Moja mała dżungla
Moja mała dżungla
Hej, jestem tu nowy. Chciałbym pokazać wam moje roślinki
Paproć nephrolepis, na razie stoi na odwróconej donicy ale planuje zorganizować jakiś stojak:
Fikus benjamin:
Moja ulubiona palma chamedora, póki co jeszcze maluch ale mam nadzieję, że w przyszłym roku trochę się ruszy:
I odratowana przeze mnie monstera, póki co bez dziur
No i tyle. Aż dziwne że jeszcze jakoś u mnie żyją, zobaczymy jak długo. Oczywiście mam tego więcej, później wrzucę więcej zdjęć ;)
Paproć nephrolepis, na razie stoi na odwróconej donicy ale planuje zorganizować jakiś stojak:
Fikus benjamin:
Moja ulubiona palma chamedora, póki co jeszcze maluch ale mam nadzieję, że w przyszłym roku trochę się ruszy:
I odratowana przeze mnie monstera, póki co bez dziur
No i tyle. Aż dziwne że jeszcze jakoś u mnie żyją, zobaczymy jak długo. Oczywiście mam tego więcej, później wrzucę więcej zdjęć ;)
Zapraszam
Moja mała dżungla
Moja mała dżungla
Re: Moje pokojowe chwasty
I ciąg dalszy
Palmy areka, niedawno przeze mnie kupione, mają niektóre suche liście ale to pewnie dlatego, że w sklepie w którym były miały strasznie sucho. Mam nadzieję, że u mnie im się polepszy. Na wiosnę przesadzę je do większych, białych, wysokich doniczek:
I fikus sprężysty (chyba):
Palmy areka, niedawno przeze mnie kupione, mają niektóre suche liście ale to pewnie dlatego, że w sklepie w którym były miały strasznie sucho. Mam nadzieję, że u mnie im się polepszy. Na wiosnę przesadzę je do większych, białych, wysokich doniczek:
I fikus sprężysty (chyba):
Zapraszam
Moja mała dżungla
Moja mała dżungla
Witam,całkiem ładny początek,niech zdrowo rosną i nie sprawiają kłopotu, powodzenia
Dzięki ;) zazwyczaj moja opieka nad roślinami kończyła się fiaskiem - miałem tendencję do przelewania ich, zawsze myślałem, że mają za sucho a było zupełnie odwrotnie
Mam nadzieję że teraz będzie inaczej
Mam nadzieję że teraz będzie inaczej
Zapraszam
Moja mała dżungla
Moja mała dżungla
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Witamy,witamy
Dopiero zaczynasz kolekcjonować rośliny czy raczej uprawiasz je od dawna?
Najlepszym sposobem sprawdzenia czy dany kwiat wymaga podlania jest - wsadzenie palca w ziemię.
Zawsze wyczujesz poziom wilgotności ziemi i łatwo zdecydować czy podlać czy też nie.
Palmy, na czas zimy i suchego powietrza w ogrzewanych mieszkaniach ustaw na tacy z mokrym keramzytem tak by woda nie podsiąkała od spodu, ale wokół niej podniesie się wilgotność co z pewnością przysłuży się palmom i również paprotce.
Dopiero zaczynasz kolekcjonować rośliny czy raczej uprawiasz je od dawna?
Najlepszym sposobem sprawdzenia czy dany kwiat wymaga podlania jest - wsadzenie palca w ziemię.
Zawsze wyczujesz poziom wilgotności ziemi i łatwo zdecydować czy podlać czy też nie.
Palmy, na czas zimy i suchego powietrza w ogrzewanych mieszkaniach ustaw na tacy z mokrym keramzytem tak by woda nie podsiąkała od spodu, ale wokół niej podniesie się wilgotność co z pewnością przysłuży się palmom i również paprotce.
Dzięki za rady zraszam roślinki codziennie i staram się wietrzyć pokój dla zachowania odpowiedniego poziomu wilgotności, ale spróbuję z tym keramzytem.
Można powiedzieć że dopiero zaczynam przygodę z roślinami - wcześniej miałem kilka ale nie przywiązywałem do nich dużej wagi
Przy okazji, jakiś czas temu dostałem niewielką sadzonkę tylko nie do końca wiem czy to juka czy może jakaś dracena?
Można powiedzieć że dopiero zaczynam przygodę z roślinami - wcześniej miałem kilka ale nie przywiązywałem do nich dużej wagi
Przy okazji, jakiś czas temu dostałem niewielką sadzonkę tylko nie do końca wiem czy to juka czy może jakaś dracena?
Zapraszam
Moja mała dżungla
Moja mała dżungla
Re: Moja mała dżungla
Dziś zauważyłem na arekach malutkie białe plamki jakby waty, to były wełnowce, więc zgodnie z intrukcją w internecie przetarłem liście i łodygi roztworem alkoholu i wody w stosunku 1:10, mam nadzieję że dobrze zrobiłem i że to załatwi sprawę
Zapraszam
Moja mała dżungla
Moja mała dżungla
A to moje fiołki, nie mam pojęcia jakie to odmiany ale są ze mną od roku, sam je wyhodowałem z listka
Zapraszam
Moja mała dżungla
Moja mała dżungla
- Kwiatki Renatki
- 10p - Początkujący
- Od: 9 wrz 2017, o 17:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Daraxus urocza ta Twoja kolekcja! Widac ze roślinki jeszcze młode. Uwielbiam oglądać jakie kwiaty doniczkowe posiadaja inni użytkownicy forum. Sama mam około 50 doniczek z najróżniejszymi kwiatami w całym domu, może kiedyś pokazę swoją kolekcję, na razie cieszę oko Twoimi i innych na forum. Daraxus czekam na kolejne fotki.... Szczególnie podoba mi się fikus sprężysty (uwielbiam je)
Pozdrawiam!!!
Pozdrawiam!!!
Dziękuję, bardzo miło mi to słyszeć!
Nie ma na co czekać, pochwal się czym prędzej
Nie ma na co czekać, pochwal się czym prędzej
Zapraszam
Moja mała dżungla
Moja mała dżungla
Byłem dziś na małych zakupach, i przy okazji sprawiłem sobie paproć zanokcicę. Czy do wiosny mogę ją zostawić w tym podłożu w którym była w sklepie czy przesadzić od razu?
Zapraszam
Moja mała dżungla
Moja mała dżungla
Fiołki z listka pięknie wyrosły
A sadzonka to może być dracena wonna, juki mają raczej sztywniejsze liście.
A sadzonka to może być dracena wonna, juki mają raczej sztywniejsze liście.
Jeszcze kilka zdjęć moich paprotek
Jakoś tak mam że jak na nie patrzę to chcę tego więcej i więcej i już myślę nad kolejnymi
Do tego nephrolepis wypuścił odnóżkę, myślę że wsadzę ją do ziemi na wiosnę
Wygląda marnie ale mam nadzieję że się jakoś zagęści czy coś
Jakoś tak mam że jak na nie patrzę to chcę tego więcej i więcej i już myślę nad kolejnymi
Do tego nephrolepis wypuścił odnóżkę, myślę że wsadzę ją do ziemi na wiosnę
Wygląda marnie ale mam nadzieję że się jakoś zagęści czy coś
Zapraszam
Moja mała dżungla
Moja mała dżungla