Wiejski po przejściach cz.36

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Wiejski po przejściach cz.36

Post »

Marysiu
Na nasze warunki syberyjska kapusta, jak znalazł :D
Duża rośnie :?:
Ładnie z Twojej strony, że dzielisz się z Forumowiczami swoim zasobem nasion :D
U nas było za mokro, aby cokolwiek zbierać, nawet lecznicze kwiaty czy zioła.
Zadraszczam pogody bo do nas się jakiś bezimienny, wiejący niszczyciel przyplątał :roll:
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
mimoza55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2014, o 20:14

Post »

Marysiu ,miłego świętowania ;:168 Fajne te kapusty ja tylko sadziłam jarmuż, ale iuż klamka zapadła, koniec z warzywnikiem
od następnej wiosny nie sadze żydach warzyw, jedynie w ogrodzie znajdzie się mała grządka na zieloną pietruszkę , koperek i zioła.
-Selery, fasolke,buraczki , jarmuż zjadły zwierzaczki .Czarę goryczy przelały gryzonie, dziś poszłam na działkę po pory , okazało się,
że część podziemną wszystkich porów, zjadły gryzonie a naprawdę miałam grube pory ;:223 Liście kapustki syberyjskiej czy jarmuż
lubię jako dodatek do mięsa, taki z czosnkiem na oliwce.
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jak się ma takie kapustki, to podjadanie wychodzi samo przez się ;:306 Zimą własna zielenina smakuje tym bardziej ;:108
45 arów, to kawał ogrodu ;:108 Nawet, jeżeli na części są nieużytki. Jesień nastała, Marysiu. Nic dziwnego, że leń Cie ogarnął... Kiedyś baterie musiały się wyczerpać ;:306 Szybko je naładujesz i wrócisz do formy. Powodzenia ;:196
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Witam w niedzielny wieczór!
Dzisiaj spędziłam bardzo przyjemnie dzień na spotkaniu z ogrodniczkami! Byłyśmy u Martusi Koziorożec w ogrodzie, zaświeciło nam słońce ;:3 i ogród pokazał się z pięknej jesiennej strony!
Czas minął na wesołych pogawędkach przy pysznym jedzeniu ;:4

Ewciu pewnie już niedługo będzie ;:168

Agnieszko gdyby nie chęć dzielenia się innych nasionami i roślinami mój ogród pewnie wyglądałby zupełnie inaczej. Dlatego i ja chcę się choć odrobinę odwdzięczyć za hojność ogrodników z FO :D
Zima to świetny okres na zastanowienie się nad tym jak ma wyglądać ogród w przyszłym sezonie i co będziemy siać a zatem i na wymianę nasion.
Kapustkę chętnie rozpowszechnię bo nawet za roślinę ozdobną może uchodzić :uszy
Nawet boję się zapytać czy i śnieg już miałaś ;:196

Wandziu chętnie skorzystam z przepisu na kapustkę. Jarmuż u mnie udał się raz jedyny, a potem jakoś nie bardzo. Niestety wtedy nie wiedziałam jak go przygotować i zjadły odwiedzające dzikie zwierzątka. Teraz jest sporo przepisów. Rozumiem Twoje rozgoryczenie! mnie już grozi tylko inwazja od spodu, bo tą część pola ogrodziliśmy w tym roku przez kopytkowymi :D
Dziękuję świętowanie przeciągnęło się aż do dzisiaj ;:196

Iwonko o tak zimą szukamy coś własnego zielonego i dopóki się da to tniemy szczypiorki i doszły kapustki. Nie dałabym rady obrobić 45 a, ale i tak posuwamy się coraz bardziej nie tylko z nasadzeniami ale i z grodzeniem :;230 Masz rację dzisiaj nawet uzgodniłyśmy, że to wypalenie się po sezonie sprawia naszą kiepską aktywność, ale niech no tylko nastanie styczeń i dłuższe dni a ruszymy po worki z ziemią i zaczniemy siać i zapełniać parapety pojemniczkami z czym się da ;:306 Miło że wierzysz we mnie ;:168 Ja Tobie życzę miłego spędzenia czasu bez wypraw rowerowych i poranków na działce ;:196

Życzę dobrej nocy!
Awatar użytkownika
mimoza55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2014, o 20:14

Post »

Marysiu,Dawniej jarmuż sadziliśmy w ogrodzie, wzdłuż ogrodzenia i mieliśmy go niemal do wiosny, ale jak sąsiad,
drugiej strony płotu obsadził gęsto sosnami i świerkami to nic w cieniu nie chciało rosnąc. Z młodych środkowych liści
robiłam surówki takie jak z sałaty lodowej czy k pekińskiej. II wersja to mocno zbuforowane liście po wycięciu nerwów
obtaczałam w jajku i bułce tartej następnie smażyłam w oleju, dodatek do drugiego dania. III wersją którą bardzo często robię z takich zielonek jak szpinak, liście z kapusty syberyjskiej czy z lisci jarmużu to . Wycinam grubsze nerwy, liscie kroję ale nie za drobno , wrzucam
na osoloną wrzącą wodę i gotuje 3-4 min następnie odcedzam,przelewam zimną wodą, studzę, Na patelni rozgrzewam olej na olej wrzucam 4-5 duże pokrojone ząbki czosnku i świeży rozmaryn następnie na rozgrzany olej z czosnkiem wrzucam wyciśnięty jarmuż, podsmażam bardzo króciutko aby wszystkie składniki dobrze sie połączyły , doprawiam solą i pieprzem/ ja używam olej z oliwek bo lubimy smak tej goryczki i sól morska grubą / ale dobór oleju według ,
uznania/ .Smacznego :!: Listki jarmużu dodaje też do zup jarzynowych. W internecie jest masę przepisów. Jarmuż sadzi moja siostra dla kurek a przy okazja ja korzystam. ;:306
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04

Post »

Maryś góralko nizinna i geograficzna i to by się zgadzało bo to własnie u Ciebie był pierwszy śnieg.
Tylko patrzeć jak się posypie u wszystkich....brr
Kochana widzę, że masz ciekawe kapusty a sadzisz może brukselkę bo ja zamierzam w przyszłym roku spróbować i wysiać....również jarmuż mnie kusi.
Tematu kurek już nie poruszam bo obawiam się, że i tak nic z tego nie będzie choć już prawie wszystko o nich wiem...przynajmniej mi się tak wdaje. ;:306
Twoje niebo jak zwykle jest jakieś ładniejsze niż to moje. :wink: :D
Ciepełka i ;:3 życzę. ;:196
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34

Post »

Marysiu, ten szczypiorek teraz ma jeszcze smak? Wszystkie cebule już wykopałam, zostały w gruncie siedmiolatki, ten prawdziwy cieniutki szczypiorek i szczypiorek czosnkowy. I niestety wszystkie są bez smaku, tak samo koperek samosiejka. Może u mnie za mokro było i dlatego szczypior jest w takim kiepskim stanie ;:173 Wczoraj straszyli nas śniegiem, ale u mnie jednak nie padał.
45 arów, ale bogactwo! ;:oj Jak nie używasz, to oddaj mi kawałek w dzierżawę :lol: Ponoć mają złagodzić te przepisy z kupnem ziemi, zwłaszcza w małych kawałkach mniejszych od hektara, jak tylko tak się stanie to od razu skorzystam, wysupłam oszczędności i kupię ziemię ;:224 Posadziłabym wierzbę energetyczną albo to nowe drzewo tlenowe-paulownię i miałabym opał do kominków :wink: Aj rozmarzyłam się ;:173
Moje dinozaury biedne nagle straciły światło, kupiłam im lampę z panelem słonecznym, same super opinie na aukcji, a u mnie podziałała do pierwszego deszczu! :| Pan obiecał dosłać panel, mam nadzieję że szybko to zrobi, bo dni są już naprawdę krótkie i bidule mają mało czasu na rozrywki ;:131
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Wandeczko świetnie pomysły na jarmuż, gdzieś czytałam o czipsach ale ja w tym roku go nie mam...może więc za rok. Kapusty mają delikatne liście więc do tej pory albo dodawałam np. do pierogów z mięsem, bo lubię mięso rozrzedzić albo obgotowywałam i z bułeczką jak kalafior jadłam ;:215 Szpinakowy sposób pasowałby do naleśników. Wczoraj jadłyśmy u Marty pyszne naleśniki, bo do ciasta dodawała sporo ziół i z takim nadzieniem świetnie by pasowało.
Ja niestety też mam sporo cienia w części ogrodowej ale za to w tej polnej warzywno krzakowej słońca jak na patelni, no nie tylko bo przymrozki też liżą tą otwartą przestrzeń :D
Zielone zjadane przez kurki wraca do nas w jajkach :uszy

Elżbietko nie rezygnuj z kurek! coraz więcej osób zakłada choćby niewielkie hodowle. Ja niestety jestem na etapie okiełznywania się :;230 W głowie marzy mi się wręcz hodowla! a tu metryka nie pozwala, bo kury to również wszelkie prace koło nich. Kupowanie worów z ziarnem i ziemniakami, ich dźwiganie, nie wspomnę o czyszczeniu i bieleniu kurnika...a ja nie mam pomocników ;:185 No chyba, że ktoś zatrudniony za odpowiednie pieniądze :uszy
Nawet dzisiaj pada u mnie śnieg z deszczem, ale taka pora i nie ma co narzekać...no chyba że ślizgiem przez ogród idę do kurnika ;:oj
Nasionami kapusty syberyjskiej moge się podzielić, bo olbrzymia zawiązała niewiele (i nie wiem gdzie je wsadziłam ;:306 ) a palmowa w ogóle ledwo dwie spośród kilku przetrwały, bo ona jest jednoroczna. Brukselkę sadziłam z własnej rozsady dwa razy. Raz kuleczki miałam mikroskopijne, a drugi po odpowiednim nawiezieniu większe, ale jakoś nie opłaca się skórka za wyprawę.
Na pewno masz równie piękne niebo tylko trzeba go wypatrzeć a słonka i zacisznego ciepła też Ci wzajemnie życzę ;:196

Agnieszko gdybym była w Twoim wieku i miała przynajmniej połowę czasu co dzisiaj obsadziłabym całe 45 a. Wyrwałabym je chwastom, nornicom oraz wszelkim dzikorosnącym krzewom, a tak dobrze że chociaż tyle utrzymuję w jako takim porządku i mogę się cieszyć kwiatuszkami, owocami i jarzynkami. Ty Kochana marz, pracuj i zdobywaj góry! z serca Ci tego życzę ;:196 Paulownia bardzo łatwo kiełkuje z nasion i szybko faktycznie rośnie, ale nie zgłębiałam wiedzy na jej temat :lol:
Ciekawe co piszesz o szczypiorku, bo ja mam też szczypiorek tradycyjny, czosnkowy i siedmiolatkę a wszystko smakuje swoimi smakami. Mój M robi sobie tzw almetkę i przestał już kupować marketowe cebulki, a lata do ogrodu i mówi że te zdecydowanie lepiej smakują :;230 Wierz mi przez lata go musiałam przekonywać, bo on z szuflady (czyt. bloku) wyszedł, ale szuflada z niego nie bardzo :;230
Ja sobie kupiłam na al lampkę z panele słonecznym i niby można ja ustawiać żeby świeciła ciągle alb o na ruch, ale nie bardzo umiałam to zrobić, więc jedynie włączam ręcznie na dłużej będąc w kurniku. Działa już 3 rok i jest ok! W niedalekiej przyszło planuję doprowadzić tam światło i nawet rozmawiałam z elektrykiem i zrobię to jak będą kopać kanalizację, wtedy puszczę tym samym dołkiem kabel ;:215 Wtedy będzie profesjonalny kurnik, a ja będę miała łatwiej w zimie mogąc na miejscu zagrzać wodę kurkom :tan
Najlepszego Agulu ;:196
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Marysiu tyle ciekawych rzeczy można u ciebie podczytać... o jarmużu, kapustkach, kurkach ...że musiałam zaznaczyć swoja obecność, No super ;:196
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Witaj, Marysiu! :wit
Powtórzę za Ewunią, że wiele można się w Twoim wątku nauczyć. ;:138
Właśnie wyczytałam ciekawe przepisy na wykorzystanie w kuchni jarmużu i szpinaku. M musi dużo tych warzyw spożywać, a u mnie cienko z różnorodnością przepisów. ;:222 Z jarmużu jedynie chipsy robię i z jajeczkiem na oleju lnianym, a szpinak wyłącznie z jajkiem. Teraz dodam nowe sposoby, to mu trochę urozmaicę smakowo. ;:108
Wprawdzie nie uprawiam tych warzyw, ale w Bied... kupuję gotowe liście już umyte i świeżutkie.
A nie uprawiam, bo z miejscem dobrym dla ich uprawy krucho, zresztą na działkę trochę daleko, by choćby co drugi dzień biec po szpinak czy jarmuż. ;:223
Dobrze że piszesz o szczypiorku, który też już kupuję, a przecież mam taki prosty sposób na jego uprawę w domu. ;:224 Zapomniałam. ;:7 Cóż, SKS nie boli, nogi bolą. ;:306 ;:306

Czytałam, że do Ciebie zbliża się zima ze śniegiem i lekkim mrozem, może być ślisko. ;:202 Uważaj podczas wycieczek do kurnika. ;:196 ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04

Post »

Maryś za kapusty dziękuję ;:196 ale nie będę ani siać ani sadzić jedynie na tą brukselkę się skuszę ale z nasionami nie ma problemu...po prostu dopiszę do listy zakupowej. :wink: Piszesz, że z rozsady miałaś brukselkę....czyli siałaś a jeżeli można wiedzieć kiedy. Myślałam żeby kupić na targu wczesna wiosną maleńkie sadzonki. Parapety będę miała zajęte przez pomidory i papryki no i kwiaty (kobea i dalie).
U nas też się ochłodziło po tym dzisiejszym deszczu i kto wie czy nad ranem nie będzie (-).
;:196
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ewuniu to jest korzyść z naszego FO, piszemy co wiemy i przekazujemy swoje doświadczenia innym czytającym :D U Ciebie też wiele się dowiedziałam, bo dzielisz się doświadczeniami ;:196

Lucynko powtórzę i Tobie ...ile ja się u Ciebie nauczyłam, wypytywałam! ;:168
Nie kupuję w Biedronce prawie wcale więc nie wiedziałam nawet, że są takie ciekawe jarzynki. Niedaleka Biedronka konkuruje z polskim Lewiatanem, który u nas jest rewelacyjny i kupujemy właśnie w Lewiatanie :D Kiedyś muszę spróbować tych czipsów jarmużowych, bo nigdy nie jadłam ;:215 Kiedyś jesienią wykopywałam cebulki szczypiorku (trzymałam w piwniczce) i zimą sadziłam do doniczki...wyrastał własny szczypiorek :D A Ty jak uprawiasz w domu?
Śnieg to już mi dzisiaj fruwał, czasem z deszczem, a czasem bez, ale +2 i deszcz nie pozwolił mu zalec!
Ślizgam się, ślizgam kochana ;:oj
Trzymaj się cieplutko ;:196

Elżbietko tak siałam nasionka identycznie jak kapustę w kwietniu (w tunelu) i sadziłam do gruntu w maju. Na jesieni zbierałam co się dało, bo potem w pole wchodziły zające. Raz miałam piękne spore główki, ale niestety nie tylko mnie się spodobały. Teraz mam ogrodzony teren to może jeszcze się skuszę :wink:
Oj u mnie już parapet pełen roślin, bo zrobiłam eksperymentalnie jakieś sadzonki! na szczęście sukcesywnie padają więc może parapet się zwolni przed lutym ;:306
Zimnica straszliwa i ostatnie rośliny wciągam do domu, brr ;:196
Awatar użytkownika
Jatra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sie 2011, o 22:01
Kontakt:

Post »

:wit

Marysiu jak zawsze pełna wigoru jesteś , skąd ty czerpiesz tyle energii ;:oj

Piękne wschody i zachody słońca i jak ci się ogród wspaniale rozrósł . ;:oj
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Tereniu dziękuję Ci za miłe słowa i odwiedziny! pozwól, że razem poprowadzimy Gości na następnej części Wiejskiego ogrodu! która jest :arrow: tutaj.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”