Truskawki na agrotkaninie
Re: Truskawki - ściółkowanie
W pierwszej chwili pomyślałem o pługu, takim jednoskibowym, przystawka do czegoś elektrycznego, ale nawet mała maszynka tam się nie zmieści. Chyba najbardziej prymitywny sposób to międzyrzędzia glebogryzarką i nagarnąć. Nie mam innego pomysłu.
Tak jak zrobiłeś to nie mogło się udać
Tak jak zrobiłeś to nie mogło się udać
Czyli co mam zrobić aby to odratować? Co powinienem zrobic?
Może Ekopom jeszcze doradzi.
Ja Ci napisałem wyżej - ziemię między agro przejedź glebogryzarką i ręcznie nagarnij ziemię na brzegi agro.
Ja Ci napisałem wyżej - ziemię między agro przejedź glebogryzarką i ręcznie nagarnij ziemię na brzegi agro.
Dzięki za pomoc. Posiadam glebozgryzałkie, postaram sie to szybko uprawic chociaz częśc i wstawie zdjęcie. No chyba ze macie jeszcze jakies pomysly.
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Tak,mamy - zacznij pisać poprawnie, w przeciwnym razie Twoje posty będą usuwane.
Dziękujemy z góry
za dostosowanie się do zasad panujących na forum
Dziękujemy z góry
za dostosowanie się do zasad panujących na forum
Re: Uprawa truskawki na agrotkaninie
To poprosiłbym o jeszcze jakieś cenne wskazówki, dostosuje się do wszelkich zasad pozdrawiam. Z góry dziękuje za pomoc.
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Jutro dorzucę zdjęcia jak obecnie wyglądają truskawki. Mimo, że agrowłóknina jest na całej powierzchni, to i tak chwasty mocno atakują.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
krs27 - dużo pracy włożyłeś w tak duże pole truskawkowe i żal byłoby to zniweczyć. Ja nie mam doświadczenia z agrowłókniną, ale myślę ,że przysypanie brzegów pługiem jednoskibowym dałoby spodziewany rezultat (jak wcześniej radził pelikano11). Może dysponujesz jakimś sprzętem zastępczym, który by sprostał temu zabiegowi. My mieliśmy pierwsze truskawki 30 lat temu, posadzone na babcinym polu 10 rzędów o dł. 60m. Przez dwa lata bez problemu opieliliśmy to ręcznie. Natomiast w trzecim roku, nie mogłam na wiosnę poletka obskoczyć z motyczką, ponieważ byłam w ciąży. No i wyciągnęliśmy z szopy opielacz, a raczej kultywator konny ,po dziadku. Jednak konia w okolicy nie było, więc zaprzęgnęliśmy naszego Fiata 126p. Fiacik idealnie pasował w międzyrzędzia.Wcześniej przymierzałam ten konny opielacz do ciągnika, ale koło ciągnika najeżdżało centralnie na rząd truskawek. Próbowaliśmy też z motocyklem, ale nie uciągnął . Męża serducho dygotało w rozterce, jak fiacika zaprzęgaliśmy, ale poszło sprawnie. W tamtych latach,mieliśmy spory zysk ,nawet z tak małego kawałka truskawek.Następnym razem jak sadziliśmy truskawki to wymierzaliśmy rozstawę rzędów na szerokość ciągnika.
Jestem osobą prywatną, nie jestem rolnikiem, mimo to mam zakupiony traktor c360, ale nie posiadam żadnego osprzętu prócz dużego wozu. Mam tez vitare 4x4, i glebozgryzałkie. Przy takiej pogodzie wjechałbym czymś cięższym dopiero na wiosne o ile obeschnie. póki co to chyba jedyna szansa była by zglebozgryzałka, nie chce czekac do wiosny bo boję się że pozostane z niczym. Co do Mojego czasu też jest ograniczony, mam stałą pracę i roczne dziecko, dlatego pomysł na agrotkanine. Praca fizyczna nie jest mi ciężka bo ją znam od dziecka. Ale nie ukrywam że uśmiecha mi się zasypywać to łopatą. Czy dorobiony płóg do gle ozgryzałki zdał by egzamin? Ziemia jest cały czas mokra.q
Patrz i ucz się https://www.youtube.com/watch?v=AlqII3q0xpE Ja uwielbiam ichnie samoróbki, mają tyle świetnych pomysłów na mechanicze i tymi ręcami obsługiwane maszynki.
Jeśli jesteś złota rączka, to spokojnie dorobisz pług do glebogryzarki.
Jeśli jesteś złota rączka, to spokojnie dorobisz pług do glebogryzarki.
Widziałem ostatnio te filmiki, i boli mnie że szybciej tego nie szukałem, dopiero aż rozwaliło mi agrotkanine. No ale cóż życie...
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Dla mnie błędem było, że użyłeś wąskiej agrowłókniny, bo o szerokości 160cm, nieco droższej, a byś okrył bardziej pole przed chwastami. Teraz , to tylko najlepiej zrobić co 2 m szpadlem dołek po boku włókniny i tą ziemią przysypać ją, udeptując stopą. We dwie osoby idzie to dosyć szybko.
pozdrawiam Ludwik
Nie ma szans, wiatr podwieje. Albo zdjąć, albo przysypać po całości, chociaż widać, że wąsko będzie.
Apropos maszynek, krs27 sadziłeś ręcznie, co? popatrz, darmowa siłka, też super samoróbka, a można w towarzystwie koleżanki małżonki miło spędzić czas https://www.youtube.com/watch?v=M2OI49-qxkU
https://www.youtube.com/watch?v=xhYNMNu189g
Zanim się dorobisz to może ci się przydadzą takie pomysły
Apropos maszynek, krs27 sadziłeś ręcznie, co? popatrz, darmowa siłka, też super samoróbka, a można w towarzystwie koleżanki małżonki miło spędzić czas https://www.youtube.com/watch?v=M2OI49-qxkU
https://www.youtube.com/watch?v=xhYNMNu189g
Zanim się dorobisz to może ci się przydadzą takie pomysły