Storczykowe fiksacje Marty
Re: Storczykowe fiksacje Marty
No i o to chodziło, krótko, 'węzłowato' i na temat. Mam takie dwie starszawo - wyrośnięte. Do tej pory wymieniałem tylko podłoże na nowe.Teraz jak już wiem jak to zrobić (a mam 'zacięcie' do cięcia) tylko wyczekać na odpowiednią chwilę i
Pozdrawiam - Andrzej
Humor to widzenie świata na osi absurdu i niedorzeczności - Thomas Moore
Spis moich wątków
Spis moich wątków
Zazdroszczę, że udało ci się upolować w lm Phalaenopsis Purple Martin. U mnie nie było
Marto, zachwycił mnie widok Twoich kwitnących Phalaenopsis - zdjęcie na kwietniku (16 str.)
Pewnie przypadkowe połączenie kolorów, ale razem PIĘKNE
Co do pH.Purple Martin, pokazałam go na zdjęciach z sosnowieckiego kiermaszu - czyli był w ofercie sprzedaży,
ale... to nie rejon Michała
Ja oglądałam go, ale wolałam spełnić inne marzenie - pH. cornu - cervi var chattaladae.
Jedyny minus to taki, że pewnie zakwitnie jak się zdążę zestarzeć
Pewnie przypadkowe połączenie kolorów, ale razem PIĘKNE
Co do pH.Purple Martin, pokazałam go na zdjęciach z sosnowieckiego kiermaszu - czyli był w ofercie sprzedaży,
ale... to nie rejon Michała
Ja oglądałam go, ale wolałam spełnić inne marzenie - pH. cornu - cervi var chattaladae.
Jedyny minus to taki, że pewnie zakwitnie jak się zdążę zestarzeć
Pozdrawiam, Joanna
Uratowane storczyki Art cz.I, Ulubione storczyki Art cz.II
Ulubione storczyki Art cz.III
Uratowane storczyki Art cz.I, Ulubione storczyki Art cz.II
Ulubione storczyki Art cz.III
- zabkamarta
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 maja 2017, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Michale no miałam wielkie szczęście z tym Martinem.
Joanno kompozycja na kwietniku jest przypadkowa jeszcze czekam aż mi drugi zakwitnie
Życzę Ci żeby Twoje marzenie szybko zakwitło i przy tym nie życzę Ci szybkiej starości
Joanno kompozycja na kwietniku jest przypadkowa jeszcze czekam aż mi drugi zakwitnie
Życzę Ci żeby Twoje marzenie szybko zakwitło i przy tym nie życzę Ci szybkiej starości
- zabkamarta
Zanim trafię do zakładu zamkniętego oddział psychiatrycznego, pokażę Wam, co ostatnio kupiłam. Na moje wytłumaczenie mam to, że otwarto u mnie nowe LM no i storczyki były po 10 zł. W jeden dzień kupiłam 2, ale po paru dniach wróciłam i wzięłam jeszcze 3 - jak przystało na rasowego szaleńca.
System korzeniowy adekwatny do ceny. W związku z czym zaraz przesadziłam je w nowe podłoże, czyli hydro. Wszystkie one są drobno kwiatowe, trochę takie Dtps
Taki z nakrapianymi liśćmi Nr 76 lekko trąci Schillerianą
Nr 77 biały i delikatnymi kroplami na tylnych płatkach oraz na warżce. Ta znów trąci mi Stuartianą
Nr 78 urzekła mnie delikatnoścą.
Nr 79 Biały z żółtą warżką.
I ostatni Nr 80 Biło różowy.
System korzeniowy adekwatny do ceny. W związku z czym zaraz przesadziłam je w nowe podłoże, czyli hydro. Wszystkie one są drobno kwiatowe, trochę takie Dtps
Taki z nakrapianymi liśćmi Nr 76 lekko trąci Schillerianą
Nr 77 biały i delikatnymi kroplami na tylnych płatkach oraz na warżce. Ta znów trąci mi Stuartianą
Nr 78 urzekła mnie delikatnoścą.
Nr 79 Biały z żółtą warżką.
I ostatni Nr 80 Biło różowy.
Takie rarytasy w LM? Chyba znowu się muszę przejechać... Cudne nowe hybrydki. Naprawdę pełna podziwu jestem że takie ładne udało ci się upolować
No,no sesja zdjęciowa 'prima sort', prawdziwa odtrutka na te szarości za oknem. Wieści niosą , że zima w Polsce, ja jej na razie nie widzę. No i dobrze, bo grzać by trzeba było ostrzej. Dawaj, dawaj następne
Pozdrawiam - Andrzej
Spis moich wątków
Spis moich wątków
- Asia7084
- 200p
- Od: 16 lut 2015, o 10:47
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Marto zaszalałaś . Drugi cudowny !! Zazdroszczę LM w pobliżu. Ja do swojego mam ponad 20 km więc jestem raz na jakiś czas ale żeby po 10 zł?? . U nas za taką cenę to czasem przekwitnięte i przesuszone są...więc naprawdę zazdoszczę.
Rasowy szaleniec fajnie to ujełaś
Rasowy szaleniec fajnie to ujełaś
- duju
- Od: 13 paź 2008, o 12:31
Prawdziwe fiksacje Ale kupiłaś ekstra - też nie przeszłabym obojętnie i jeszcze za 10zł Zwłaszcza 78
Pozdrawiam - Justyna
- norbert76
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Takie egzemplarze to pewnie z powodu otwarcia. U mnie w LM ostatnio kupowałem falenopsisa po 20 pln to za 10 to prawdziwa okazja.
W każdym razie każdego z powyżej bym brał.
W każdym razie każdego z powyżej bym brał.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- zabkamarta
Widzę, że w swoim szaleństwie nie jestem osamotniona. chyba nikt mi się nie dziwi, że aż się wracałam po 2 dniach, bo przeżyć takiej okazji nie mogłam. Każdemu, życzę takiego otwarcia i tego obłędu w oczach.
Olu co ciekawe byłam w innym LM w mieście i nie mieli takiego rodzaju Phalaeopsisów u siebie jak w tym nowo otwartym.
Andrzeju związku z tym żeś Ty mój "krajan" to byłeś już w tym nowym LM? Patrzyłam za cebulkami, ale nie widziałam. Za to w Factory w LM były
Asiu wyczekiwałam otwarcia tego LM z dużą niecierpliwością czułam, że będą super promocje, ale nie spodziewałam się ceny 9,99/szt. Fakt te korzenie nieciekawe, ale tak jak piszesz, za taką cenę najczęściej są już totalne zdechlaki.
PS czuje się jak rasowy szaleniec, bo muszę się powstrzymywać z powrotem tam po raz trzeci ale wmawia sobie, że już wszystko przejrzałam i ten jeden co go odłożyłam wcale mi się nie podobał
Justyno cieszę się, że się mi nie dziwisz nie czuje się dzięki temu samotna w swoim szaleństwie
Norbercie to bankowo cena na otwarcie i więcej to się już nie zdarzy. Czego bardzo żałuję Ale trzeba pomyśleć też, że oni i tak na tym zarabiają
Olu co ciekawe byłam w innym LM w mieście i nie mieli takiego rodzaju Phalaeopsisów u siebie jak w tym nowo otwartym.
Andrzeju związku z tym żeś Ty mój "krajan" to byłeś już w tym nowym LM? Patrzyłam za cebulkami, ale nie widziałam. Za to w Factory w LM były
Asiu wyczekiwałam otwarcia tego LM z dużą niecierpliwością czułam, że będą super promocje, ale nie spodziewałam się ceny 9,99/szt. Fakt te korzenie nieciekawe, ale tak jak piszesz, za taką cenę najczęściej są już totalne zdechlaki.
PS czuje się jak rasowy szaleniec, bo muszę się powstrzymywać z powrotem tam po raz trzeci ale wmawia sobie, że już wszystko przejrzałam i ten jeden co go odłożyłam wcale mi się nie podobał
Justyno cieszę się, że się mi nie dziwisz nie czuje się dzięki temu samotna w swoim szaleństwie
Norbercie to bankowo cena na otwarcie i więcej to się już nie zdarzy. Czego bardzo żałuję Ale trzeba pomyśleć też, że oni i tak na tym zarabiają
Marto wpadam z wizytą. I szok.. 80 storczów? Ale jak to wygląda w praktyce z podlewaniem, miejscem, czasem poświęconym na pielegnacje? Opowiedz moze niedługo w księdze rekordów Guinnessa hehe.. Ja mam okno w swoim pokoju wypełnione i to jest 12 sztuk
- zabkamarta
Marzenko do księgi Guinnessa na bank nie trafię, bo znam osoby które mają nawet po 200 storczyków a na bank są i więksi pasjonaci od nich.
Jeśli chodzi o miejsce to nie mam jeszcze żadnych problemów. Mam dom piętrowy i w sumie ponad 200 metrów powierzchni. Jest gdzie zaszaleć i uwierz mi mam jeszcze miejsca na parapetach.
Kwestia podlewana faktycznie zaczęła być uciążliwa, dlatego już część storczyków przeniosła do hydroponiki. Ale nawet mimo tego podlewanie zajmuje mi 4 dni. A jeśli chodzi o pielęgnacje to jakoś samo się robi.
A u mnie? Zaczyna się szał kwitnień.
Oto parę nowych fotek tego co się u mnie dzieje.
Pierwszy kwiat Phalaenopsis Optimistic Fantasy. Zdjęcie przy różnym oświetleniu.
Wariacje na temat białych i zielonych odcieni
Mój Dalmation ponownie przedłużył pęd i tym razem mamy trzy kwiaty
A tu podobny jak poprzedni, ale z mniejszymi kropeczkami
No i Dendrobium Phalaenopsis Anna Green. Wypuszcza kolejny pęd z nowej psb.
Teraz mój ulubiony. Zaczyna się spektakl - w roli głównej Phalaenopsis typ Black Swan z jego zapowiedzią 20 kwiatów. Na tą chwilę mamy już część i nie mogę się doczekać, aż rozwiną się wszystkie pączki.
A teraz Phalaenopsis Charmer. Jeszcze jakiś czas temu płakałam nad nim po tym jak mój mąż zrzucił go z parapetu, zaraz po przesadzeniu. I jakby storczyk chciał mi dać znać, że nic mu nie jest, wypuścił dwa pędy. Teraz zaczyna swoje kwitnienie.
Oczywiście to jeszcze nie koniec
Jeśli chodzi o miejsce to nie mam jeszcze żadnych problemów. Mam dom piętrowy i w sumie ponad 200 metrów powierzchni. Jest gdzie zaszaleć i uwierz mi mam jeszcze miejsca na parapetach.
Kwestia podlewana faktycznie zaczęła być uciążliwa, dlatego już część storczyków przeniosła do hydroponiki. Ale nawet mimo tego podlewanie zajmuje mi 4 dni. A jeśli chodzi o pielęgnacje to jakoś samo się robi.
A u mnie? Zaczyna się szał kwitnień.
Oto parę nowych fotek tego co się u mnie dzieje.
Pierwszy kwiat Phalaenopsis Optimistic Fantasy. Zdjęcie przy różnym oświetleniu.
Wariacje na temat białych i zielonych odcieni
Mój Dalmation ponownie przedłużył pęd i tym razem mamy trzy kwiaty
A tu podobny jak poprzedni, ale z mniejszymi kropeczkami
No i Dendrobium Phalaenopsis Anna Green. Wypuszcza kolejny pęd z nowej psb.
Teraz mój ulubiony. Zaczyna się spektakl - w roli głównej Phalaenopsis typ Black Swan z jego zapowiedzią 20 kwiatów. Na tą chwilę mamy już część i nie mogę się doczekać, aż rozwiną się wszystkie pączki.
A teraz Phalaenopsis Charmer. Jeszcze jakiś czas temu płakałam nad nim po tym jak mój mąż zrzucił go z parapetu, zaraz po przesadzeniu. I jakby storczyk chciał mi dać znać, że nic mu nie jest, wypuścił dwa pędy. Teraz zaczyna swoje kwitnienie.
Oczywiście to jeszcze nie koniec