Ładne ziemniaki Dorotka
Posadziłam wiosną 7 rzędów ziemniaków , i dopadły je dziki
Pierwszy raz się pojawiły w naszych okolicach i trafiły na moje pole !
To co zostało jeszcze nie kopię bo stonka dopadła , a teraz susza i nie mam siły kopać
W tym roku posadziłam rządek ( za płotem , bo na działce nie ma miejsca ) Asterixa i jestem z niego bardzo zadowolona . Skórkę ma czerwoną , miąższ jasnożółty i jest smaczny .
Czerwona skórka na ziemniakach nie przeszkadza żeby były smaczne
Ja tech kilka odmian czerwonych miałam przyjemność zjeść i uważam że są pyszne .
Niebieskie to chyba tak samo się uprawia jak wszystkie , tylko kolor mają inny , ale to ziemniaki !
W takim razie to 2 różne odmiany, a wielkość bulw w dużej mierze zależy od warunków uprawy. Ilość użytych nawozów, odżywek oraz woda mają wpływ na to jakie bulwy uzyskamy.
Ja ziemniaki uprawiam tylko na oborniku, w tym roku było dużo deszczu, więc trafiają się ziemniaki po 700 g.
wygladają podobnie do Twoich, ale tu nazywają je po prostu "czerwonymi ziemniakami".
Czerwoną skórkę ma odmiana Bellarosa, ale nie aż tak.
A może to w ogóle nie ziemniak??? na topinambur ani batat wprawdzie nie wygląda, ale na kartofla też nie bardzo...
Ma ktoś może ziemniaki odmiany tajfun? Chciałbym dopytać, czy robię jakieś błędy w uprawie, że strasznie szybko się rozgotowują i są wodniste, czy to cecha odmiany?
Pozdrawiam Kamil
Siła wzrostu podkładek jabłoni12 Mój sad
Do tej pory ziemniaki rosły u mnie dosyć bezproblemowo. 2 lata temu miałam odmianę Denar (plenny, bez chorób, ale trochę ziarnisty w smaku), rok temu miałam Queen Anne (pyszny, plenny, bez chorób), a w tym roku spróbuję odmianę Red Sonja o czerwonej skórce. Podobno potrzebuje żyźniejszej gleby, więc posadzę na ziemię nawiezioną obornikiem na jesień. Zobaczymy co z tego wyjdzie.