Papryczka chili/ odmiany-jak pielęgnować cz.7
- whitedame
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Papryczka chili-jak pielęgnować cz.7
Może wciornastek, podłóż kartkę pod krzaczek i spróbuj czy nie spadną maleńkie gryzonie ( 1-3 mm).
Na ostatnim zdjęciu widzę białe naloty. Może to być efekt srebrzenia liści po żerowaniu wciornastka lub wełna wełnowców.
Kup KOHINOR 200 SL i popryskaj bo stracisz krzaczki.
Na ostatnim zdjęciu widzę białe naloty. Może to być efekt srebrzenia liści po żerowaniu wciornastka lub wełna wełnowców.
Kup KOHINOR 200 SL i popryskaj bo stracisz krzaczki.
Beata
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Sorki ale Kohinor nie działa na przędziorki i jest neonikotynidem podobnie jak Mospilan, który działa również na wciornastki, dlatego je wykluczyłem. Najlepiej któryś z akarycydów , np Nissorun (zarejestrowany na paprykę i pomidory).
- Marconi_exe
- 1000p
- Od: 10 kwie 2010, o 00:03
- Kontakt:
Takie są efekty zimowania papryk w temperaturach pokojowych. Dobra wg mnie temperatura to około +10 st.C, co jakiś czas podlewać i to wszystko, a jak jakieś pasożyty są to się nie wylęgną. To taka moja opinia na temat zimowania papryk i nie musi to być żaden wyznacznik. Po prostu mam już dwie zimy u siebie za sobą z capsicum.
Pan stworzył z ziemi lekarstwa, a człowiek mądry nie będzie nimi gardził. Syracha 38
Marek
Marek
- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
Zgadza się Janusz, ale ja tam przędziorka nie widzę, brak jakichkolwiek pajęczynek.
Co do temperatury zimowania to specjaliści z ostrego forum piszą o minimum 15 stopniach dla chinense ale że ja takiego pomieszczenia ze stabilną temperaturą nie posiadam bo w nieogrzewanych budynkach gospodarczych temperatura jest tylko o kilka stopni wyższa niż na dworze a w piwnicach za mało światła, muszą im wystarczyć parapety mieszkania.
Dobrze, że jeden mam bez kaloryfera pod spodem.
Na razie rosną dobrze i niedługo trzeba będzie poobrywać papryczki i zrobić oprysk zapobiegawczy bo w mieszkaniowych temperaturach zawsze coś się przyplącze.
A potem czas będzie na przycięcie i wtedy przydałoby się zmniejszyć temperaturę.
Co do temperatury zimowania to specjaliści z ostrego forum piszą o minimum 15 stopniach dla chinense ale że ja takiego pomieszczenia ze stabilną temperaturą nie posiadam bo w nieogrzewanych budynkach gospodarczych temperatura jest tylko o kilka stopni wyższa niż na dworze a w piwnicach za mało światła, muszą im wystarczyć parapety mieszkania.
Dobrze, że jeden mam bez kaloryfera pod spodem.
Na razie rosną dobrze i niedługo trzeba będzie poobrywać papryczki i zrobić oprysk zapobiegawczy bo w mieszkaniowych temperaturach zawsze coś się przyplącze.
A potem czas będzie na przycięcie i wtedy przydałoby się zmniejszyć temperaturę.
Beata
-
Moje miały przędziora. Zrzucanie liści to również sprawa fizjologiczna.Żółknięcie świadczy o wycofywaniu substancji zapasowych.Jest źle jak zasychają i opadają całkiem zielone.
- Marconi_exe
- 1000p
- Od: 10 kwie 2010, o 00:03
- Kontakt:
Przy tej lampie to nic nie widać, więc trudno coś wywnioskować. Być może przesuszyłeś podłoże i stąd jesień.
Pan stworzył z ziemi lekarstwa, a człowiek mądry nie będzie nimi gardził. Syracha 38
Marek
Marek
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
To moja papryczka ,ja ją nazywam czereśniowa . Krzaki wycięte przed przymrozkami , leżą
w garażu . Papryczki sukcesywnie dojrzewają .Odmiana ostra , ale marynowana w oleju
jest super .
w garażu . Papryczki sukcesywnie dojrzewają .Odmiana ostra , ale marynowana w oleju
jest super .
- RingoJelcz
- 200p
- Od: 1 mar 2012, o 19:46
Po zrzuceniu liści, przyciąłem pędy, przeniosłem habanero white do kotłowni, do temperatury ok 15 stopni, postawiłem na małym okienku i oto efekt...
- Jolek
- Od: 12 maja 2013, o 21:24
U mnie Penis Pepper zachowuje się podobnie choć jest w 10*C i na jasnym nie ogrzewanym oknie Ma jeszcze na sobie dojrzewające papryczki. Jeden krzaczek na szczycie zaczyna mieć jakieś zmiany na liściach. Liście dostają odcień brązu/ fioletu, ciężko określić kolor, nie zasychają. Tak się zastanawiam czy powodem jest 10C czy brak składników.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 27 sie 2016, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Coś dolega moim paprykom. Nie byłam w stanie jednoznacznie dopasować objawów do jakiegoś niedoboru, a o chorobach wiem niewiele. Wiem tylko, że cokolwiek to jest, polubiło tylko c. chinense Czy ktoś jest w stanie doradzić? Liście powoli zasychają i robią się matowe, ale nie opadają zbyt prędko - rosną sobie w takie brązowe kropki. Szkodnika na nich nie widzę.
Jeszcze nie zdążyłem nawet zrobić na forum podsumowania zeszłorocznych zbiorów, ani przerobić całości materiału (czeka w zamrażarce na robienie sosów), ale już zamówiłem sobie nasiona nowych odmian na sezon 2018. Jak co roku od naszych zachodnich kolegów (jakie było moje zdziwienie, gdy zobaczyłem, że mają też w ofercie nasiona pomidorów naszej forumowej Kozuli ).
Nowe odmiany na rok 2018 to:
PDN X Douglah 2.3
Chocolate Reaper
Nagalah
Kitchenpepper Peach
Aguaymanto
Aji Pacay
Brown Jalapeńo
Black Stinger
Chiltepin Amarillo
Bahamian Goat Pepper
Bulgarian Carrot
Douglah Billyboy
Habanero Orange -
NuMex Pumpkin Spice
Oprócz Nagalah reszta to dla mnie zupełne nowości. Do tego dojdzie jeszcze około 40 odmian ze swoich nasion. Planuję równe 150 krzaczków w tunelu i pod daszkiem ;)
Nowe odmiany na rok 2018 to:
PDN X Douglah 2.3
Chocolate Reaper
Nagalah
Kitchenpepper Peach
Aguaymanto
Aji Pacay
Brown Jalapeńo
Black Stinger
Chiltepin Amarillo
Bahamian Goat Pepper
Bulgarian Carrot
Douglah Billyboy
Habanero Orange -
NuMex Pumpkin Spice
Oprócz Nagalah reszta to dla mnie zupełne nowości. Do tego dojdzie jeszcze około 40 odmian ze swoich nasion. Planuję równe 150 krzaczków w tunelu i pod daszkiem ;)
-
Sherry to nie są niedobory. Te ciemne kropki to może być choroba grzybowa a roztocza widać dopiero pod mikroskopem.