Hippeastrum(zwartnica) cz.1

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

LaPasion wszystko zależy od siły cebuli ale jeśli już poszły liście pełną parą może nie wybić drugiego kwiatostanu, ile czasu zimowałaś cebulę?
Awatar użytkownika
pikasia
100p
100p
Od: 5 wrz 2007, o 23:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Tak niedawno kwitła moja roślinka ;:1 hihi, a miała być czerwona :D
To nic, moim zdaniem i tak jest przepiękna :D
Mam tylko nadzieję, że uda mi się doprowadzić do ponownego kwitnienia. Przejrzałam ten wątek i już wiem jak to zrobić (zobaczymy jak to wyjdzie w praktyce....) hihi :) :wink:
Pozdrawiam
Kasia

moje storczyki
Awatar użytkownika
pikasia
100p
100p

Post »

Chwilę po zamieszczeniu powyższych zdjęć poszłam sprawdzić jak tam druga moja cebulka. Dostałam ją już kwitnącą trzy lata temu, nigdy potem już nie zakwitła, miała tylko liście zawsze. W tym roku postanowiłam coś z tym zrobić i tak dotarłam do tego wątku. Poczytałam.... i zaczęłam działać :) Tzn. pod koniec września zaczęłam cebulkę zasuszać. Liście baaardzo powoli zaczęły się poddawać, dlatego po ok. 3-4 tygodniach przeniosłam ją do nieco chłodniejszego pomieszczenia (ok.15stopni).Ostatnie dwa liście zżółkły na początku grudnia, wtedy obcięłam je i zostawiłam jeszcze cebulkę, żeby przeschły końcówki. Dziś chciałam ją wyjąć z doniczki, żeby wysuszyć korzenie, a potem przenieść do piwnicy na odpoczynek. I co zastałam, gdy dziś zajrzałam do mojej cebulki? :shock: Zobaczcie sami:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Coś mi się wydaje, że ten mały zielony czubeczek to zaczątek łodygi (liść chyba nie byłby taki gruby??) I co teraz mam zrobić :?: To ja planuję cebulce wakacje, a ona co? Psikus :wink: Proszę pomóżcie :) ;:88 CO DALEJ :?:
Pozdrawiam
Kasia

moje storczyki
evluk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 17:19
Kontakt:

Post »

pikasia pisze:Chwilę po zamieszczeniu powyższych zdjęć poszłam sprawdzić jak tam druga moja cebulka. Dostałam ją już kwitnącą trzy lata temu, nigdy potem już nie zakwitła, miała tylko liście zawsze. W tym roku postanowiłam coś z tym zrobić i tak dotarłam do tego wątku. Poczytałam.... i zaczęłam działać :) Tzn. pod koniec września zaczęłam cebulkę zasuszać. Liście baaardzo powoli zaczęły się poddawać, dlatego po ok. 3-4 tygodniach przeniosłam ją do nieco chłodniejszego pomieszczenia (ok.15stopni).Ostatnie dwa liście zżółkły na początku grudnia, wtedy obcięłam je i zostawiłam jeszcze cebulkę, żeby przeschły końcówki. Dziś chciałam ją wyjąć z doniczki, żeby wysuszyć korzenie, a potem przenieść do piwnicy na odpoczynek. I co zastałam, gdy dziś zajrzałam do mojej cebulki? :shock: Zobaczcie sami:

Coś mi się wydaje, że ten mały zielony czubeczek to zaczątek łodygi (liść chyba nie byłby taki gruby??) I co teraz mam zrobić :?: To ja planuję cebulce wakacje, a ona co? Psikus :wink: Proszę pomóżcie :) ;:88 CO DALEJ :?:
to nie liść- to pączek kwiatowy.....przynajmniej tak to wygląda.....liście hippeastrum są cienkie i raczej wyrastają ze środka cebuli, pączki kwiatowe tak jakby z boku nakładajacych się jedna na drugą łusek.....mam nadzieję,że ktos jeszcze to Ci potwierdzi......powodzenia w uprawie..... :wink:
Awatar użytkownika
Dynka
500p
500p
Od: 4 sty 2008, o 22:14

Post »

Czasem kwitnienie się przesuwa , moje czasem kwitły w sierpniu w ogrodzie , w zeszłym roku w garażu w lutym ruszyły teraz jeszcze nie zaglądałam ...........
Nie zawsze to co jest lżejsze jest przyjemniejsze!
Mój ogród...
Moje donice
x-C-j
---

Post »

pikasia pozwól jej ponownie zakwitnąć podlewając jedynie delikatnie samą wodą ale na tyle by nie odżyła zbytnio cebula, drugie kwitnienie oznacza że cebuli nie uśpiłaś jeszcze i siłą własną powtórnie kwitnie normalne u hipeastrum, po przekwitnięciu kwiatostanu zetnij go, zero wody i do chłodnego by uśpić cebulę. :D
Awatar użytkownika
pikasia
100p
100p

Post »

Bardzo dziękuję Czarodzieju :D OK, to idę dać jej trochę wody. Ale lepiej na podstawek prawda? A czy mogę ją zabrać z tamtego chłodnego pomieszczenia? Czy lepiej ją tam zostawić?
Bardzo mnie dziwi, że ma zamiar kwitnąć właśnie teraz, czy ten okres suszy i troszkę niższa temperatura ją do tego zmotywowały? Skoro przez trzy lata stała w pokojowej temperaturze i z liśćmi, to pewnie zdążyła nabrać wystarczająco dużo sił??
Przepraszam za tyle pytań naraz ale bardzo mnie moja roślinka zafascynowała, a nigdy roślinkami cebulowymi się nie zajmowałam.
Bardzo dziękuję wszystkim za pomoc :D
Pozdrawiam
Kasia

moje storczyki
x-C-j
---

Post »

Możesz ją zabrać na okres kwitnienia do domu potem ściąć wszystko i do chłodnego, podlewanie oczywiście na podstawek, ważne by zbytnio nie wybudzić cebuli, pozwól jej zakwitnąć po czym uśpij ją i daj odpocząć aż do marca. W Marcu ponownie do doniczki i cykl powtarzany co roku. Pisałem już w tym temacie wielokrotnie musiałbyś go przejrzeć od początku strona po stronie, miłej lektury. :D
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
pikasia
100p
100p

Post »

Baaardzo dziękuję za pomoc :D Cebulka jest już w domku - podlana. Czytałam ten wątek i wydawało mi się, że wiem już jak postępować z hipeastrum, a jednak roślinka mnie zaskoczyła i "kazała" mi się jeszcze poduczyć.... hihi ;:113
Teraz będę niecierpliwie czekać i obserwować jak będzie się rozwijał pączek kwiatowy (już nawet nie pamiętam jaki kolor miały kwiatki..... :wink: )
Tak się cieszę :tan już nie mogę się doczekać......
Pozdrawiam
Kasia

moje storczyki
Awatar użytkownika
Nela
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 paź 2006, o 17:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

:D Zakwitła Afrodyta...
Obrazek

Afrodyta i Picotee
Obrazek

Druga łodyga Jewel
Obrazek
Biedny, kto gwiazd nie widzi bez uderzenia w zęby... St.J.Lec
Awatar użytkownika
Graszka 2
500p
500p
Od: 14 mar 2008, o 19:16

Post »

Zdążył zakwitnąć po raz drugi w tym roku.
taki to kolorek
ObrazekObrazekObrazek

w towarzystwie storczyka
Obrazek

Pozdrawiam. Graszka 2
Awatar użytkownika
Graszka
1000p
1000p
Od: 1 gru 2007, o 15:19

Post »

Mój pierwsz amaryllis w życiu i wygląda tak

Obrazek

a tak z góry
Obrazek
ma jeszcze jeden pąk więc zdjęcie niebawem. Pozdrawiam
Pozdrawiam, Grażyna
Moje rośliny i roślinki cz.1, cz.2
Awatar użytkownika
pikasia
100p
100p

Post »

Czarodzieju popatrz co ta moja cebulka wyprawia :shock: - tworzy drugi pęd kwiatowy a do tego jeszcze ze środeczka listek, czy to normalne? To ja ją od tygodni usypiam, a "ona ani trochę nie ma na to ochoty?!? Jeden pęd - no ok, ale drugi?! i jeszcze listek!:?: Zrobiłam jak radziłeś - przyniosłam ją do domu, (do pokoju w którym ma około 20stopni) i delikatnie podlałam na podstawek (i jeszcze troszkę oskubałam te brzydkie brązowe łuski).

Pozdrawiam
Kasia

moje storczyki
x-C-j
---

Post »

I bardzo dobrze pozwól jej normalnie na obydwu pędach zakwitnąć, teraz zastanowiłem się tak, że skoro tak się zachowuje to po przekwitnięci podlewaj ją i nawoź aż do końca lipca, niech sobie rośnie uśpisz ją dopiero od sierpnia do połowy września a potem do końca grudnia spoczynek a w styczniu ponownie w ziemię. :D
Awatar użytkownika
pikasia
100p
100p

Post »

Dziękuję za tak szybką odpowiedź :D Ok, zrobię jak radzisz i już nie będę wstawiać do chłodnego po kwitnieniu.
Tak się cieszę - przez ponad dwa lata ani jednego kwiatka(z mojej zresztą winy :oops: ) a teraz nagroda za wytrwałość ;:1 będę czekać z niecierpliwością - zwłaszcza dlatego, że nie pamiętam koloru płatków....
Jak tylko zakwitnie to wstawię fotki
Jeszcze raz dziękuję za wszystkie rady ;:113[/u]
Pozdrawiam
Kasia

moje storczyki
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”