Kawon ( arbuz ) - część 8
- seedkris
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Kawon ( arbuz ) - część 8
Moi domownicy zjedli wszystkie owoce Złoto Wolicy. Te zielone stoją na strychu do tej pory i nie ma chętnych. Pewnie pójdą na kompost.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
- hanusia19888
- 100p
- Od: 6 kwie 2017, o 14:44
Będzie w tym roku wymiana nasionkowa?? Bo zamawiam nasionka kawona z aliexpress i moge kupic więcej i wyslac na wymiane 

Hanuśka
- Skoanna
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 28 sty 2016, o 19:41
- Kontakt:
Prawdopodobnie będzie, bo już jest świstak dyniowyhanusia19888 pisze:Będzie w tym roku wymiana nasionkowa?? Bo zamawiam nasionka kawona z aliexpress i moge kupic więcej i wyslac na wymiane

Nie wolno w lesie kląć, kapelusz trzeba zdjąć
Pozdrawiam Violetta
Pozdrawiam Violetta
- Marconi_exe
- 1000p
- Od: 10 kwie 2010, o 00:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:

Arbuz cało-listny z Ukrainy. Wygląda na niedojrzałego ale jest najsłodszy ze wszystkich które miałem w tym roku. Aha i na talerzu widać najlepszy sposób krojenia arbuza.
Pan stworzył z ziemi lekarstwa, a człowiek mądry nie będzie nimi gardził. Syracha 38
Marek
Marek
Ile ważył okaz z ostatniego postu ?
Wygląda świetnie .
Wygląda świetnie .
Marconi_exe napiszesz coś więcej o tym arbuzie z Ukrainy? Czy jest plenny, czy robiłeś rozsadę?
- Agnieszka1234
- 200p
- Od: 29 sty 2016, o 09:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja w tym roku po raz pierwszy uprawiałam arbuzy.
Doczekałam się pięciu sztuk największy 7 kg, następnie 5 kg i trzy już mniejsze nawet nie ważone.
Szykuję się na przyszły rok, bardzo interesuje mnie odmiana Złoto Wolnicy i Orangello jak macie jakieś rady i uwagi to chętnie poczytam.
Pozdrawiam
Doczekałam się pięciu sztuk największy 7 kg, następnie 5 kg i trzy już mniejsze nawet nie ważone.
Szykuję się na przyszły rok, bardzo interesuje mnie odmiana Złoto Wolnicy i Orangello jak macie jakieś rady i uwagi to chętnie poczytam.
Pozdrawiam
Do czasu kwitnienia trzymałam przykryte włókniną. Miały ciepło i zacisznie.
Cześć jestem tu nowy uprawiam arbuzy 4 lata
Postanowiłem założyć konto na forum żeby dowiedzieć się więcej o uprawie tej rośliny, podzielić się informacjami z innymi itp.
Witam wszystkich serdecznie
Postanowiłem założyć konto na forum żeby dowiedzieć się więcej o uprawie tej rośliny, podzielić się informacjami z innymi itp.
Witam wszystkich serdecznie
Cześć jestem tu nowy uprawiam arbuzy już 4 rok.
- Aguss85
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 lut 2016, o 18:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Zerwałam wczoraj ostatniego, zapomnianego arbuza z kompostownika, był dojrzały i nie zgnił ani nie przejrzał, ale już mało słodki (trafił się kurom). Liście dawno skończyły wegetować, ale chłodna jesień i zasłonięcie liśćmi kobei dobrze go zakonserwowały i sobie wisiał w siateczce jakby w chłodni
Dawno wyjęłam znaczniki, ale po kolorze myślę, że był to mały Orangeglo.

"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
-
- 100p
- Od: 20 sie 2017, o 10:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
W tym roku zasadziłem pod koniec czerwca wprost do gruntu nasiona arbuzów. Dzięki sprzyjającej pogodzie wyrosły mi a jeden miał ponad 1kg wagi. Nigdy nie spodziewałbym się że u mnie na działce wyrosną arbuzy
. Wiosną zamierzam wziąć się na poważnie za uprawę maks 10 krzaków arbuzów. Mam w planach posadzić odmiany Rosario F1 i Złoto Wolicy. Czy pod uprawę arbuzów należy jakoś specjalnie przygotować stanowisko? Kiedy najlepiej wysadzić w domu do doniczek nasiona? Macie może jakieś inne cenne wskazówki?

- Mandolina95
- 100p
- Od: 13 lip 2016, o 22:00
Maricn takie nasiona mogą być z wolnego zapylenia (WZ). Równie dobrze mogą to być inne odmiany ;)
Identyfikując z drugiego zdjęcia to te pierwsze ( małe czarne, gładkie) wyglądają mi na Złoto Wolicy. Drugie ( ciemne z przetarciami ) to Rosario. Trzecie (większe, jasne i bardziej okrągłe) to Bingo. Czwarte (jasne, bardziej spiczaste) to Janosik. Porównałam je ze swoimi nasionami i mimo, że nasiona troszkę się różnią to myślę, że dobrze dopasowałam nazwy.
Identyfikując z drugiego zdjęcia to te pierwsze ( małe czarne, gładkie) wyglądają mi na Złoto Wolicy. Drugie ( ciemne z przetarciami ) to Rosario. Trzecie (większe, jasne i bardziej okrągłe) to Bingo. Czwarte (jasne, bardziej spiczaste) to Janosik. Porównałam je ze swoimi nasionami i mimo, że nasiona troszkę się różnią to myślę, że dobrze dopasowałam nazwy.
Pozdrawiam!