![Very Happy :D](./images/smiles/icon_biggrin.gif)
Rośliny ozdobne w uprawie producenckiej cz. I (2013- 2017)
-
- 200p
- Od: 9 mar 2017, o 21:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Rośliny ozdobne w uprawie producenckiej
pelargonia rabatowa z węża to u mnie nie przejdzie, do rozdrabniania torfu to maszyna aczkolwiek torf z Laveksy jest ok i rozsypuje się bez problemu na stole, pod warunkiem że jest świeży. Stoły zalewowe to fajna sprawa ale nie wiem jak u Was u mnie zdarza się zjawisko ,,zamokrzonych,, tzn na 100 doniczek jest kilka mokrych, które za nic nie chcą wyschnąć
i nie dla tego że stoją niżej czy coś, jak podlewa Pani to jest kontrola.No oczywiście o pelargoni rabatowej mówię bo reszta leci z węża albo ze zraszaczy.
![Very Happy :D](./images/smiles/icon_biggrin.gif)
Stoły fajna sprawa ale tylko i wyłącznie jak kupujesz już gotowe i porządnie zrobione a to niestety jest bardzo drogi interes. Robiąc stoły samemu z płyty OSB o wymiarze 1.25x2.5 dla np 10 tys pelargonii sadzonych w doniczek fi12, na samo posadzonie bez rozstawienia potrzeba 50 takich stołów. Po rozstawieniu potrzeba już 100 . Po sezonie wszystkie folie na stołach trzeba wymienić, bo zawsze jest tak, że znajdzie się jakaś dziurka, przez którą leci woda i niestety płyta zaczyna nasiąkac. Poziomowanie to też trochę zabawy. Jak dla mnie, to przy większej produkcji doniczek takich stołów nie opłaca się robić. No ale niestety mało kogo stać na to, żeby kupić fajne stoły zalewowe, z którymi nie będzie problemu.
- Zibi_41
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 maja 2010, o 21:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Fakt, zrobienie porządnych stołów to spory wydatek, ale nie robisz ich na jeden sezon. U mnie najstarsze mają 5 lat, zdażało się że zalewało płytę ale się trzymają. Dp wykładania najlepiej nadaje się folia tunelowa, daję taką UV2 i wytrzymuje bez problemu dwa lata. Po rabatówce rosną na nich chryzantemy, czyli pracują dwa razy. Przelanie zdaży się też z węża i przy każdej innej metodzie... Stoły pierwszy raz widziałem u znajomego ogrodnika, właśnie pod pelargoniami, ale o takich to tylko pomażyć... Stały na metalowych szynach, stół przyt stole, jedno przejście. Wchodząc między nie wystarczyło pozostałe przesunąć elektrycznie... Same wypełniały się wodą według programu i same ją spuszczały, czysta ameryka i wygoda
![vic :uszy](./images/smiles/uszy.gif)
Pozdrawiam Euzebiusz , Od ugoru do ... cz.1, Część 2,
Moje wątki, Sprzedam sadzonki chryzantem drobnokwiatowych 2024r
Moje wątki, Sprzedam sadzonki chryzantem drobnokwiatowych 2024r
-
- 200p
- Od: 8 lut 2017, o 17:10
Czy przy takiej pogodzie, skarlać jeszcze bratka przed zimą?Mam skarlacz który nazywa się Antywylegacz, w jakich proporcach go dać na bratka bo nie jest napisane?
Nie ma najmniejszego sensu, żebyś jeszcze teraz go skarlał.
-
- 200p
No Panowie potrzebuję Waszej rady która firma ma ładniejszą czerwoną bluszczolistną pojedynczą pelargonię Vitroflora czy Plantpol pilnie potrzebuję odpowiedzi.
-
- 200p
- Od: 26 gru 2011, o 16:36
-
- 200p
- Od: 8 lut 2017, o 17:10
Florensisstokrotka12345 pisze:No Panowie potrzebuję Waszej rady która firma ma ładniejszą czerwoną bluszczolistną pojedynczą pelargonię Vitroflora czy Plantpol pilnie potrzebuję odpowiedzi.
![Smile :)](./images/smiles/icon_smile.gif)
-
- 200p
Dzięki! Wiem że Selekta ma świetne sadzonki bo na nich pracowałam ale coś nam ostatnio nie po drodze
A do florentisa nie dzwoniłam ciekawe czy mają depot gdzieś niedaleko!
![Sad :(](./images/smiles/icon_sad.gif)
Panowie/ Panie jaką polecacie maskę do oprysków? Najlepiej gdyby był do niej jakiś kostium.
Taka w zupełności wystarczy przy opryskach bardziej szkodliwych a do tych mniej może być ta jednorazowa. Wszystko zależy też to tego jaki mamy opryskiwacz.
co do kombinezonu to najlepiej taki
Tani wielokrotnego użytku można go wyprać
Linki do portalu handlowego usunięte/Adm.
co do kombinezonu to najlepiej taki
Tani wielokrotnego użytku można go wyprać
Linki do portalu handlowego usunięte/Adm.
Co do tego czy śnieg się zsunie to mam obawy minimalny kąt dla folii to chyba 45st. Co do ogrzewania powiedz ile chcesz wydać i od kiedy chcesz grzać i ile stopni chcesz osiągnąć i jaką folie dajesz może coś doradzę. Wysiewa ktoś begonie bulwiasta?
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Kontakt:
Posty dot. relacji z budowy tunelu zostały przeniesione do wątku tematycznego
viewtopic.php?f=5&t=42746
viewtopic.php?f=5&t=42746
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 14 gru 2017, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam,
Prosze o pomoc.
Mam zamiar wsadzić Lwia paszcze pod tunel foliowy na kwiat cięty. Jeszcze nigdy się nie zajmowałem uprawa tego kwiatu i chciałbym się poradzić w kilku kwestiach.
1. Czy mogę zasiac lwia pasze na poczatku stycznia i przechowywac pod tunelem podgrzewanym rozsade? (chcialbym zapikowac ja na poczatku lutego a pod tunel foliowy wsadzic na poczatku marca.
2 czy jest mozliwe aby lwia paszcza zakwitła na poczatek maja albo przynajmniej w polowie?
3 Jak gesto nalzezy zasadzic kwiaty? przypomne ze tunel ma rozmiary 3mx 33m
4 czy z jednego zasadzonego kwiatka jest jedna sztuka lwiej paszczy czy są one wielopędowe?
Prosze o pomoc.
Mam zamiar wsadzić Lwia paszcze pod tunel foliowy na kwiat cięty. Jeszcze nigdy się nie zajmowałem uprawa tego kwiatu i chciałbym się poradzić w kilku kwestiach.
1. Czy mogę zasiac lwia pasze na poczatku stycznia i przechowywac pod tunelem podgrzewanym rozsade? (chcialbym zapikowac ja na poczatku lutego a pod tunel foliowy wsadzic na poczatku marca.
2 czy jest mozliwe aby lwia paszcza zakwitła na poczatek maja albo przynajmniej w polowie?
3 Jak gesto nalzezy zasadzic kwiaty? przypomne ze tunel ma rozmiary 3mx 33m
4 czy z jednego zasadzonego kwiatka jest jedna sztuka lwiej paszczy czy są one wielopędowe?