. To jest warunek absolutnie konieczny.
Reszta to bulka z maslem
Przesadzanie moze wydawac sie ciezkie dlatego ze katleje maja to do siebie ze obumieraja im stare korzenie po przesadzaniu. Czyli mamy sobie zdrowa ladnie ukorzeniona katlejke, przesadzamy ja, stare korzenie obumieraja. Tak juz maja. Mozna wtedy rosline stracic jeśli przesadzi sie ja w nieodpowiednim momencie. Dlatego bardzo wazne jest zeby przesadzac dopeiro jak sie zauwazy ze rosna nowe. Wielu doswiadczonych hodocow ( miedzy innymi z American Orchid Society) robi tak ze przed przesadzeniem obcinaja stare korzenie. Zostawiaja tylko te nowo wyklute. Dzięki temu nic tam po przesadzeniu nie gnije nam w doniczce. To sie moze wydawac dziwne i straszne ale wg mnie ma to sens.
Co do kwitnienia - katleje nie zakwina bez duzej ilosci slonca. Musza miec silne poludniowe slonce. To jest warunek absolutnie konieczny.
Reszta to bulka z maslem
-
- Od: 25 mar 2009, o 16:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Reniu po ra kolejny pełen zachwyt, niezmiennie mi się ona podoba Jest boska.
Jak Ty to robisz ,że one tak wspaniale Ci rosną i kwitną
Jak Ty to robisz ,że one tak wspaniale Ci rosną i kwitną
Pozdrawiam Mirka
Moje wątki
Moje wątki