Wiejski po przejściach cz.36
- ewarost
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 14 gru 2010, o 18:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Wiejski po przejściach cz.36
Marysiu tyle ciekawych rzeczy można u ciebie podczytać... o jarmużu, kapustkach, kurkach ...że musiałam zaznaczyć swoja obecność, No super
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 31 lip 2014, o 21:16
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witaj, Marysiu!
Powtórzę za Ewunią, że wiele można się w Twoim wątku nauczyć.
Właśnie wyczytałam ciekawe przepisy na wykorzystanie w kuchni jarmużu i szpinaku. M musi dużo tych warzyw spożywać, a u mnie cienko z różnorodnością przepisów. Z jarmużu jedynie chipsy robię i z jajeczkiem na oleju lnianym, a szpinak wyłącznie z jajkiem. Teraz dodam nowe sposoby, to mu trochę urozmaicę smakowo.
Wprawdzie nie uprawiam tych warzyw, ale w Bied... kupuję gotowe liście już umyte i świeżutkie.
A nie uprawiam, bo z miejscem dobrym dla ich uprawy krucho, zresztą na działkę trochę daleko, by choćby co drugi dzień biec po szpinak czy jarmuż.
Dobrze że piszesz o szczypiorku, który też już kupuję, a przecież mam taki prosty sposób na jego uprawę w domu. Zapomniałam. Cóż, SKS nie boli, nogi bolą.
Czytałam, że do Ciebie zbliża się zima ze śniegiem i lekkim mrozem, może być ślisko. Uważaj podczas wycieczek do kurnika.
Powtórzę za Ewunią, że wiele można się w Twoim wątku nauczyć.
Właśnie wyczytałam ciekawe przepisy na wykorzystanie w kuchni jarmużu i szpinaku. M musi dużo tych warzyw spożywać, a u mnie cienko z różnorodnością przepisów. Z jarmużu jedynie chipsy robię i z jajeczkiem na oleju lnianym, a szpinak wyłącznie z jajkiem. Teraz dodam nowe sposoby, to mu trochę urozmaicę smakowo.
Wprawdzie nie uprawiam tych warzyw, ale w Bied... kupuję gotowe liście już umyte i świeżutkie.
A nie uprawiam, bo z miejscem dobrym dla ich uprawy krucho, zresztą na działkę trochę daleko, by choćby co drugi dzień biec po szpinak czy jarmuż.
Dobrze że piszesz o szczypiorku, który też już kupuję, a przecież mam taki prosty sposób na jego uprawę w domu. Zapomniałam. Cóż, SKS nie boli, nogi bolą.
Czytałam, że do Ciebie zbliża się zima ze śniegiem i lekkim mrozem, może być ślisko. Uważaj podczas wycieczek do kurnika.
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lip 2006, o 20:04
Maryś za kapusty dziękuję ale nie będę ani siać ani sadzić jedynie na tą brukselkę się skuszę ale z nasionami nie ma problemu...po prostu dopiszę do listy zakupowej. Piszesz, że z rozsady miałaś brukselkę....czyli siałaś a jeżeli można wiedzieć kiedy. Myślałam żeby kupić na targu wczesna wiosną maleńkie sadzonki. Parapety będę miała zajęte przez pomidory i papryki no i kwiaty (kobea i dalie).
U nas też się ochłodziło po tym dzisiejszym deszczu i kto wie czy nad ranem nie będzie (-).
U nas też się ochłodziło po tym dzisiejszym deszczu i kto wie czy nad ranem nie będzie (-).
- Maska
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Kontakt:
Ewuniu to jest korzyść z naszego FO, piszemy co wiemy i przekazujemy swoje doświadczenia innym czytającym U Ciebie też wiele się dowiedziałam, bo dzielisz się doświadczeniami
Lucynko powtórzę i Tobie ...ile ja się u Ciebie nauczyłam, wypytywałam!
Nie kupuję w Biedronce prawie wcale więc nie wiedziałam nawet, że są takie ciekawe jarzynki. Niedaleka Biedronka konkuruje z polskim Lewiatanem, który u nas jest rewelacyjny i kupujemy właśnie w Lewiatanie Kiedyś muszę spróbować tych czipsów jarmużowych, bo nigdy nie jadłam Kiedyś jesienią wykopywałam cebulki szczypiorku (trzymałam w piwniczce) i zimą sadziłam do doniczki...wyrastał własny szczypiorek A Ty jak uprawiasz w domu?
Śnieg to już mi dzisiaj fruwał, czasem z deszczem, a czasem bez, ale +2 i deszcz nie pozwolił mu zalec!
Ślizgam się, ślizgam kochana
Trzymaj się cieplutko
Elżbietko tak siałam nasionka identycznie jak kapustę w kwietniu (w tunelu) i sadziłam do gruntu w maju. Na jesieni zbierałam co się dało, bo potem w pole wchodziły zające. Raz miałam piękne spore główki, ale niestety nie tylko mnie się spodobały. Teraz mam ogrodzony teren to może jeszcze się skuszę
Oj u mnie już parapet pełen roślin, bo zrobiłam eksperymentalnie jakieś sadzonki! na szczęście sukcesywnie padają więc może parapet się zwolni przed lutym
Zimnica straszliwa i ostatnie rośliny wciągam do domu, brr
Lucynko powtórzę i Tobie ...ile ja się u Ciebie nauczyłam, wypytywałam!
Nie kupuję w Biedronce prawie wcale więc nie wiedziałam nawet, że są takie ciekawe jarzynki. Niedaleka Biedronka konkuruje z polskim Lewiatanem, który u nas jest rewelacyjny i kupujemy właśnie w Lewiatanie Kiedyś muszę spróbować tych czipsów jarmużowych, bo nigdy nie jadłam Kiedyś jesienią wykopywałam cebulki szczypiorku (trzymałam w piwniczce) i zimą sadziłam do doniczki...wyrastał własny szczypiorek A Ty jak uprawiasz w domu?
Śnieg to już mi dzisiaj fruwał, czasem z deszczem, a czasem bez, ale +2 i deszcz nie pozwolił mu zalec!
Ślizgam się, ślizgam kochana
Trzymaj się cieplutko
Elżbietko tak siałam nasionka identycznie jak kapustę w kwietniu (w tunelu) i sadziłam do gruntu w maju. Na jesieni zbierałam co się dało, bo potem w pole wchodziły zające. Raz miałam piękne spore główki, ale niestety nie tylko mnie się spodobały. Teraz mam ogrodzony teren to może jeszcze się skuszę
Oj u mnie już parapet pełen roślin, bo zrobiłam eksperymentalnie jakieś sadzonki! na szczęście sukcesywnie padają więc może parapet się zwolni przed lutym
Zimnica straszliwa i ostatnie rośliny wciągam do domu, brr
- Jatra
- Od: 18 sie 2011, o 22:01
- Kontakt:
Marysiu jak zawsze pełna wigoru jesteś , skąd ty czerpiesz tyle energii
Piękne wschody i zachody słońca i jak ci się ogród wspaniale rozrósł .
- Maska
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Kontakt:
Tereniu dziękuję Ci za miłe słowa i odwiedziny! pozwól, że razem poprowadzimy Gości na następnej części Wiejskiego ogrodu! która jest tutaj.