Ocena stanu
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Czy ze storczykiem wszystko w porządku - ocena stanu
Ja bym jeszcze odciął pęd kwiatowy, żeby nie obciążać niepotrzebnie rośliny która i tak jest osłabiona.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- kinia34
- 200p
- Od: 17 wrz 2016, o 15:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Moje storczyki ...hmm. nie wyglądają ciekawie może postawić je na wilgotny keramzyt gdy nie mogą stać w wodzie .Żeby miały lepsza wilgotność powietrza.Ogólnie u mnie jest teraz palone w kominku.Mam najcieplejszy pokój.Codziennie słyszę i czuję jak dmucha powietrze z dmuchawy.Może zostawiać uszczelnione okno na noc aby był lekki spadek powietrza?Nie chcą kwitnąć.Przesyłam zdjęcia.
Wyjąć ze szkieł na podstawki?Czy po prostu czekać?
Ostatni to nowy
A może podlewać tak by zakryć korzenie i tylko dolewać wody i spryskiwac korzenie powietrzne?
Wyjąć ze szkieł na podstawki?Czy po prostu czekać?
Ostatni to nowy
A może podlewać tak by zakryć korzenie i tylko dolewać wody i spryskiwac korzenie powietrzne?
Kinia34
- norbert76
1. Jakie dolewanie wody? Nie masz doświadczenia w uprawie storczyków, to podlewaj normalnie czyli namaczaj na kilkanaście minut i wtedy gdy kolor korzeni zrobi się srebrno-szary.
2. Wywal te szklane osłonki, utrudniają tylko cyrkulację powietrza wśród korzeni.
3. Zmień stanowisko, storczyki potrzebują zmiany temperatury dzień/noc. Poza tym falenopsisy w typie marketowych hybryd potrzebują nieco chłodniejszego pomieszczenia w okresie jesienno-zimowym (ok. 18 - 21 stopni w ciągu dnia oraz ok. 15 - 18 w ciągu nocy. Najlepiej weź termometr i zmierz temperatury w ciągu dnia i nocy czy nie przekraczają szczególnie minimalnej temperatur nocnych. Oczywiście można rozszczelniać okno, ale trzeba być ostrożnym w mroźne noce. Często w takie noce, nie potrzeba rozszczelniać, bo temperatura powinna sama się różnić między dniem, a nocą.
4. Możesz postawić doniczki na większej tacce wypełnionej cały czas wilgotnym keramzytem.
2. Wywal te szklane osłonki, utrudniają tylko cyrkulację powietrza wśród korzeni.
3. Zmień stanowisko, storczyki potrzebują zmiany temperatury dzień/noc. Poza tym falenopsisy w typie marketowych hybryd potrzebują nieco chłodniejszego pomieszczenia w okresie jesienno-zimowym (ok. 18 - 21 stopni w ciągu dnia oraz ok. 15 - 18 w ciągu nocy. Najlepiej weź termometr i zmierz temperatury w ciągu dnia i nocy czy nie przekraczają szczególnie minimalnej temperatur nocnych. Oczywiście można rozszczelniać okno, ale trzeba być ostrożnym w mroźne noce. Często w takie noce, nie potrzeba rozszczelniać, bo temperatura powinna sama się różnić między dniem, a nocą.
4. Możesz postawić doniczki na większej tacce wypełnionej cały czas wilgotnym keramzytem.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- zabkamarta
- Od: 1 maja 2017, o 18:41
Czy ja dobrze widzę, że ostatni Phalaenopsis stoi do połowy w wodzie w tej oslonce?
Jak je podlewasz?
Jak je podlewasz?
- norbert76
Polecam przeczytać tutaj o uprawie falenopsisów:
http://www.orchidarium.pl/rodzaje/html/ ... opsis.html
http://www.orchidarium.pl/rodzaje/html/ ... opsis.html
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- kinia34
- 200p
- Od: 17 wrz 2016, o 15:02
Zastosowałam taki drobny keramzyt pod każde 1-4 granulacja, nie jestem przekonana czy tak to wszystko ma wyglądać?
Kinia34
- norbert76
Nie tak o wiele za mało, nasypujesz tyle żeby wypełnić całkowicie tackę/większą podstawkę )lepiej żeby to był o większej frakcji), zalewasz go wodą tak żeby tylko go zakryła, ale żeby nie pływał. Ważne żeby poziom wody nie był wyżej niż podstawa doniczki - korzenie nie mogą stać w wodzie.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- norbert76
Teraz ok.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- zabkamarta
Dendrobium Phalaenopsis. Kupiony z 4 mc temu. Był przelany widać było korzenie lekko podgnite, podłoże kiepskie. Osuszyłam i nawet psb dojrzały i zawitł. Co jakiś czas pojawiają się zmiany na liściach. Myślałam, że to wina patologii w położu, że to jakiś grzyb. 4 razy robiłam oprysk z Huwa San. Przelewałam też nim podłoże. Nie pomogło. Co 2-3 tyg pojawia się taki liść, który usuwam i miejsce cięcia dezynfekuje nalewka z propolisu. 3 tyg temu już wymieniam podłoże na keramzyt i przy okazji wymoczylam korzenie w roztworze Toposin i Previcuru. I wczoraj zauważyłam nowego liścia.
Może to wirus? Pomysł?
Parapet północny inne dendrobium, które stoją razem z nim nic nie jest, łącznie z tym którym został razem kupiony
Może to wirus? Pomysł?
Parapet północny inne dendrobium, które stoją razem z nim nic nie jest, łącznie z tym którym został razem kupiony
- norbert76
Czy dobrze zrozumiałem, że problem dotyczy przekwitniętego psb? Czy po tym psb nie powinno tracić stopniowo liści?
Jakieś nagłe spadki temperatur przy wilgotnym podłożu?
U siebie miałem podobną sytuację, ale po przesadzeniu. Po paru dniach podlałem i mniej więcej w tym czasie zostawiłem uchylone okno na noc, a temperatura wtedy nie była za wysoka. Po tym fakcie dość szybko zaczęły żółknąć liście. Teraz nie wiem czy przyczyna leżała w tym, czy w samym przesadzeniu. Wcześniej rósł bardzo dobrze, ale nie był narażony na niską temperaturę.
Jakieś nagłe spadki temperatur przy wilgotnym podłożu?
U siebie miałem podobną sytuację, ale po przesadzeniu. Po paru dniach podlałem i mniej więcej w tym czasie zostawiłem uchylone okno na noc, a temperatura wtedy nie była za wysoka. Po tym fakcie dość szybko zaczęły żółknąć liście. Teraz nie wiem czy przyczyna leżała w tym, czy w samym przesadzeniu. Wcześniej rósł bardzo dobrze, ale nie był narażony na niską temperaturę.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- zabkamarta
Problem dotyczy wszystkich psb również tych które teraz kwitną i zanim zawitł też to było. Ten liść wygląda mi patologicznie są jakieś plamy, całkiem innaczej wyglądają te opadające liście o których Ty mówisz.
Nagłych spadków temperatury nie ma. Nawet stoi najdalej że wszystkich Dendrobium okna, które jest otwierane.
Dla mnie dziwnie to wygląda
Nagłych spadków temperatury nie ma. Nawet stoi najdalej że wszystkich Dendrobium okna, które jest otwierane.
Dla mnie dziwnie to wygląda