Hippeastrum/Amarylis - porady ,uwagi, zapytania cz.2
Re: Hippeastrum/Amarylis - porady ,uwagi,zapytania cz.2
Tomek, dużo fajnych informacji.
U mnie największy problem to ... niska temperatura. Trzymam cebule w nieogrzewanym pokoiku, zawsze otwarte okno ale czy jest tam 15 stopni czy wiecej to nawet nie wiem.
Agneska ... pożyjemy, zobaczymy. Ostatnio jak zamiast marilyn zakwitł piekny lion wysłałam fotke do sprzedawcy i dostałam właściwą cebulę (juz gratis).
Bogutka
U mnie największy problem to ... niska temperatura. Trzymam cebule w nieogrzewanym pokoiku, zawsze otwarte okno ale czy jest tam 15 stopni czy wiecej to nawet nie wiem.
Agneska ... pożyjemy, zobaczymy. Ostatnio jak zamiast marilyn zakwitł piekny lion wysłałam fotke do sprzedawcy i dostałam właściwą cebulę (juz gratis).
Bogutka
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Tomek do nawożenia wystarczy zwykły nawóz do kwitnących, który zdaje egzamin z moich obserwacji nie ma sensu kombinować.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Norbert, właśnie u mnie się takie nawożenie nie sprawdza, albo najwyżej jest mało skuteczne. Po sezonie muszę stwierdzić, że średnica cebul się nie zmieniła od poprzedniego sezonu. A liczyłem na znaczny przyrost po latach zaniedbań. Dlatego też od nowego sezonu zacznę kombinować i stosować lepsze metody, najlepiej te już sprawdzone
Do mojego poprzedniego posta dodam, że hipeastrum lubi nawożenie organiczne, jest to w tym przypadku podobno najbardziej skuteczne. Ale nie mogą być to nawozy bogate w azot.
Warto rośliny wystawić latem na zewnątrz w półcieniste miejsce, najlepiej w drugiej połowie czerwca, kiedy jest już bardzo ciepło lub upalnie. Ale wtedy trzeba uważać na pobzygę cebularza. W tym roku zeżarł mi wiele cebulowych w ogrodzie, dobrze, że nie wystawiłem hipeastrów.
Do mojego poprzedniego posta dodam, że hipeastrum lubi nawożenie organiczne, jest to w tym przypadku podobno najbardziej skuteczne. Ale nie mogą być to nawozy bogate w azot.
Warto rośliny wystawić latem na zewnątrz w półcieniste miejsce, najlepiej w drugiej połowie czerwca, kiedy jest już bardzo ciepło lub upalnie. Ale wtedy trzeba uważać na pobzygę cebularza. W tym roku zeżarł mi wiele cebulowych w ogrodzie, dobrze, że nie wystawiłem hipeastrów.
- norbert76
Tomek mylisz się, hippeastrum potrzebuje słonecznego stanowiska, im więcej słońca tym lepiej. Jeśli u Ciebie słabo rośnie to po prostu ma za mało słońca. Na zewnątrz wystaw na słońce już na wiosnę po przymrozkach, a zobaczysz różnicę.
Kolejny sezon, id kiedy trzymam na zachodnim parapecie, rosną bardzo dobrze, mają duże przyrosty, krótkie sztywne liście. W półcieniu hippeastrum rośnie słabo, ma długie wiotkie liście i problemy z kwitnieniem.
Kolejny sezon, id kiedy trzymam na zachodnim parapecie, rosną bardzo dobrze, mają duże przyrosty, krótkie sztywne liście. W półcieniu hippeastrum rośnie słabo, ma długie wiotkie liście i problemy z kwitnieniem.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Chodziło mi o stanowisko półcieniste w czasie upałów na zewnątrz. W domu ja też trzymam na zachodnim parapecie i południowym - tam jest dużo słońca i tak jest dla nich najlepiej. Chodziło mi o to, żeby ich słońce na zewnątrz nie wypaliło za bardzo - w naturze niektóre gatunki hippeastrum rosną w widnych lasach.
- norbert76
Od wiosny do jesieni, włączając okres gorących dni, cały czas u mnie stoi na zewnątrz.
Ani razu słońce nie popaliło liści, a wręcz przeciwnie. Nie wiem jakie odmiany rosną w lasach, ale większość z nas uprawia hybrydy wyprodukowane w europejskich szklarniach i są to raczej popularne odmiany.
Ani razu słońce nie popaliło liści, a wręcz przeciwnie. Nie wiem jakie odmiany rosną w lasach, ale większość z nas uprawia hybrydy wyprodukowane w europejskich szklarniach i są to raczej popularne odmiany.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- ivonar
- Od: 25 lut 2016, o 01:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Rozpoczęłam dyskusję o "palmówkach". Powód był banalny. Zauważyłam, że Agneska wiele roślin z powodzeniem uprawia w takich doniczkach. I nic niedobrego nie maiłam na myśli. Wszystkie rośliny Agneski są zadbane i bardzo ładne. I tyle. Swoje hipeastra mam w doniczkach storczykowych, bo mogę obserwować korzenie i podłoże, a to ułatwia mi podlewanie. Pomysł zaczerpnęłam od Raflezji. Teraz zimują w zamykanej szafie na nieogrzewanym ganku. Siedzą doniczkach, ale podłoże wysuszyłam zupełnie. Pierwszy raz mam hippeastrum. Mam nadzieję, że dam radę doprowadzić je do ponownego kwitnienia.
Per aspera ad astra
Zakręcona na zielono - zapraszam
- norbert76
Ale bardzo dobrze, że wyszedł temat o palmówkach, dzięki temu mamy kolejne doświadczenie w uprawie tych roślin.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- onectica
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
No bo zasadniczo hipeastrum mają spore korzenie.
- ivonar
Z tymi korzeniami, to u mnie było różnie. Wiosną kupiłam dwie kwitnące roślinki. Jedna cebula była naprawdę wielka. Korzenie miała zdrowe, ale czy aż tak wielkie, to nie mam przekonania. Druga cebula była dużo mniejsza, a korzeni było dużo i długie.Od koleżanki dostałam roślinę po kwitnieniu, bo chciała ja wyrzucić. Kwitła pięcioma kwiatami, a cebula była mała i korzenie co najwyżej mierne, choć zdrowe. Takiego kwitnienia, to ja nie widziałam. Szkoda, że nie zrobiłam zdjęcia. Ta cebula wydała młodą, która, już u mnie, wypuściła liść. Nie oddzielałam jej. Liść zżółkł i usunęłam go. Teraz razem z cebulą mateczną zimują w jednej doniczce.
Per aspera ad astra
- norbert76
Z moich skromnych obserwacji pozostawienie cebuli przybyszowych, wpłynęło na poźniejszy brak kwitnienia. Ciekawe, jak to wygląda u innych?
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- ivonar
Norbercie, czyli co? Radzisz usunąć cebulę przybyszową? Dzisiaj zaglądałam do szafy. Stan cebul bez zmian.
Per aspera ad astra
- norbert76
Nie teraz, ale przed sezonem czyli wczesną wiosną. Ja będę właśnie rozsadzać, bo mam ich chyba z 5. Kwestia czy ta u Ciebie nie będzie za młoda na oddzielenie.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta