Podwyższona rabata
Re: Podwyższona rabata
Będę robił grządkę podwyższaną z desek. Jaka będzie najwygodniejsza jej szerokość jeśli będzie do niej dostęp tylko z jednej strony. 60 cm to chyba maksymalna szerokość by wygodnie to użytkować?
Ja właśnie jestem po budowie takiej grządki, tuż przy murze budynku gospodarczego. Co do szerokości to wszystko zależy jaki masz zasięg ramion. Sprawdź sobie tak jak ja to zrobiłem. Kucnij w miejscu gdzie ma być grządka, wyciągnij rękę i zmierz sobie zasięg miarką Mi wyszło 75 cm, a uwzględniając długość trzonka narzędzia które będę w ręku trzymał, spokojnie obrobię przy tej szerokości to całe poletko
Dzięki za podpowiedź. A jaką masz wysokość tej grządki, deseczek?
Konstrukcja ma ciut ponad 50cm. Robiłem ją z poniemieckich desek podłogowych, każda o szerokości ok. 18cm i długości 260cm. Wyszła spora ta grządka, ale szkoda mi było je ciąć.
Zastanawiałem się nad dołożeniem 4 deski, bo wtedy można by grządkę uprawiać niemalże na stojąco, no ale to już za duże bydle by wyszło i sporo więcej ziemi, której i tak dużo poszło.
Zastanawiałem się nad dołożeniem 4 deski, bo wtedy można by grządkę uprawiać niemalże na stojąco, no ale to już za duże bydle by wyszło i sporo więcej ziemi, której i tak dużo poszło.
Czy jak zaimpregnuję deski na rabatę lakierem zewnętrznym na rozpuszczalniku, czy nie wpłynie on negatywnie na warzywa? Czy nie zaszkodzi w rozwoju roślin i czy nie zatruje mi tych warzywek? I tak dałbym jeszcze folię budowlaną po obwodzie rabaty, na styku ziemi i desek.
Rabatę na pewno przewiążę drutem ciesielskim i i nie ma szans, żeby się rozkraczył.
Rabatę na pewno przewiążę drutem ciesielskim i i nie ma szans, żeby się rozkraczył.
- tara
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 mar 2008, o 22:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
-
- Od: 29 sty 2012, o 15:19
Tara, ja też deski impregnowałam przepalonym olejem, a od wewnątrz skrzyni obłożyłam je folią budowlaną. Patrzę na Twoje zdjęcia i zastanawiam się czy sięgasz wszędzie w tych skrzyniach, bo jakieś szerokie...
I tu i tam. Ni tu, ni tam... cz.2
Przyroda nie śpieszy się, a jednak ze wszystkim nadąża. Lao Tsy
Pozdrawiam....... Emilia
Pozdrawiam....... Emilia
- tara
- Od: 16 mar 2008, o 22:01
ciekawe rozwiązania
https://pl.pinterest.com/pin/110690103316015102/
https://pl.pinterest.com/pin/110690103316015102/
Przecież to jest toksyczne. Warzywa nie miały metalicznego posmaku?Emilia pisze:Tara, ja też deski impregnowałam przepalonym olejem, a od wewnątrz skrzyni obłożyłam je folią budowlaną. Patrzę na Twoje zdjęcia i zastanawiam się czy sięgasz wszędzie w tych skrzyniach, bo jakieś szerokie...
-
Metzger, ja warzyw nie uprawiam W skrzyniach mam rozsadniki bylin i krzewów.
Pozdrawiam....... Emilia
Pozdrawiam....... Emilia
- Agrokasia
- 200p
- Od: 14 kwie 2010, o 15:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mam pytanie: czy macie nieproszonych gości na podwyższonej rabacie tzn. krety, nornice?
-
Agrokasia, nornic i kretów w skrzyniach nie było, bo ja na dnie skrzyń wyłożyłam grube kartony, a na nich siatkę przeciw kretom i dopiero ziemię. Siatka jest bardzo tania. Natomiast bardzo często jakieś stworzenia grzebią w ziemi na wierzchu. Podejrzewam, że to kuny, ale nie wiem czego szukają.
Pozdrawiam....... Emilia
Pozdrawiam....... Emilia
- wiridiana
- 500p
- Od: 1 maja 2017, o 22:22
Emilia A możesz powiedzieć jak ta siatka wygląda albo ile płaciłaś? Bo ja też używam siatki na dół grządki zrobionej z piaskownicy ;) Nie wiem tylko, czy Twoja nie jest tańsza czy to taka sama jak moja.