Kolekcje Floriana cz.1
- takasobie
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Kolekcje Floriana cz.1
Niewątpliwie astry to wspaniałe kwiaty, zwłaszcza dla owadów, które jesienią już nie mają wiele do wyboru!
Na Twoich zdjęciach wyglądają szałowo!
Na Twoich zdjęciach wyglądają szałowo!
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
- Blueberry
- Od: 7 kwie 2013, o 22:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Piękne portrety za to właśnie trzeba cenić astry - jesienią przyciągają całe bogactwo owadów zapylających
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
- JAKUCH
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
Florianie śliczny ten żółty aster ,ten pełny również i wrzosolistny .Czyli sezon daliowy zakończony, a wszystkie cudeńka już w przechowalni.Ja również juz wróciłam na forumowe łono
- ewelkacha88
- Od: 22 maja 2013, o 17:54
Witaj . No , no Twoje dalie faktycznie mają królewskie warunki - 15 m2 to sporo . O tym, że astry to bogata rodzina dowiedziałam się już w zeszłym roku obserwując Twój wątek . Astry masz przepiękne a ujęcia z owadami najbardziej mi się podobają . Pozdrawiam i słoneczka życzę .
- Florian Silesia
- Od: 3 lip 2016, o 19:56
Miłko, w realu astry równie piękne! Dalie w tym roku długo kwitły więc mniej czasu poświęcałem astrom. Teraz nadrabiam
Bardzo dobry mieszaniec; zwłaszcza dla osób, które rzadziej bywają na działce jesienią. Ten aster zakwita już w sierpniu:
zbliżenie:
Natalio, dziękuję. Tak, astry to rośliny miododajne i jesienią są wręcz bezcenne! Nie tylko pszczoły i motyle lubią astry
ale to taki żart więc teraz na poważnie takie widoki to codzienność, gdy kwitną astry:
więc pojawił się w końcu reprezentant astra nowoangielskiego. Nazywam je astrami królewskimi, bo są majestatyczne i wyjątkowe pod wieloma względami (np. pachną) więc w większym oddaleniu ta sama odmiana:
Dziękuję Jadziu za pochwałę astrów. Widzę, że podoba Ci się wiele z nich? A ten? Wyróżnia się sztywnymi błyszczącymi listkami i niewielkimi rozmiarami (15cm). Zanim zakwitnie, wygląda jak jakaś krzewinka (jagoda albo golteria):
Ewelino, dalie zasługują na królewskie traktowanie. Sam wykładałem terakotę w ich piwnicy, by miały ładnie
Astry z owadami - to tak dla podkręcenia nastroju Ale faktycznie - to dobry duet więc następna taka fota.
Uwielbiam tego astra nowoangielskiego! Ta skrętoległość płatków - unikatowa!
Bardzo dobry mieszaniec; zwłaszcza dla osób, które rzadziej bywają na działce jesienią. Ten aster zakwita już w sierpniu:
zbliżenie:
Natalio, dziękuję. Tak, astry to rośliny miododajne i jesienią są wręcz bezcenne! Nie tylko pszczoły i motyle lubią astry
ale to taki żart więc teraz na poważnie takie widoki to codzienność, gdy kwitną astry:
więc pojawił się w końcu reprezentant astra nowoangielskiego. Nazywam je astrami królewskimi, bo są majestatyczne i wyjątkowe pod wieloma względami (np. pachną) więc w większym oddaleniu ta sama odmiana:
Dziękuję Jadziu za pochwałę astrów. Widzę, że podoba Ci się wiele z nich? A ten? Wyróżnia się sztywnymi błyszczącymi listkami i niewielkimi rozmiarami (15cm). Zanim zakwitnie, wygląda jak jakaś krzewinka (jagoda albo golteria):
Ewelino, dalie zasługują na królewskie traktowanie. Sam wykładałem terakotę w ich piwnicy, by miały ładnie
Astry z owadami - to tak dla podkręcenia nastroju Ale faktycznie - to dobry duet więc następna taka fota.
Uwielbiam tego astra nowoangielskiego! Ta skrętoległość płatków - unikatowa!
- pelagia72
- Od: 2 mar 2009, o 21:09
Florian
Bardzo piękne astry Wreszcie pokazałeś nowoangielskie.
''Barrs blue'' też mam , tylko się zastanawiam teraz czy to on, jakiś potargany bardziej mój jest.
A te najbardziej popularne fioletowo - różowe, które większość z nas ma to jak się nazywają
Mam zawsze problem z tym. Podpowiesz
No z tą terakotą to mnie rozwaliłeś Chyba nikt takiej czci tym kwiatom, a raczej ich organom przetrwalnym nie oddaje
Powinieneś medal dostać, szkoda , że w Anglii nie mieszkamy.
Poproszę jeszcze jakieś zdjęcia astrów
Hehe a jedno z moich pudeł z daliami pojechało ostatnio do Sopotu i wróciło
Bardzo piękne astry Wreszcie pokazałeś nowoangielskie.
''Barrs blue'' też mam , tylko się zastanawiam teraz czy to on, jakiś potargany bardziej mój jest.
A te najbardziej popularne fioletowo - różowe, które większość z nas ma to jak się nazywają
Mam zawsze problem z tym. Podpowiesz
No z tą terakotą to mnie rozwaliłeś Chyba nikt takiej czci tym kwiatom, a raczej ich organom przetrwalnym nie oddaje
Powinieneś medal dostać, szkoda , że w Anglii nie mieszkamy.
Poproszę jeszcze jakieś zdjęcia astrów
Hehe a jedno z moich pudeł z daliami pojechało ostatnio do Sopotu i wróciło
- JAKUCH
W podobnej tonacji przyniosłam sobie jesienią od koleżanki też jest niski .Jednak ten nowoangielski skrętopłatkowy ładniejszy
- Locutus
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Już się bałem, że nic innego poza daliami w Twoim ogrodzie nie ma. :-P Cudne astry!
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI
- Florian Silesia
Agnieszko, mieliśmy odwadnianie fundamentów właśnie w tej części piwnicy, gdzie przechowuję dalie więc przy okazji remontu pobawiłem się w kafelkarza
Aster 'Barr's Blue' bywa czasem rozczochrany. Wybrałem najładniejszy, reprezentatywny kwiatek do zdjęcia. A te różowofioletowe to zazwyczaj "kundelki" Astry nowoangielskie łatwo się krzyżują, wysiewają i wychodzą właśnie takie. Choć mam jeden odmianowy w podobnym kolorze:
Jadziu, ciekaw jestem, czy Twój to też aster ovatus? To dość rzadka grupa.
'Barr's Blue' jako jedyny ma takie płatki!
A skoro mowa o niskich astrach - najbardziej znany gatunek - aster dumosus:
Loki, nie ma co się bać; u mnie można liczyć na 4 kolekcje gatunkowe i trochę dodatków Właśnie sadzę tulipany po wykopanych daliach.
A pomiędzy astrami rośnie jeszcze taka oto roślina. Nawet nie jest spokrewniona z astrami (sadźcowate) ale jakoś się wpasowała wysokością, porą kwitnienia i kolorem do astrów:
aster o buraczkowych pędach:
Aster 'Barr's Blue' bywa czasem rozczochrany. Wybrałem najładniejszy, reprezentatywny kwiatek do zdjęcia. A te różowofioletowe to zazwyczaj "kundelki" Astry nowoangielskie łatwo się krzyżują, wysiewają i wychodzą właśnie takie. Choć mam jeden odmianowy w podobnym kolorze:
Jadziu, ciekaw jestem, czy Twój to też aster ovatus? To dość rzadka grupa.
'Barr's Blue' jako jedyny ma takie płatki!
A skoro mowa o niskich astrach - najbardziej znany gatunek - aster dumosus:
Loki, nie ma co się bać; u mnie można liczyć na 4 kolekcje gatunkowe i trochę dodatków Właśnie sadzę tulipany po wykopanych daliach.
A pomiędzy astrami rośnie jeszcze taka oto roślina. Nawet nie jest spokrewniona z astrami (sadźcowate) ale jakoś się wpasowała wysokością, porą kwitnienia i kolorem do astrów:
aster o buraczkowych pędach:
- JAKUCH
Florianie na identyfikacje trzeba będzie poczekać aż zakwitnie, a to jeszcze sporo wody upłynie Astry są oblegane przez owady można przez pół dnia siedzieć przy nich i focić różnorakie owady .Ja z niecierpliwością bedę czekać na nowy sezon kiedy znów zaczną pojawiać się Koliberki czyli Fruczaki na goździkach i ostrogowcu i ciekawe czy pojawi sie również w przyszłym roku Paź królowej.Swoje doniczki z tulipanami też wyciągam po przekwitnięciu , a w to miejsce wędrują dalie
- Florian Silesia
Jadziu, w takim razie będziemy czekać do następnego sezonu. I dalii mam dużo i tulipanów (prawie 3 tys. cebulek) więc trzeba to posadzić z głową, by nie było pustych plam w ogrodzie, kiedy dane rośliny są nieatrakcyjne.
Jednego astra wąskolistnego już pokazałem. Dziś kolej na jego miniaturową wersję. Wygląda bardzo delikatnie dzięki wąziutkim listkom:
Kolejny z niskich astrów krzaczastych:
i nowobelgijski:
Jednego astra wąskolistnego już pokazałem. Dziś kolej na jego miniaturową wersję. Wygląda bardzo delikatnie dzięki wąziutkim listkom:
Kolejny z niskich astrów krzaczastych:
i nowobelgijski:
- pelagia72
- Od: 2 mar 2009, o 21:09
Forku
Piękne astry pokazujesz
Judyta bardzo oryginalna
Malutki karzełek bardzo delikatny, aż człowiek by się bał ,że go rozdepcze.
U nas pozostały jedynie nowoangielski ''Bars blue'' i ''Św. Jadwiga''
Piękne astry pokazujesz
Judyta bardzo oryginalna
Malutki karzełek bardzo delikatny, aż człowiek by się bał ,że go rozdepcze.
U nas pozostały jedynie nowoangielski ''Bars blue'' i ''Św. Jadwiga''
Witam p .Florianie kolekcje kwiatów przewspaniałe normalnie nie można od nich oderwać oczu ciągle sie chce więcej i więcej a tu już koniec
czekam na dalsze łał
czekam na dalsze łał