Kuchnia moja i mojej mamy
- mimoza55
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1353
- Od: 2 wrz 2014, o 20:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: KRAKOWSKIE
Re: Kuchnia moja i mojej mamy
Ewuniu, pozdrawiam
Pączki aż ślinka cieknie, przyznaje sie rzadko piekę pączki bo tak naprawdę, moje ciasta drożdżowe są dalekie od ideału.
Owszem w pierwszym dniu są w miarę puszyste, ale na drugi dzień już tracą puszystość a pamiętam ciasta, chałki drożdżowe mojej
teściowej po paru dniach nie traciły swojej świeżości. w czym tkwi sekret idealnego ciasta drożdżowego nie mam pojęcia zawsze robię
coś nie tak . Piekłam chleby żytnie na zakwasie w piecu opalanym drewnem , chrupiąca skórka , pachnąca czarnuszką alko kminkiem ,
posypana makiem te czasy minęły bezpowrotnie w piekarniku elektrycznym nie mogę uzyskać tak chrupiącej skórki, ale marzy mi sie idealne ciasto drożdżowe. Korzystam z twoich przepisów jak nie mam pomysłów na obiad to zaglądam na twoja stronę
Pączki aż ślinka cieknie, przyznaje sie rzadko piekę pączki bo tak naprawdę, moje ciasta drożdżowe są dalekie od ideału.
Owszem w pierwszym dniu są w miarę puszyste, ale na drugi dzień już tracą puszystość a pamiętam ciasta, chałki drożdżowe mojej
teściowej po paru dniach nie traciły swojej świeżości. w czym tkwi sekret idealnego ciasta drożdżowego nie mam pojęcia zawsze robię
coś nie tak . Piekłam chleby żytnie na zakwasie w piecu opalanym drewnem , chrupiąca skórka , pachnąca czarnuszką alko kminkiem ,
posypana makiem te czasy minęły bezpowrotnie w piekarniku elektrycznym nie mogę uzyskać tak chrupiącej skórki, ale marzy mi sie idealne ciasto drożdżowe. Korzystam z twoich przepisów jak nie mam pomysłów na obiad to zaglądam na twoja stronę
Re: Kuchnia moja i mojej mamy
Na której stronie jest przepis na rogaliki te które chwali daysy ?
- ewka36jj
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3666
- Od: 10 cze 2012, o 18:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Poznań
Re: Kuchnia moja i mojej mamy
Wandziu - moje ciasto drożdżowe też najpyszniejsze jest pierwszego dnia, dlatego zjadamy je na raz. Ale jak piszesz o chlebkach to aż mnie ściska w brzuszku, tak bardzo mam na nie ochotę!
Narino- najlepsze rogale są na str. 1 , ale one są pracochłonne. Myślę, że Daysy mówi o tych ze str. 13, spójrz, ja je polecam. Ale powinno się jej jeść świeżutkie. Podobnie jak ciasto drożdżowe najlepsze są tego samego dnia.
Narino- najlepsze rogale są na str. 1 , ale one są pracochłonne. Myślę, że Daysy mówi o tych ze str. 13, spójrz, ja je polecam. Ale powinno się jej jeść świeżutkie. Podobnie jak ciasto drożdżowe najlepsze są tego samego dnia.
- lanceta
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3927
- Od: 13 wrz 2010, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Dolny Śląsk-Legnica
Re: Kuchnia moja i mojej mamy
Ciasto drożdżowe z kruszonką, nawet na 4-ty dzień mnie najlepiej smakuje na działce przy intensywnych,dłuższych pracach..Do tego kubek gorącej herbaty........w polowych warunkach,oczywiście z termosu
Ewuniu,Twoje przepisy są rewelacyjne,korzystam z nich,jeżeli nie w całości, to częściowo-modyfikując swoje.
Ewuniu,Twoje przepisy są rewelacyjne,korzystam z nich,jeżeli nie w całości, to częściowo-modyfikując swoje.
-
- 200p
- Posty: 216
- Od: 15 wrz 2013, o 21:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: wielkopolska
Re: Kuchnia moja i mojej mamy
Ewa - super przepisy
Wątek tak mnie pochłonął że przeczytałam dziś wszystko
Na pewno w najbliższym czasie wypróbuję Twój krem kajmakowy do tortu bezowego - niedawno jadłam podobny u znajomej....był pyszny.....prosiłam o przepis .....ale jakoś niechętnie o nim mówiła i suma summarum przepisu nie dostałam... wypróbuję Twój
Pozdrawiam, Aneta:)
- aniek
- 50p
- Posty: 63
- Od: 2 mar 2015, o 13:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: świętokrzyskie
Re: Kuchnia moja i mojej mamy
Witaj Ewuś masz bardzo ciekawe przepisy, będę testować a że zbliża się 11 listopada chciałam spróbować rogale czytałam przepis z pierwszej strony. Potrzebny do nich jest biały mak, ten zwykły niebieski różni się czymś oprócz koloru? Może banalne pytanie ale nie używałam białego maku.
Pozdrawiam Ania.
- ewka36jj
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3666
- Od: 10 cze 2012, o 18:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Poznań
Re: Kuchnia moja i mojej mamy
Biały mak oprócz koloru jest też inny w smaku. Ja kupuję go bez problemu w "Piotrze i Pawle".
- ewka36jj
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3666
- Od: 10 cze 2012, o 18:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Poznań
Re: Kuchnia moja i mojej mamy
Przystawka - smażony ser Camembert na sałatce.
Sałatka z rukoli z sosem na bazie miodu, musztardy francuskiej, czosnku, oliwy i ziół prowansalskich ( gdzieś wcześniej podawałam przepis).
Na talerze wyłożyłam rukolę, na obrzeżach talerza poukładałam cząstki pomiorków koktailowych i ogórka oraz pokrojone oliwki ( oczywiście to wariacja sałatki i można ją dowolnie modyfikować). Tak przygotowane talerze czekały na gości.
Ser Camembert obtoczyłam najpierw w mące, potem w jajku, a na końcu w bułce tartej. Tak przygotowany ser włożyłam na rozgrzany na patelni tłuszcz i obsmażyłam z obu stron po ok 3- min. Następnie sery przełożyłam do brytfanny i trzymałam je w piekarniku na ok. 130 st. tak długo, jak było trzeba ( w moim przypadku oczekiwanie na gości trwało ponad 0,5 godz. i z serami nic się nie stało.) Wazne, żeby w piekarniku nie były niczym zakryte, w ten sposób panierka jest chrupka a nie sparowana.
Nie dosyć, że danie jest pyszne, to jeszcze fantastycznie wygląda.
Sałatka z rukoli z sosem na bazie miodu, musztardy francuskiej, czosnku, oliwy i ziół prowansalskich ( gdzieś wcześniej podawałam przepis).
Na talerze wyłożyłam rukolę, na obrzeżach talerza poukładałam cząstki pomiorków koktailowych i ogórka oraz pokrojone oliwki ( oczywiście to wariacja sałatki i można ją dowolnie modyfikować). Tak przygotowane talerze czekały na gości.
Ser Camembert obtoczyłam najpierw w mące, potem w jajku, a na końcu w bułce tartej. Tak przygotowany ser włożyłam na rozgrzany na patelni tłuszcz i obsmażyłam z obu stron po ok 3- min. Następnie sery przełożyłam do brytfanny i trzymałam je w piekarniku na ok. 130 st. tak długo, jak było trzeba ( w moim przypadku oczekiwanie na gości trwało ponad 0,5 godz. i z serami nic się nie stało.) Wazne, żeby w piekarniku nie były niczym zakryte, w ten sposób panierka jest chrupka a nie sparowana.
Nie dosyć, że danie jest pyszne, to jeszcze fantastycznie wygląda.
- mimoza55
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1353
- Od: 2 wrz 2014, o 20:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: KRAKOWSKIE
Re: Kuchnia moja i mojej mamy
Ewuniu,pychotka uwielbiam ser camembert smażony albo oscypki z grilla
- ewka36jj
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3666
- Od: 10 cze 2012, o 18:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Poznań
Re: Kuchnia moja i mojej mamy
Wandziu, pomysł ,żeby podać ten ser był na sałatce z fajnym sosem jest genialny. Ja tę przystawkę wpierw jadłam u kogoś. Sałatę stanowił mix sałat z sosem sojowym. Danie też było bardzo smaczne, ale rukola nadawała potrawie ostrości i większej wyrazistości!
- aniek
- 50p
- Posty: 63
- Od: 2 mar 2015, o 13:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: świętokrzyskie
Re: Kuchnia moja i mojej mamy
Ewuś potrawa naprawdę wygląda fantastycznie, jako dodatek ten świderek, paluch to sama robiłaś? Możesz napisać co to? Całość bardzo bardzo apetycznie wygląda
Pozdrawiam Ania.
- ewka36jj
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3666
- Od: 10 cze 2012, o 18:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Poznań
Re: Kuchnia moja i mojej mamy
Ten świderek zrobiony jest z gotowego ciasta francuskiego. W środku troszkę " podprawiony" ostrym sosikiem z chili, ale prawdę powiedziawszy, paluch mógł być mniejszy. Miał on zastąpić bułeczkę czy tościk. Czy jeszcze raz bym go podała? Do tej sałatki chyba nie, do barszczu - na pewo.
-
- 100p
- Posty: 155
- Od: 15 lis 2009, o 20:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Bartoszyce
Re: Kuchnia moja i mojej mamy
Ewuniu sałatka z serem cudna, z miłą chęcią zgapię!