Ogród bananowy - na dawnym terenie bagiennym

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
MartisM
Przyjaciel Forum - silver
Od: 14 mar 2016, o 14:47
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród bananowy - na dawnym terenie bagiennym

Post »

Chyba muszę się przestać łudzić, że jeszcze zrobi się ciepło i słonecznie ;:145
Winogrona w takich warunkach chłodniczo-deszczowych raczej mi już nie dojrzeją.. Ech szkoda gadać, ten sezon trwał zdecydowanie za krótko. Kurtkę zimową schowałam dopiero 15 maja, a tu już trzeba powoli wyjmować grrr.

Na szczęście chociaż mój bananowy zagajnik się tą aurą nie przejął. W sobotę było parę chwil ze słońcem to skorzystałam z okazji uwiecznienia tegorocznych bananowców :)

Obrazek

Obrazek

Rozwinęło się wkońcu parę kwiatów na lagerstroemii, ale tylko na jednej gałązce. Wciąż nie wiem jaki kolor kwiatów ma drugie drzewko. No i chciałabym je zobaczyć kiedyś całe obsypane kwiatami, tak jak to pokazują sprzedawcy na zdjęciach poglądowych tego drzewka.

Obrazek

Jeszcze trochę fioletowo-różowych akcentów:

Obrazek

Obrazek

Maciejki są niesamowite, od lipca nieustannie kwitną. Chociaż zapach teraz jest już ledwo wyczuwalny.

Obrazek
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2017, o 06:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Narzekasz na brzydką pogodę,a na foto pejzaż niczym z Kanarów. Aż sie przyjemniej na duchu robi jak się patrzy
Te bananowce są niesamowite!
magda1975
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2008, o 18:25

Post »

No właśnie ,a jak zimują?
--julian--
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 gru 2017, o 14:02

Post »

Cześć Marto :wit
Czy mogłabyś mi powiedzieć jak wysoka jest twoja aktinidia i ile ma lat?
Jestem ciekaw,gdyż jesienią tego roku też posadziłem aktinidię ISSAI :D :heja :tan
Pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
MartisM

Post »

Dzień dobry,

Dawno mnie tu nie było. Mały update z mojego ogrodu "kanaryjskiego". Szkoda tylko, że pogoda nie taka jak na Kanarach ;:202

Foxowa banan nadal zagląda do mojego okna kuchennego, choć jego dni są już zapewne policzone. Mróz póki co omijał moją zagrodę, ale zapewne to tylko kwestia czasu :D

magda1975 ostatnie lata bananowce ładnie zimowały przykryte jedynie kompostem i korą. Częściowo też użyłam ich własnych zeschniętych liści. W tym roku jeszcze się trzymają, więc nie na razie nie okrywam. W kwietniu pewnie się okaże, czy przetrwają 3 zimę na moim bagnie ;)

--julian-- moją ISSAI sadziłam 2,5 roku temu na wiosnę. W tym roku miała pierwsze całkiem smaczne owoce. Wysokościowo trudno mi powiedzieć ile ma, bo to pnącze, ale myślę że niektóre pędy mogą mieć z 4 metry. Owoców byłoby jeszcze więcej, tylko sporo kwiatów było zniszczonych przez zimną zośkę, dlatego polecam okrywać kwiaty wiosną jak zapowiadają mróz. Powodzenia z uprawą! Myślę, że naprawdę warto.

Zdjęcia sprzed paru dni:

Obrazek

Obrazek

Na lagerstroemiach nadal trzymają się liście i niedoszłe kwiaty.

Obrazek

Ostatni kwiat na róży i palma :)

Obrazek

No kwietne niespodzianki..

Obrazek

Obrazek

A przedwczoraj spadło trosinkę śniegu. Udało się cyknąć dwie fotki. Oczywiście już nie ma tego śniegu i nie zanosi się na świeży puszek.

Obrazek

Obrazek

Miłego wieczoru!
--julian--
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję Marto za słowa otuchy i wsparcia :wink:
Wiem,że warto uprawiać aktinidię,gdyż miałem okazję jej spróbować :heja Była przepyszna!
Sam mam już trzy ''krzewy'':
-ISSAI
-Sentyabraskaya(A.Kolomikta)
-Nieznana(jest najstarsza,jeszcze nie kwitła)
Pozdrawiam i życzę kanaryjskiego ;:3 :wit
Rozalka_74
200p
200p
Od: 8 sty 2011, o 17:48
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Obejrzałam,przeczytałam cały wątek i jest pięknie tak pięknie że już chciałoby się wiosnę :oops: Tyle razy zastanawiałam się nad bananowcami i teraz stwierdziłam że przyszłym roku kupię sobie tak spodobały mi się Twoje ;:oj
Awatar użytkownika
Mariolcia1962
1000p
1000p
Od: 25 wrz 2013, o 18:43

Post »

Ile lat mają bananowce w Twoim ogrodzie ? ;:138
Mój ogród na wsi
Pozdrawiam Mariola
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
MartisM

Post »

Witam się po dłuższej przerwie.

--julian-- oby w tym roku się udało! Trzeba będzie tylko bardzo uważać, żeby kwiaty nie przemarzły. Mam przeczucie, że zima nam prędko nie odpuści :/

Rozalka_74 polecam bananowce, chociaż jest z nimi trochę zachodu. Na efekty trzeba też czekać aż zdążą wyrosnąć. Oczywiście jeśli rosną w gruncie. Jak zimujesz w domu to zaś trzeba poczekać aż się ukorzenią ;) No chyba, że masz miejsce na olbrzymią donicę :D

Mariolcia1962 moje bananowce zimują obecnie po raz 3 w gruncie. Mają jakieś 4 lata, bo pierwszą zimę miałam je jeszcze w domu. Ta zima była do tej pory najbardziej surowa, więc jeszcze nie wiem, w jakim będą stanie. Dowiem się zapewne za jakiś miesiąc, choć w zeszłym roku wyłaziły już z gruntu na początku kwietnia. Niestety w niedzielę ma być u mnie przymrozek do -12 i się trochę obawiam jak to zniosą.

A tymczasem u mnie powychodziły prawie wszystkie cebule. Mróz zdążył już im podokuczać. Krokusy i śnieżniki pokazują już pomału kwiaty. Na razie cieszę się tylko tym bidulkiem :D
Byle do wiosny ;]
Obrazek
XENOFOBIA25
50p
50p
Od: 23 lut 2018, o 13:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Gratuluję tych bananowców- ja już 3 razy próbowałam je przesadzać do ogrodu wiosną i niestety szybko kończyły swój żywot..ale podejrzewam ze mój pies miał z tym dużo wspólnego bo dziwnie żółkły:-)
--julian--
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mam nadzieję, że ten mróz, który teraz zawitał do Nas, będzie już ostatnim atakiem zimy ;:173
Awatar użytkownika
MartisM

Post »

Heloł!

XENOFOBIA25 pies sąsiadów zajada się wyschniętymi po zimie liśćmi bananowców ;) muszą być całkiem smaczne! Ja wciąż czekam aż się małe bananki pokażą tej wiosny...

--julian-- teraz już nie prawa być takich mrozów, bo mi poniszczy pąki na drzewkach ;)

Witam się wiosennie a nawet (prawie) letnio :O

Koło wierzby mogłabym spokojnie ul postawić. Dawno nie widziałam tylu pszczół w jednym miejscu! Sporo też widać biedronek w ogródku. Szkoda, że za niedługo zaczną się opryski i już ich nie będzie :(

Obrazek

Zdjęcie sprzed 9 dni. W tym roku krokusy kwitły tylko kilka dni. Szkoda, że tak krótko. Może za szybko się ociepliło.

Obrazek

Obrazek

Inne cebule jakoś się trzymają, ale susza u mnie straszna i muszę podlewać. A zazwyczaj wiosny u mnie oznaczają ciągły deszcz i zalanie połowy ogrodu.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Już wkrótce mam nadzieję obudzą się i inne krzaki :P ;:3 :heja
--julian--
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ale ładne kwiatuszki ;:138 U mnie też krokusy kwitły krótko, jeszcze troszkę kwitnie ;:131 Ciepło się zrobiło i wszystko tak szybko rośnie ;:3
Pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
maniolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2016, o 17:45

Post »

Marto widzę, że wiosna się budzi u Ciebie :) u mnie też, ale też brakuje trochę wiosennego deszczu żeby nabrało wszystko masy :)
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34

Post »

Martuś jak tam egzotyki, ładnie przezimowały? Budzą się już na wiosnę? Mam nadzieje, ze pięknie odbiją!
Ja jak pisałam, nie mam zupełnie ręki do tych ciepłolubów, niby klimat ten sam, praktycznie po sąsiedzku, ale jakoś mnie nie lubią, trawa pampasowa też wczoraj po zimie pokazała, jak bardzo nie żyje i przy ruszeniu została mi w ręce ;:224
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”