Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 8

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 8

Post »

Dziękuję za info o guamo, może ono wzbogaci moją jałową glebę. Rozcieńczać nie mam co, bo dostałam tylko 4 worki, jeden poszedł na kompostownik, a pozostałe jesienią zostały rozsypane przed orką.
Co roku robię gnojówkę z pokrzyw i nią podlewam paprykę, pomidory i róże.
U mnie już kolejny dzień z piękną słoneczną pogodą.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Lucynko :wit . Wszystkiego dobrego w 2018 roku Ci życzę ;:196 . Dużo zdrowia, siły i wytrwałości a także spełnienia wszelkich planów , które masz na ten rok ;:108 . Wspominki bardzo cieszą o tej porze roku a już niedługo będziemy mieli kolory w ogrodach bo przecież w za pasem ;:224 . Pozdrawiam :wit .
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Lucynko, witam Cię noworocznie Obrazek Listonosz mknął chyba do mnie na rączym rumaku, bo już dzisiaj w skrzynce znalazłam kopertkę od Ciebie ;:196 Wszystko jak zwykle pięknie podpisane i spakowane i już powędrowało do mojej skrzyneczki. Patrząc na to, co zgromadziłam stwierdzam, że chyba będę wysiewać po jednym nasionku, żeby wszystko zmieścić. A przecież na nasionach świat się nie kończy, pracowicie tworzę listę chciejstw ze sklepów internetowych. Giełdę ogrodniczą raczej sobie odpuszczę, bo przecież wiadomo, że się nie oprę jak mi coś wpadnie w oko :;230
Ile energii bije z wiosennych fotek, aż miło na dłużej zatrzymać wzrok. Już mi się marzy taki widok, za oknem. Pozdrawiam ;:196
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Lucynko moja poczta też jak błyskawica ... nasionka już w kolejce się ustawiły ;:196 ale jeszcze będą musiały trochę poczekać ... Pierwszeństwo daję w tym roku pelargoniom, bo potrzebują pół roku do kwitnienia... ale cierpliwość to podobno cecha ogrodnika ;:333
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

:wit Witajcie!
2018 zadomowił się już w całej rozciągłości, a żeby nie być "gorszym" od minionego roku, oczywiście przegonił świecące do południa słońce, przywlókł chmurzyska i wietrzysko, no i leje jak cebra.

Pokażę Wam jeden z moich prezentów, z którym mam niemały kłopot. Zastanawiam się, co zrobić. Wprawdzie wymyśliłam, że wsadzę do donic, ale ciągle się waham. Żal byłoby zmarnować, a nie mam pewności, czy jeśli wysadziłabym na działce, to coś z tych cebulek wyrośnie. Podobny dylemat mam z wsadzeniem do doniczek.

CO ROBIĆ?!

Obrazek

Kasiu [100780] - dziękuję. ;:180 Dziękuję za wszystko. ;:196

Danusiu [danuta z] - zimą niewiele się dzieje, to chociaż z awatarkiem można poszaleć.
Mnie też takie pogody martwią, ;:174 bo w mojej glinie wiele roślin po prosty zgnije, ale z drugiej strony pocieszam się tym, że na ich miejsce przyjadą inne, może jakieś nowości... Jak to się mówi: 'Nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło". :lol:

Gosiu [Margo] - dziękuję bardzo i wzajemnie. ;:196
Ten rok ma być lepszy. Co ja gadam! Musi być lepszy! Dla nas wszystkich. Będzie lepszy i dla Ciebie. Nie ma innej opcji. Trzymam kciuki, by wszystko ułożyło Ci się zgodnie z Twoim życzeniem. ;:196

Ewuniu [ewarost] - szczerze mówiąc, nie znam terminu siewu pelargonii. ;:185 Nigdy jeszcze ich nie siałam.
Zanim znalazłam zajęcie na działce, zawsze miałam surfinie i petunie na balkonie, jednak wszystkie kupowałam na ryneczku już kwitnące. ;:108
Po świętach poczta dostała nowej siły do działania, co bardzo cieszy. ;:63

Dorotko [korzo_m] - też robię 'kompocik pokrzywowy' dla pomidorków i różyczek, a także do oprysku na śliwy i jabłonie. ;:333
Moje niebo po południu zasnuły chmury i znowu pada deszcz. ;:222

Ewelinko - pięknie dziękuję ;:196 i odwzajemniam noworoczne życzenia. ;:167
Tak, tak, wiosna za progiem. Tylko ten próg taaki jeszcze wysoki! ;:110

Iwonko1 - cieszy mnie błyskawiczne działanie naszej poczty. ;:63
Co do ilości rozmaitych nasionek, to powiem Ci, że mam taki sam dylemat. :oops: Trochę tego dużo i pewnie część zostawię na następny rok. Tym bardziej, że postanowiłam więcej uwagi poświęcić eksperymentowi uprawy pomidorków z własnego siewu. Jeszcze nigdy mi ta sztuka nie wyszła, ale też nie starałam się za bardzo, bo wiedziałam, że pójdę na rynek do znajomej pani i kupię tyle gotowych sadzonek, ile będę chciała.
W tym roku postanowiłam mieć sadzonki własnej produkcji. Wprawdzie nie liczę na wiele, ponieważ 'nie mam ręki' do pomidorów, ale co mi szkodzi poeksperymentować..... :tan
Szczerze mówiąc, liczę na wolne miejsca na działce po takim mokrym roku. A i ten już od dzisiaj nie żałuje wody z nieba. Część korzeni na pewno zgnije. Nie będę płakała. Puste miejsca zapełnię jakimiś nowościami albo co..... ;:306
Wszystko się okaże w odpowiedniej porze. Pozostaje tylko czekać.
Pozdrawiam wzajemnie. ;:196

Obrazek
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Lucynko ladnie ci kwitnie pierwiosnek .
Czosnki są piękne .Ja posadziłam je do ogrodu do ziemi.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Witaj Noworocznie Lucynko ;:196
Przede wszystkim wyciągnij z woreczków te cebulki. Kiedyś dostałam i zaraz zaczęły pleśnieć. Jeżeli ja dostałabym to jednak wsadziłabym do doniczek. Kupiłam tak późno piwonię (bo za grosze) i jest na północnym oknie w doniczce. ładne kiełki szczerzy więc żyje. Zawsze możesz do doniczek i na balkon, ale najlepiej w jakieś pudło styropianowe, żeby im było ciepło. Przeżyją na pewno.
Całuję i życzę wiele radości w karnawale ;:196 ;:196
Awatar użytkownika
julcia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 maja 2011, o 08:26

Post »

Lucynko Marysia dobrze radzi też dałabym do doniczek i na balkon, a wiosną z doniczkami na rabaty między byliny :uszy
Dziś w drodze do pracy kos mi podśpiewywał, czyżby początek wiosny,
Spokojnego i miłego dnia ;:168
Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Lucynko czosnki wsadzaj nawet teraz jak nie do doniczek to co ziemi...( jak będą długo leżeć to zbyt wyschną) a teraz taka pogoda, że można i do ziemi je wsadzić :)
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04

Post »

Lucynko niech się szczęści w Nowym Roku.
A teraz już czas wyciągać wszystkie nasionka i robić przegląd. Ja zaczyna w przyszłym tygodniu. :D
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2011, o 11:58

Post »

Piękny prezent tylko nie co kłopotliwy.Ja też myślę,że do donic i na balkon.
U nas w Biedronce przecenili czosnki,narcyzy i inne,ale słabo kupują bo też nie wiadomo co z tym zrobić.,a szkoda by było zmarnować.
Pierwiosnek śliczny.
U nas lało całą noc i teraz znowu zaczyna.

Samych miłych dni życzę.
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

:wit Witajcie!
Nocny wiatr tak hałasował, że spać było trudno, ale za to przegonił chmury i dzień nastał słoneczny i prawie wiosenny, bo z temperaturą ok. 8*. Przede wszystkim jasno za oknami, w ciągu dnia nie trzeba było zapalać sztucznego światła, to i nastrój dopisywał.
wsadziłam cebulki do doniczek i wyniosłam na balkon. Mrozu nie ma, więc myślę, że zdążą się ukorzenić. Rozłożyłam jeden foliaczek, to w razie czego zasunę suwaczki, a jeśli będzie bardzo duży mróz, zapalę w tuneliku ze dwa znicze.
Tak to sobie wymyśliłam, ale może wcale mrozu nie będzie.....

Aniu - ja też sadziłam czosnki do gruntu, ale to było w październiku i listopadzie. Teraz się bałam, bo trochę zimniej, a poza tym co jakiś czas mamy nocne przymrozki. ;:204

Marysiu [Maska] - witaj kochana. ;:196
Czosnki już w doniczkach i zaopiekowane jak napisałam wyżej. Dziękuję za podpowiedź. ;:180
Za tę radość karnawałową serdeczne dzięki. Jest nadzieja, że tak będzie.
Tobie również karnawałowych radości życzę. ;:79

Julio - załatwione, dziękuję za podpowiedź. ;:180
Może to temu kosu pomyliły się pory roku? Trochę takiej prawdziwej zimy by się przydało, bo znowu lata z prawdziwego zdarzenia nie będzie. ;:110
Twoje życzenie się spełniło i dzień upłynął w bardzo dobrej aurze i atmosferze. Pięknie dziękuję. ;:79

Ewuniu [ewarost] - posłuchałam Waszych rad i czosnki już w donicach na balkonie. Dzięki. ;:79
Do gruntu bałam się wysadzać, bo na działce bardzo mokro i od czasu do czasu przechodzą nocne przymrozki. ;:108

Elżuniu [Elizabetka] - serdeczne dzięki. ;:79 I wzajemnie samych dobrych dni w całym roku Tobie życzę. ;:97
Ja tak długo nie wytrzymałam. ;:306 Nasionka już dawno uporządkowałam, spisałam, a nawet rozesłałam kilku koleżankom. ;:303 Taka ze mnie niecierpliwa dusza. Choć muszę przyznać, że nie jestem w tym sama, bo koleżanki też już zdążyły mnie nasionkami obdarować. ;:63

Danusiu [danuta z] - już w donicach i na balkonie. Dzięki za podpowiedź. ;:180
W mojej Bied... nie widziałam przecen, w ogóle gdzieś zniknęły niesprzedane cebulki. ;:224
Ten pierwiosnek dwie zimy przeżył na działce. Ciekawa jestem, jak sobie poradzi teraz w tej mokrej młace. ;:218
U mnie na szczęście pogoda uległa poprawie, czego i Tobie życzę. ;:79

Te pierwiosnki jeszcze nie zimowały na działce. Ciekawa jestem, jak sobie poradzą.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Witaj Lucynko ;:196
Piękne pierwiosnki ;:333 na pewno przeżyją zimę .
Czosnki już rosną - ale super , jeszcze trochę i zakwitną :D
Lucynko bardzo ale to bardzo dziękuję ;:cm ;:cm ,miało być kilka nasionek a Ty mi tyle dałaś ;:oj jeszcze chwilka i będę siała .
Serdecznie pozdrawiam i samych słonecznych i miłych dni życzę ;:167 ;:196
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”