Epipremnum - wymagania,pielęgnacja
- raflezja
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 lip 2009, o 21:51
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Scindapsus
Oczywiście, ze można. Tylko musisz pamiętać o nawożeniu, bo podłoże kaktusowe jest zwykle mineralne - jałowe.
Ja jestem fanka kokosu jednak. To znaczy podłoża na bazie ziemi uniwersalnej, włókien kokosowych grubych, keramzytu i perlitu. Sprawdza sie u mnie przy obrazkowatych. Tylko tez jest stosunkowo jałowe.
Ja jestem fanka kokosu jednak. To znaczy podłoża na bazie ziemi uniwersalnej, włókien kokosowych grubych, keramzytu i perlitu. Sprawdza sie u mnie przy obrazkowatych. Tylko tez jest stosunkowo jałowe.
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
- Agneska
- Od: 1 lis 2015, o 09:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Podobno te podłoża kokosowe są często przesolone (płukane wodą morską). Nie wiem gdzie można byłoby takie dobre podłoże kokosowe kupić. Poza tym czy ono jest przepuszczalne czy łatwo w nim scindapsusa przelać?
Pozdrawiam
Agneska
Agneska
- raflezja
Pierwsze słyszę o zasoleniu.
U mnie się sprawdza i z tego co wiem, to u kilku innych osób też. Właśnie zamówiłam suche kostki czipsów.
Podłoże, w skład którego wchodzi kokos jest bardzo dobrze przepuszczalne.
U mnie się sprawdza i z tego co wiem, to u kilku innych osób też. Właśnie zamówiłam suche kostki czipsów.
Podłoże, w skład którego wchodzi kokos jest bardzo dobrze przepuszczalne.
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
- Agneska
Muszę zatem spróbować go dla mojego scindapsusa. W jakich proporcjach przygotowujesz podłoże z kokosem dla tej właśnie rośliny (i innych obrazkowatych)?
Pozdrawiam
Agneska
Agneska
- raflezja
Na oko. Niestety nie potrafię podac proporcji.
Na pewno 2 objętości czipsów kokosowych, jedna obj. włókna kokosowego, jedna obj ziemi uniwersalnej i dodatek perlitu i keramzytu.
Na pewno 2 objętości czipsów kokosowych, jedna obj. włókna kokosowego, jedna obj ziemi uniwersalnej i dodatek perlitu i keramzytu.
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
- Agneska
Dzięki, właśnie o to mi chodziło. Nie musi być dokładnie jak w aptece. 

Pozdrawiam
Agneska
Agneska
- onectica
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
Re: Epipremnum - wymagania,pielęgnacja
Dlaczego mój Marble Queen, który dotąd był pięknie biało-zielony, zaczyna się robić zielono-żólty?
Chodzi o światło, podłoże, nawóz, czy jeszcze coś innego?
Chodzi o światło, podłoże, nawóz, czy jeszcze coś innego?
- ivonar
- Od: 25 lut 2016, o 01:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ta roślinkę kupiłam prawie rok temu, jako szczepkę z kilkunastoma listkami. Tak mi urosła

W sezonie dwa razy przesadzałam, bo korzenie uciekały z doniczki. Teraz prowadzę ją na pałąku, który przymocowany jest do doniczki pomocą "trytytek".

W sezonie dwa razy przesadzałam, bo korzenie uciekały z doniczki. Teraz prowadzę ją na pałąku, który przymocowany jest do doniczki pomocą "trytytek".
Per aspera ad astra
Zakręcona na zielono - zapraszam
Zakręcona na zielono - zapraszam
- Hoodedcrow
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 14 lip 2018, o 14:31
Od dłuższego czasu poszukuję wytycznych jak odróżnić epipremnum od podobnych filodendronów. Znalazłam kilka powtarzających się informacji w artykułach, czy ktoś kto ma obie rośliny mógłby potwierdzić?
1. Młode liście E. są błyszczące z lekko wypukłą fakturą, F. matowe i raczej gładkie przez całe "życie" liścia.
2. E. wyraźnie zgięte w środku, wzdłuż głównego nerwu, F. płaskie
3. Pstrość liści u E. drobniejsza i mniej stabilna, u F. wyraźnie ograniczona (z wyjątkami, więc to taki punkt pomocniczy)
4. F. wyraźniejszy "drip tip" na końcu liścia niż u E.
5. Ogonki liściowe F. całkiem gładkie, E. nie.
6. Nowe liście chronione przez błonkę, która wysycha i odpada(cataphyll) - F., bez błonki - E.
7. E. lepiej znosi mniejszą ilość światła i suche powietrze, a F. niższe temp. i jest mniej wrażliwy na przelanie, ale łatwo o poparzenie, o które trudno u E.
8. Młode liście E. są zazwyczaj podobnego koloru lub jaśniejszego, F. często czerwonawe/różowawe/oliwkowe
9. Korzenie powietrzne E. pojedynczy, grubszy. F. kilka delikatnych.

1. Młode liście E. są błyszczące z lekko wypukłą fakturą, F. matowe i raczej gładkie przez całe "życie" liścia.
2. E. wyraźnie zgięte w środku, wzdłuż głównego nerwu, F. płaskie
3. Pstrość liści u E. drobniejsza i mniej stabilna, u F. wyraźnie ograniczona (z wyjątkami, więc to taki punkt pomocniczy)
4. F. wyraźniejszy "drip tip" na końcu liścia niż u E.
5. Ogonki liściowe F. całkiem gładkie, E. nie.
6. Nowe liście chronione przez błonkę, która wysycha i odpada(cataphyll) - F., bez błonki - E.
7. E. lepiej znosi mniejszą ilość światła i suche powietrze, a F. niższe temp. i jest mniej wrażliwy na przelanie, ale łatwo o poparzenie, o które trudno u E.
8. Młode liście E. są zazwyczaj podobnego koloru lub jaśniejszego, F. często czerwonawe/różowawe/oliwkowe
9. Korzenie powietrzne E. pojedynczy, grubszy. F. kilka delikatnych.
- norbert76
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
Nie znam Filodendrona podobnego do Epipremnum.
7. Jedne i drugie są podobnie wrażliwe na przelanie, oba są podobnie wrażliwe na słońce. Poza tym wrzucasz do jednego worka wszystkie gatunki zarówno jednych, jak i drugich roślin, które jednak mogą różnie na nie reagować.
7. Jedne i drugie są podobnie wrażliwe na przelanie, oba są podobnie wrażliwe na słońce. Poza tym wrzucasz do jednego worka wszystkie gatunki zarówno jednych, jak i drugich roślin, które jednak mogą różnie na nie reagować.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- Hoodedcrow
Jak to nie? Pełno jest zdjęć podpisanych naprzemiennie jako odmiana epipremnum albo filodendrona pnącego, szczególnie pstrokate. Po ang. to już wszystko kończy podpisane jako pothos. Tu na zdj obok siebie filo i epipremnum
PS nie ja wrzucam, bo to zbiór z różnych stron internetu, dlatego pisze tu żeby potwierdzić albo zaprzeczyć.
PS nie ja wrzucam, bo to zbiór z różnych stron internetu, dlatego pisze tu żeby potwierdzić albo zaprzeczyć.
- norbert76
Bo to są błędy w nazewnictwie. Niestety wielu nazywa epipremnum jako filodendron, stąd pomyłki. Niemniej jedne i drugie zupełnie inaczej wyglądają.
Jeśli chodzi o zdjęcie, to przecież ewidentnie widać że po lewej filodendron, a po prawej epipremnum i to na pierwszy rzut oka.
Jeśli chodzi o zdjęcie, to przecież ewidentnie widać że po lewej filodendron, a po prawej epipremnum i to na pierwszy rzut oka.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- Hoodedcrow
Oj Norbert wiadomo że ktoś obcykany to powie że kompletnie inne, ale jakby nie stały obok siebie, a ktoś nie zna różnic to nie jest takie znowu oczywiste. Np. gdyby nie kolor młodych liści dla mnie e. Neon i p. hederaceu oxycardium neon to bym nie odróżniła tak hop siup.
- norbert76
Nie trzeba być "obcykanym", epipremnum niezależnie od odmiany jest bardzo charakterystyczne i naprawdę ciężko pomylić z filodendronem. Kształt, faktura liści jest inna, a przede wszystkim dostępność. Łatwiej i pewnie za niższą cenę kupisz epipremnum niż filodendrona.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- Hoodedcrow
No to zdziwiłbyś się ile na grupach jest pytań czy na zdjęciu jest filo czy epi zwłaszcza kupione pod nazwą zielony mix
. Np. ja jako prawie totalny roślinowy laik do dziś praktycznie nie wiedziałam po czym je odróżnić czyli właśnie tej fakturze itp. bo jak sam zauważyłeś są często błędnie nazywane.