Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.1
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 6513
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Działka na Warmii
20. Nalewka z pigwowca lub pigwy*
2 kg owoców pigwowca - dojrzałych
1 kg cukru (lub więcej)
0,5 l czystej wódki 40%
0,75 l spirytusu 80%
Owoce umyć, pokroić w ćwiartki, wykroić z nich pestki. Cząstki owoców (można pokroić drobniej) ułożyć w słoju, zalać alkoholem, nakryć luźno zakrętką, odstawić na trzy tygodnie czasem wstrząsając.
Nalew zlać, zmacerowane owoce zasypać cukrem, odstawić na kolejne dwa tygodnie często wstrząsając. Kiedy cuker całkowicie się rozpuści, a owoce puszczą sok, zlać syrop, połączyć z nalewem alkoholowym i przelać do butelek. Powinna dojrzewać pół roku, a nawet dłużej, przed podaniem należy przefiltrować.
Pozostałe owoce zasypać dodatkowym cukrem, dodać pół szklanki wody, kilka goździków i gotując powoli na malutkim ogniu - zeszklić. Następnego dnia ponownie pogotować kilka minut mieszając i nie dopuszczając do przypalenia. Trzeciego dnia delikatnie mieszając pogotować 5 minut od momentu zawrzenia, przełożyć do słoiczków i szczelnie zamknąć. Powstaje pyszna konfitura z dopalaczem na zimowe wieczory (w czasie gotowania alkohol się ulatnia, ale aromat zostaje), albo nadzienie do naleśników, ciast i innych wypieków (dozwolone od lat 18 ).
Można też owoce dodać do innego nastawu otrzymując nalewkę wieloowocową, albo ponownie zalać je czystą wódką i otrzymać nalewkę drugiego gatunku.
Uwaga: owoce pigwy są delikatniejsze w smaku i wymagają mniejszej ilości cukru.
2 kg owoców pigwowca - dojrzałych
1 kg cukru (lub więcej)
0,5 l czystej wódki 40%
0,75 l spirytusu 80%
Owoce umyć, pokroić w ćwiartki, wykroić z nich pestki. Cząstki owoców (można pokroić drobniej) ułożyć w słoju, zalać alkoholem, nakryć luźno zakrętką, odstawić na trzy tygodnie czasem wstrząsając.
Nalew zlać, zmacerowane owoce zasypać cukrem, odstawić na kolejne dwa tygodnie często wstrząsając. Kiedy cuker całkowicie się rozpuści, a owoce puszczą sok, zlać syrop, połączyć z nalewem alkoholowym i przelać do butelek. Powinna dojrzewać pół roku, a nawet dłużej, przed podaniem należy przefiltrować.
Pozostałe owoce zasypać dodatkowym cukrem, dodać pół szklanki wody, kilka goździków i gotując powoli na malutkim ogniu - zeszklić. Następnego dnia ponownie pogotować kilka minut mieszając i nie dopuszczając do przypalenia. Trzeciego dnia delikatnie mieszając pogotować 5 minut od momentu zawrzenia, przełożyć do słoiczków i szczelnie zamknąć. Powstaje pyszna konfitura z dopalaczem na zimowe wieczory (w czasie gotowania alkohol się ulatnia, ale aromat zostaje), albo nadzienie do naleśników, ciast i innych wypieków (dozwolone od lat 18 ).
Można też owoce dodać do innego nastawu otrzymując nalewkę wieloowocową, albo ponownie zalać je czystą wódką i otrzymać nalewkę drugiego gatunku.
Uwaga: owoce pigwy są delikatniejsze w smaku i wymagają mniejszej ilości cukru.
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Nalewko, cieszę się, że promujesz mój przepis na nalewkę ziołową - tzw. "Działkówkę"
Podobnie jak nalewkę z malin (pierwszy przepis) - w ubiegłym roku zrobiłem tego 2 litry - pychotka na zimowe wieczory.
Polecam również likier z kwiatu lipy - przepis podała wcześniej Nalewka. Wykonanie bardzo proste a jakie to jest pyszne i do tego lecznicze - idealne na przeziębienia
Podobnie jak nalewkę z malin (pierwszy przepis) - w ubiegłym roku zrobiłem tego 2 litry - pychotka na zimowe wieczory.
Polecam również likier z kwiatu lipy - przepis podała wcześniej Nalewka. Wykonanie bardzo proste a jakie to jest pyszne i do tego lecznicze - idealne na przeziębienia
Pozdrawiam
Naleweczko peany na Twoją cześć powinni pisac
Jak żyję nie widziałam tyle przepisów na nalewki, a i sama dotychczas robilam tylko z wisni.
Przestudiuję je dokładnie, i biorę się do dzieła
Rozumiem, ze laskę wanili mogę zastąpić cukrem waniliowym, a jak z imbirem? moze być suszony, czy jednak zalecasz korzonek?
Nalewkowe pozdrowienia
Jak żyję nie widziałam tyle przepisów na nalewki, a i sama dotychczas robilam tylko z wisni.
Przestudiuję je dokładnie, i biorę się do dzieła
Rozumiem, ze laskę wanili mogę zastąpić cukrem waniliowym, a jak z imbirem? moze być suszony, czy jednak zalecasz korzonek?
Nalewkowe pozdrowienia
marzena
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 6513
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Działka na Warmii
Grzesiek
Miło mi bardzo Na wszelki wypadek podałam na początku, który przepis jest mój, który sprawdzony czy zmodyfikowany przeze mnie, a który z sieci. A likier z lipy zrobię po raz pierwszy w tym roku, bardzo mi się spodobał, a jeśli do tego ma takie rekomendacje, to w ogóle się nie będę wahać, tylko od razu zrobię parę butelek, mniaam, mniaaam.
Lena
Cukier waniLINOwy zamiast wanilii może być, jest różnica, ale nie aż tak wielka, żeby nie można było tego traktować wymiennie.
Imbir - ja używam tylko świeżego, sproszkowany ma inny zapach i smak, i do tego powoduje zmętnienie nalewki. Nalewka trudniej się klaruje, a przecie powinna być klarowna jak kryształ, prawda? Kup jednak imbir w korzeniu, jakby co, można go obrać, pokroić w plasterki, zamrozić i użyć mrożonego, kiedy będziesz robić nalewkę za jakiś czas. Powodzenia
Miło mi bardzo Na wszelki wypadek podałam na początku, który przepis jest mój, który sprawdzony czy zmodyfikowany przeze mnie, a który z sieci. A likier z lipy zrobię po raz pierwszy w tym roku, bardzo mi się spodobał, a jeśli do tego ma takie rekomendacje, to w ogóle się nie będę wahać, tylko od razu zrobię parę butelek, mniaam, mniaaam.
Lena
Cukier waniLINOwy zamiast wanilii może być, jest różnica, ale nie aż tak wielka, żeby nie można było tego traktować wymiennie.
Imbir - ja używam tylko świeżego, sproszkowany ma inny zapach i smak, i do tego powoduje zmętnienie nalewki. Nalewka trudniej się klaruje, a przecie powinna być klarowna jak kryształ, prawda? Kup jednak imbir w korzeniu, jakby co, można go obrać, pokroić w plasterki, zamrozić i użyć mrożonego, kiedy będziesz robić nalewkę za jakiś czas. Powodzenia
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
- FIGA
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 6999
- Od: 16 cze 2007, o 10:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Łódź
Nalewki - Winka
21. Winko - Nalewka z czarnej jagody - borówki
Przed laty dużą popularnością cieszyło się winko jagodowe.
3 dość duże garście owoców czarnej jagody zalać butelką mocnego wina, lub wódki.
Odstawić na 2 tygodnie w ciepłe i ciemne miejsce, można co pewien czas potrząsać butelką, wtedy alkohol lepiej wytrawi owoce.
Zlać i odsączyć owoce.
Stosować przy dolegliwościach żołądkowych, bólach brzucha, roztrojach żołądka, rozwolnieniach.
Brać po 10 - 15 kropli na cukier.
Przy dezynterii dorośli do 30 - 40 kropli.
Polecam i życzę zdrówka.
Przed laty dużą popularnością cieszyło się winko jagodowe.
3 dość duże garście owoców czarnej jagody zalać butelką mocnego wina, lub wódki.
Odstawić na 2 tygodnie w ciepłe i ciemne miejsce, można co pewien czas potrząsać butelką, wtedy alkohol lepiej wytrawi owoce.
Zlać i odsączyć owoce.
Stosować przy dolegliwościach żołądkowych, bólach brzucha, roztrojach żołądka, rozwolnieniach.
Brać po 10 - 15 kropli na cukier.
Przy dezynterii dorośli do 30 - 40 kropli.
Polecam i życzę zdrówka.
- FIGA
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 6999
- Od: 16 cze 2007, o 10:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Łódź
Nalewka cytrynowa
22. nalewka cytrynowo-kawowa
1 cytrynę obieram ze skóry, ziarenka kawy (około15-20 szt) wbijam w cytrynę.Wkładam cytrynę do słoja wsypuję 15 łyżek cukru zalewam 1 litrem czystej wódki.
Odstawiam na 4-6 tygodni, co jakiś czas potrząsam słojem żeby się cukier rozpuszczał. Zlewam do butelki.
Ma taki fajny posmak kawy i świetnie się pije jak soczek, tylko później coś dzieje się z nogami
Ze skórką robiłam po raz pierwszy, ale mi się skórka odbija więc teraz robię bez skórki
pozdrawiam :P
1 cytrynę obieram ze skóry, ziarenka kawy (około15-20 szt) wbijam w cytrynę.Wkładam cytrynę do słoja wsypuję 15 łyżek cukru zalewam 1 litrem czystej wódki.
Odstawiam na 4-6 tygodni, co jakiś czas potrząsam słojem żeby się cukier rozpuszczał. Zlewam do butelki.
Ma taki fajny posmak kawy i świetnie się pije jak soczek, tylko później coś dzieje się z nogami
Ze skórką robiłam po raz pierwszy, ale mi się skórka odbija więc teraz robię bez skórki
pozdrawiam :P
- empuza
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4296
- Od: 4 cze 2007, o 09:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Zachodniopomorskie
23. NALEWKA WIŚNIOWO - MIĘTOWA
1 l wódki
5 szklanek dorodnych wiśni
20 pestek wiśni
20 listków mięty
? cytryny pokrojonej w plastry
? szklanki cukru
Sposób przyrządzenia:
Wiśnie umyć, osuszyć. Każdą przekroić na połowę, usunąć pestki(tego nie znoszę), wiśnie lekko rozgnieść. 20 pestek wiśni rozbić używając młotka. Wszystkie składniki umieścić w szklanym gąsiorku, szczelnie zamknąć. Postawić w nasłonecznionym miejscu naokoło 7 dni, mieszać kilkakrotnie. Po 7 dniach gąsiorek przetrzymywać przez 4 tygodnie w miejscu zacienianym. Nalewkę bardzo dokładnie przefiltrować, przelać do butelek, odstawić szczelnie zamknięty na okres 2 miesiące aby trunek nabrał właściwego smaku i zapachu.
1 l wódki
5 szklanek dorodnych wiśni
20 pestek wiśni
20 listków mięty
? cytryny pokrojonej w plastry
? szklanki cukru
Sposób przyrządzenia:
Wiśnie umyć, osuszyć. Każdą przekroić na połowę, usunąć pestki(tego nie znoszę), wiśnie lekko rozgnieść. 20 pestek wiśni rozbić używając młotka. Wszystkie składniki umieścić w szklanym gąsiorku, szczelnie zamknąć. Postawić w nasłonecznionym miejscu naokoło 7 dni, mieszać kilkakrotnie. Po 7 dniach gąsiorek przetrzymywać przez 4 tygodnie w miejscu zacienianym. Nalewkę bardzo dokładnie przefiltrować, przelać do butelek, odstawić szczelnie zamknięty na okres 2 miesiące aby trunek nabrał właściwego smaku i zapachu.
"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
- empuza
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4296
- Od: 4 cze 2007, o 09:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Zachodniopomorskie
24. NALEWKA MALINOWA
1l malin
4l syropu cukrowego( proporcje 1,5 kg cukru na 2 l wody)
0,5 l spirytusu
Maliny zalać syropem, pozostawić na słonecznym miejscu przez 10 dni. Codziennie potrząsać gąsiorem. Po tym czasie gdy płyn będzie klarowny zlać do butelek i zakorkować. Trzymać w ciemnym miejscu.
1l malin
4l syropu cukrowego( proporcje 1,5 kg cukru na 2 l wody)
0,5 l spirytusu
Maliny zalać syropem, pozostawić na słonecznym miejscu przez 10 dni. Codziennie potrząsać gąsiorem. Po tym czasie gdy płyn będzie klarowny zlać do butelek i zakorkować. Trzymać w ciemnym miejscu.
"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
- empuza
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4296
- Od: 4 cze 2007, o 09:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Zachodniopomorskie
25. NALEWKA TZW. ŻENICHA
1 kg owoców dzikiej róży
6 goździków
1łyżeczka suszonego rumianku
1 łyżeczka suszonej mięty
0.75l spirytusu
Owoce przemrozić w zamrażalniku, nakłuć widelczykiem i zalać 0.75l spirytusu. Pozostawić na 5 tygodni, dość często wstrząsać. Po tym czasie zlać nalewkę, z owoców wycisnąć sok, przecedzić i połączyć z nalewką.
0.5l miodu zagotować z 0.5l wody, przestudzić dodać 0.5l wódki i połączyć z nalewką. Rozlać do butelek, szcczelnie zamknąć i odstawić na 3 miesiące.
Nalewka jest wyśmienita. zamiast neutralnego w smaku miodu można użyć miodu gryczanego - powstanie nam nalewka o nucie piernikowej.
1 kg owoców dzikiej róży
6 goździków
1łyżeczka suszonego rumianku
1 łyżeczka suszonej mięty
0.75l spirytusu
Owoce przemrozić w zamrażalniku, nakłuć widelczykiem i zalać 0.75l spirytusu. Pozostawić na 5 tygodni, dość często wstrząsać. Po tym czasie zlać nalewkę, z owoców wycisnąć sok, przecedzić i połączyć z nalewką.
0.5l miodu zagotować z 0.5l wody, przestudzić dodać 0.5l wódki i połączyć z nalewką. Rozlać do butelek, szcczelnie zamknąć i odstawić na 3 miesiące.
Nalewka jest wyśmienita. zamiast neutralnego w smaku miodu można użyć miodu gryczanego - powstanie nam nalewka o nucie piernikowej.
"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
- empuza
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4296
- Od: 4 cze 2007, o 09:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Zachodniopomorskie
26. NALEWKA WĘGIERKOWA
1kg śliwek węgierek
0,5 l spirytusu
o,5 l wódki czystej
litr miodu
Śliwki kroimy w kostkę i najlepiej w ciemnym naczyniu zalewamy je spirytusem ,po miesiącu zlewamy spirytus i szczelnie go zamykamy a śliwki zalewamy litrem miodu.Po miesiącu miodek zlewamy do wcześniej odlanego spirytusu a śliwki raczymy wódką .
Po kolejnym miesiącu trzeci płyn łączymy z resztą - można ew przecedzić. Powstanie ładny ciemny kolorek i typowo babski słodki likierek -z tym że bardzo mocny .
proponuję śliwek nie wyrzucać - sprawdzają się świetnie jakjo dodatek do ciast.
1kg śliwek węgierek
0,5 l spirytusu
o,5 l wódki czystej
litr miodu
Śliwki kroimy w kostkę i najlepiej w ciemnym naczyniu zalewamy je spirytusem ,po miesiącu zlewamy spirytus i szczelnie go zamykamy a śliwki zalewamy litrem miodu.Po miesiącu miodek zlewamy do wcześniej odlanego spirytusu a śliwki raczymy wódką .
Po kolejnym miesiącu trzeci płyn łączymy z resztą - można ew przecedzić. Powstanie ładny ciemny kolorek i typowo babski słodki likierek -z tym że bardzo mocny .
proponuję śliwek nie wyrzucać - sprawdzają się świetnie jakjo dodatek do ciast.
"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
- FIGA
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 6999
- Od: 16 cze 2007, o 10:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Łódź
27. Malibu
15 dkg wiórków kokosowych
250 ml spirytusu
1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
Wiórki zalać spirytusem i odstawić na 3-4 dni .
Nastepnie przecedzić, spirytus wlać do butelki, a wiórki zalać mlekiem.
Odstawić na kolejne 3-4 dni.
Połączyć odcedzone mleko i wcześniej zlany spirytus, schłodzić.
POLECAM BO JEST PYSZNY . :P
Z wiórek można zrobić KULKI RAFAELLO przepis podałam w ciastach. :P
15 dkg wiórków kokosowych
250 ml spirytusu
1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
Wiórki zalać spirytusem i odstawić na 3-4 dni .
Nastepnie przecedzić, spirytus wlać do butelki, a wiórki zalać mlekiem.
Odstawić na kolejne 3-4 dni.
Połączyć odcedzone mleko i wcześniej zlany spirytus, schłodzić.
POLECAM BO JEST PYSZNY . :P
Z wiórek można zrobić KULKI RAFAELLO przepis podałam w ciastach. :P